• Τράπεζες

    Καραμούζης: Τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί ο ενταφιασμός πολλών επιχειρήσεων

    Νίκος Καραμούζη, Πρόεδρος Grant Thornton, Ελλάδα Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος Ωνάση 


    Τον απολογισμό του στη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έκανε ο Νίκος Καραμούζης, μιλώντας παράλληλα για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης επιβεβαίωσε την αποχώρησή του από το τραπεζικό σύστημα τους επόμενους μήνες.

    Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο επόμενο διάστημα οι τράπεζες, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η μεγαλύτερη πρόκληση εφεξής για τις τράπεζες και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, είναι η βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού συστήματος προς την κοινωνία.

    Και μπορεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες να είναι το ζήτημα των μη εξευπηρετούμενων δανείων, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Καραμούζης η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και απειλή για τα επόμενα χρόνια θα είναι ο τεχνολογικός τους εκσυγχρονισμός. Όπως ανέφερε, στο παιχνίδι της παροχής χρηματοοικονομικών προϊόντων μπαίνουν νέοι, ξένοι και εγχώριοι, ιντερνετικοί πάροχοι, οι οποίοι προσελκύουν ήδη τη φρέσκια πελατεία, κάνοντας ευκολότερες τις διαδικασίες. Μόνο με την ηλεκτρονική κατάθεση μιας φορολογικής δήλωσης και κάποιον στοιχείων οι πελάτες μπορούν να έχουν ένα πλήθος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, περιορίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ανάγκη φυσικής παρουσίας  στα καταστήματα των τραπεζών.

    Όπως εξήγησε, πλέον η εξυπηρέτηση των πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ηλεκτρονικά. Και «με την πλήρη άρση των capital controls, ο ανταγωνισμός από ξένες ιντερνετικές τράπεζες αλλά και από Έλληνες παρόχους όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Viva, που διαθέτουν ήδη πελατολόγιο, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός». Για τον λόγο αυτό ο κ. Καραμούζης κάλεσε τις τράπεζες να δουν το νέο μοντέλο λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα δεδομένα που φέρνει η τεχνολογία.  «Δεν έχει μέλλον το άνοιγμα καταστημάτων», ξεκαθάρισε.

    Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί την απειλή αυτή και γι’ αυτό προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων.

    Κάνοντας τον απολογισμό του για την πορείας της Ένωσης στο διάστημα που βρισκόταν επικεφαλής της, αναφέρθηκε στη σημασία της σύστασης κοινών επιτροπών μεταξύ των τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών, για τις αναπτυξιακές δράσεις κ.ά.

    «Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της Ένωσης εντός και εκτός Ελλάδας. Πραγματοποιήσαμε μπαράζ επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου στο πλαίσιο της συλλογικότητας και της στήριξης του βασικού στόχου της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, να επικοινωνήσουμε τα κρίσιμα ζητήματα των τραπεζών αλλά και των επιχειρήσεων», τόνισε.

    Αναφέρθηκε επίσης στα δύο νέα μέλη της Ένωσης, την Praxia Bank και την IBG Ελλάδος, ενώ έκανε και μια ιδιαίτερη αναφορά στην βράβευση του επίτιμου προέδρου της Αlpha Βank, Γιάννη Κωστόπουλου.

    Ο κ. Καραμούζης εξήγησε πως μπροστά της η Ένωση έχει δύο μεγάλες υποθέσεις: α)Την πρόταση βάσει της οποίας η εταιρεία των διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ θα πρέπει να ελέγχεται μετοχικά αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα και β) στην αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού διαμεσολαβητή.

    Αναφορικά με την υπόθεση του συστήματος ΔΙΑΣ, ο κ. Καραμούζης τόνισε πως ο έλεγχός του από το τραπεζικό σύστημα έχει ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να είναι διακριτός ο ρόλος  μεταξύ των τραπεζών και του επόπτη (ΤΤΕ). Και αυτό καθώς το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΙΑΣ ανήκει σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Για τη δεύτερη υπόθεση, για την αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού μεσολαβητή, στόχος είναι η πλειονότητα των υποθέσεων που αφορούν διαφορές των πελατών με τις τράπεζες να επιλύεται εξωδικαστικά.

    Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία ο κ. Καραμούζης προέβλεψε πως τους επόμενους μήνες «θα επιταχυνθεί ο ενταφιασμός πολλών επιχειρήσεων». Όπως εξήγησε αυτό αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν είναι βιώσιμοι, με βάση τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα και παράλληλα είναι υπερχρεωμένες.

    Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Νέα εποχή, νέα οικονομία, νέες επιχειρηματικές ανάγκες, χρειάζονται ένα νέο μοντέλο στρατηγικής και λειτουργίας από την πλευρά των επιχειρήσεων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Καραμούζης (Eurobank): 10 μεγάλα λάθη πολιτικής από Αθήνα και πιστωτές

     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νίκος Καραμούζης αποχαιρετά τη Eurobank: Κοιτάζω μπροστά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γιώργος Χαντζηνικολάου: Ο έμπειρος τραπεζίτης που αναλαμβάνει να εδραιώσει την ΕΕΤ στο διεθνές προσκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ