Big Story

Τι σημαίνει για την Εθνική Τράπεζα η αναβάθμιση του Καλυμμένου Ομολόγου

παυλος-μυλωνας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


Ορόσημο για την αναμόρφωση της διαδικασίας εμπλοκής της Εθνικής Τράπεζας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ένα μεγάλο βήμα για την ποιοτική διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης αποτελεί η αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P του Καλυμμένου Ομολόγου τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον Οκτώβριο 2017.

Το ομόλογο της Εθνικής αναβαθμίστηκε από τον οίκο S&P στην βαθμίδα ΒΒΒ-, δηλαδή 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από το Β+ στο οποίο πρόσφατα κατάταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών 2.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας η ένταξη στην κατηγορία «Επενδυτικής Βαθμίδας» για ομόλογο στο οποίο εκδότης είναι ελληνική τράπεζα γίνεται για πρώτη φορά, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο ομόλογο της Εθνικής έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από όλα που έχουν εκδοθεί από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Κατά συνέπεια είναι και το μοναδικό που εντάσσεται στην κατηγορία των επιλέξιμων ασφαλειών για τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος διακράτησης για τους ομολογιούχους και περαιτέρω θετική πορεία στην δευτερογενή αγορά.

Παράλληλα το ίδιο αναφέρει και η Commerzbank στην τελευταία 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «National Bank of Greece on its way towards ECB eligibility» (Η Εθνική Τράπεζα σε πορεία επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ) η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας σε BBB- από τον οίκο Standard & Poor’s, θέτει τους τίτλους σε τροχιά επιλεξιμότητας για τις νομισματικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει ότι αυτή είναι η πρώτη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού για ελληνικά καλυμμένα ομόλογα από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Ο μόνος τίτλος που επηρεάζεται σήμερα είναι αυτός που λήγει τον Οκτώβριο του 2020, ο οποίος θα πρέπει να καταστεί επιλέξιμος για την ΕΚΤ.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους τίτλους πιο «ενδιάφεροντες» για τους επενδυτές των τραπεζών και, ως εκ τούτου, ωφελεί και τα spreads, επισημαίνει η Commerzbank.

Μέχρι στιγμής, οι ανώτατες οριακές τιμές των οργανισμών αξιολόγησης εμπόδισαν τα καλυμμένα ελληνικά ομόλογα να ταξινομηθούν στην κατηγορία επενδυτικού βαθμού ωστόσο για τον S&P το όριο βαθμολόγησης ανέβηκε στο BBB- στα τέλη Ιουνίου εξαιτίας της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στο Β+, με τον οργανισμό να αυξάνει επίσης τις αξιολογήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Commerzbank, η επίτευξη του κατώτατου ορίου επενδυτικού βαθμού είναι ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποές περίμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα να ενταχθούν στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Επομένως, η γερμανική τράπεζα υποθέτει ότι κάπως έτσι θα γίνει και για τις άλλες τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν επίσης τις ευκαιρίες αξιολόγησης με τον S&P.

Οι αξιολογήσεις από την Moody’s και τη Fitch και οι χαμηλές αξιολογήσεις τραπεζών συνεχίζουν να παραμένουν σε πολλές κατηγορίες.

Η νέα αξιολόγηση είναι θετική είδηση, διότι​ θα δώσει:

• Επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ (κριτήριο: καλύτερη βαθμολογία): Η νέα βαθμολογία BBB- θα πρέπει να προσθέσει σύντομα τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας στον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
• Επιλεξιμότητα CBPP3 (κριτήρια: καλύτερο καλυμμένο χαρτοφυλάκιο και αξιολόγηση εκδοτών): Αμετάβλητο – θα πρέπει να συνεχιστεί ο συνδυασμός της διάρθρωσης των CPT και της εκτίμησης του μη επενδυτικού βαθμού θα παρεμποδίζουν την επιλεξιμότητα του CBPP3 της Εθνικής Τράπεζας.
• iBoxx (κριτήριο: μέση βαθμολογία): Αμετάβλητο – για τις Moody’s και Fitch’s η μέση βαθμολογία αναφοράς της Εθνικής Τράπεζας παραμένει κάτω από το επενδυτικό όριο.
Συνεπώς, ο τίτλος θα παραμείνει μόνο στον Δείκτη Υψηλής Απόδοσης του iBoxx για τα καλυμμένα ομόλογα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: S&P: Στο ΒΒΒ- τα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Στις 26 Ιουλίου το νέο ΔΣ και πιθανόν ο νέος CEO

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Nέο ταμείο μικροπιστώσεων για επαγγελματίες που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό


ΣΧΟΛΙΑ