• Τράπεζες

    Ν. Καραμούζης: «Γιατί δεν έγινα υπουργός Οικονομικών»

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    Βιβλίο που περιέχει αποκαλύψεις για πρόσωπα και τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα της τελευταίας 20ετίας, ετοιμάζει ο κ. Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank, ο οποίος προσώρας εγκαταλείπει τα τραπεζικά δρώμενα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επιστροφή του.

    Αν και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου θα αφορά δημοσιευμένα άρθρα του και τον σχολιασμό τους, τη διαφορά θα κάνει ο αποκαλυπτικός πρόλογος. Οι πρώτες 40-50 σελίδες θα αναφέρονται σε πρόσωπα και γεγονότα, ειδικά της περιόδου των μνημονίων.

    Ποια θα ήταν η εξέλιξη αν τα πράγματα είχαν γίνει διαφορετικά, λέει ο ίδιος.

    Τι θα είχε γίνει αν είχα δεχθεί την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να γίνω υπουργός Οικονομικών. Αρνήθηκα γιατί, όπως είπα στον κ. Σαμαρά, δεν μπορώ να μένω στα Βόρεια Προάστια, τα παιδιά μου να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και να εφαρμόσω πρόγραμμα λιτότητας, κόβοντας μισθούς και συντάξεις. Και ύστερα έγινε υπουργός ο κ. Στουρνάρας και στη συνέχεια Διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Αν είχα δεχθεί η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική…

    Εκτός όμως από την περίοδο των μνημονίων, των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, αναφορά θα γίνεται και στο εγχείρημα –που ουδέποτε τελεσφόρησε- των συγχωνεύσεων των τραπεζών Εθνικής με την Alpha το 2001, αλλά και της Eurobank με την Εθνική.

    Κάποια σημεία από το περιεχόμενο του βιβλίου του τα αποκάλυψε ο ίδιος χθες σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Όπως για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980,  που αρθρογραφούσε στην Καθημερινή με το ψευδώνυμο Παύλος Κριεζής. Όμως το έμαθε ο τότε Διοικητής της ΤτΕ κ. Χριστοδούλου και σταμάτησε την αρθρογραφία.

    Και παλαιότερα, γύρω στο 1990, όταν εργαζόταν  στην ΤτΕ. Όπως λέει ο κ. Καραμούζης, τότε ο Κ. Μητσοτάκης είχε διορίσει  υποδιοικητή στην ΤτΕ τον Αντωνιαδάκη. Μόλις ανέλαβε με κάλεσε στο γραφείο του  και μου είπε: Θα βγεις και θα πεις πως δεν είσαι ΠΑΣΟΚ και σοσιαλιστής, διαφορετικά θα σε λιώσω. Του απάντησα: Αυτά είναι αθλιότητες, κάνε ό,τι θέλεις…

    Λίγες μέρες αργότερα, με έστειλε στο πειθαρχικό ζητώντας την απόλυσή μου, επειδή συμμετείχα στην απεργία που είχε γίνει και εξ αυτού του λόγου ζημίωσα την ΤτΕ με αρκετά εκατομμύρια, καθώς ήμουν διευθυντής συναλλάγματος. Τότε γλίτωσα την απόλυση με ψήφους 6-5, οι κ.κ. Γ. Προβόπουλος και Δ. Χαλικιάς ψήφισαν υπέρ μου.

    Στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και στην μεταμόρφωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 2016.

    Η εξωστρέφεια της Ενωσης Τραπεζών

    Με πολλά χιλιόμετρα στο ελληνικό banking, το οποίο υπηρέτησε επί 30 και πλέον χρόνια –διετέλεσε αναπληρωτής CEO της Eurobank, υποδιοικητής στην Εθνική, πρόεδρος στην ΕΤΕΒΑ, υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ, σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Cleveland των ΗΠΑ-  ο κ. Καραμούζης έβγαλε την ΕΕΤ από την αφάνεια και την κατέστησε βασικό και αξιόπιστο συνομιλητή των θεσμών.

    Η Ένωση από  το 2016, που ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Καραμούζης, -«σπάζοντας» το μέχρι τότε κατεστημένο που ήθελε την προεδρία να είναι προνόμιο της Εθνικής-, απέκτησε ευρωπαϊκό προφίλ και είχε συνεχή παρουσία στα ευρωπαϊκά τραπεζικά όργανα.

    Ο κ. Καραμούζης θυμήθηκε την συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ στο Λονδίνο, όπου τους σέρβιρε η ίδια τσάι, ή το γεύμα που παρέθεσαν στον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM στα γραφεία της Ένωσης στην οδό Αμερικής. H EET είχε συναντήσεις με την πρώην πρόεδρο του SSM  κα Ντανιέλ Νουί, τον νυν πρόεδρο κ. Αντρέα Ενρία, τoν Πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Dr. Jens Weidman, τα γνωστά στην Ελλάδα  στελέχη του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, το στέλεχος της Κομισόν Μπενουά Κερά και πολλούς άλλους.

    Πολλές ήταν οι συναντήσεις της Ενωσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκη, με τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής, τους ευρωβουλευτές.

    Η Ένωση Τραπεζών  συμμετείχε ενεργά και στην κατάρτιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την επέκταση του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών.

    Θα είμαι στο πλευρό του νέου προέδρου της ΕΕΤ του κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου, έτοιμος να βοηθήσω αν χρειαστεί, είπε χθες ο κ. Καραμούζης. Την επιτυχία της ΕΕΤ, την οφείλουμε στη σκληρή και ποιοτική δουλειά της  Χαρούλας Απαλαγάκη, του Βασίλη Παναγιωτίδη και των συνεργατών τους, και όλου του προσωπικού της Ένωσης που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια  αναβάθμισης του ρόλου της.

    Η οικονομία αλλάζει

    Πάμε σε μία νέα οικονομία. Το παλιό πεθαίνει. Οι αλλαγές είναι τεράστιες, είπε ο κ. Καραμούζης και συμπλήρωσε:

    Οι νεκροί  διαγράφονται. Έρχονται μεγάλες επιχειρηματικές κηδείες σύντομα.

    Οι ημιθανείς το παλεύουν να κρατηθούν.

    Και υπάρχουν εκείνοι που θα κάνουν τη διαφορά. Επιχειρήσεις εξωστρεφείς που δραστηριοποιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα, τουρισμό.

    Ειδικά ο τουρισμός έχει μεγάλη ανάπτυξη. Πιάσαμε τα 33 εκατομμύρια επισκέπτες και υπάρχει περιθώριο να πάμε πιο ψηλά, γιατί η Ελλάδα θα γίνει ένας προορισμός υψηλού επιπέδου.

    Μεγάλες είναι οι προκλήσεις και για τις τράπεζες. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και με την επίτευξη κερδοφορίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, τον περιορισμό του κόστους.

    Όπως είπε η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες συνθήκες στη λειτουργία των τραπεζών. Νέοι ιντερνετικοί παίκτες και πάροχοι υπηρεσιών, ξένοι και εγχώριοι  (πχ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Public, Viva, Apple)  μπαίνουν στην τραπεζική αγορά, καθώς διαθέτουν ήδη μεγάλο πελατολόγιο και προσφέρουν υπηρεσίες με χαμηλές χρεώσεις, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία στο κατάστημα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Μάλιστα η επέλαση των ιντερνετικών παικτών στην ελληνική αγορά αναμένεται μόλις αρθούν πλήρως τα capital controls. Ηδη οι ελληνικές τράπεζες «θωρακίζονται» και θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Στον δρόμο της μεγάλης φυγής τα διευθυντικά στελέχη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Καραμούζης (Eurobank): 10 μεγάλα λάθη πολιτικής από Αθήνα και πιστωτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Νίκος Καραμούζης αποχαιρετά τη Eurobank: Κοιτάζω μπροστά



    ΣΧΟΛΙΑ