• Οικονομία

    Αμφίβολη η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom


    Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η δόση των 970 εκατ. ευρώ ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, στο πλαίσιο ενημέρωσης εν όψει της συνόδου της 5ης Απριλίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ίδια πηγή επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά θέματα αναφορικά με το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο πλειστηριασμού, χωρίς ωστόσο να αποκλείει θετική απόφαση.

    Ανέφερε ακόμη ότι “είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν στο Eurogroup που θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, διευκρινίζοντας, όμως, πως “οι συνομιλίες συνεχίζονται”.

    Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, τότε ο επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup του Μαΐου και εν συνεχεία οι σύνοδοι του Ιουνίου και Ιουλίου, εξήγησε.

    Παράλληλα, έκανε σαφές ότι “τα χρήματα δεν εξατμίζονται, αλλά οι θεσμοί πρέπει να μας πούνε ότι όλα έχουν ικανοποιηθεί”.

    Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  “δεν ξέρω αν θα γίνει ευκολότερο το θέμα αν μεταφερθεί χρονικά”, συμπληρώνοντας με νόημα ότι “έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνει”.

    Ανοιχτά ζητήματα

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ, παραμένουν “ανοιχτά” κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. “Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό”, επισημαίνεται.

    Μάλιστα το ΑΠΕ αναφέρει ότι ο αξιωματούχος προανήγγειλε πως τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η απόφαση για την επόμενη “δόση”, δηλαδή την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

    Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις. Αυτό, όμως, όπως εξήγησε, δεν διευκολύνει την κατάσταση, καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καραμούζης: Τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί ο ενταφιασμός πολλών επιχειρήσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Στον δρόμο της μεγάλης φυγής τα διευθυντικά στελέχη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώτη κατοικία: Στόχος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές – Πώς θα αποκαλυφθούν



    ΣΧΟΛΙΑ