• AUTO

    Στη Σαχάρα! (video)

    Στη Σαχάρα! (video)


    Το επικό ταξίδι των 2.500km ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και κατεγράφησαν μοναδικές εικόνες.

    Το όνομα της Jeep είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιπέτεια, ενώ τόσο τα μοντέλα της όσο και οι φίλοι της, επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία αυτόν τον ξεχωριστό χαρακτήρα.

    Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Greece-Sahara 2022, μια επική περιπέτεια 2.500χλμ. που ένωσε την Ελλάδα με την έρημο Σαχάρα.

    Όπως θα περίμενε κανείς, ανάμεσα στις συμμετοχές τα μοντέλα της Jeep είχαν την τιμητική τους. Ένα από αυτά ήταν το Wrangler TJ του κ. Αθανασιάδη, το οποίο ολοκλήρωσε την εξαντλητική διαδρομή, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την αντοχή και τις θρυλικές εκτός δρόμου δυνατότητες του ονόματος Wrangler.

    Το μυστικό για την ολοκλήρωση μια τέτοιας αποστολής εκτός από ένα εξαιρετικά ικανό όχημα και τη σωστή προετοιμασία μηχανών και ανθρώπων είναι η ομάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Αθανασιάδης: «Γυρίζοντας και κάνοντας τον απολογισμό του ταξιδιού στην Τυνησιακή Σαχάρα, έχω τόσα πολλά να θυμηθώ. Μια εμπειρία μοναδική, ένα ταξίδι που, εάν το επιτρέψεις, σου αλλάζει την ζωή και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο project, τόσο στην προετοιμασία των οχημάτων, όσο και των πληρωμάτων και του εξοπλισμού. Υπήρξαν απρόοπτα, ζημιές, κούραση. Πράγματα τα οποία πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Και όλα αυτά στη μέση του πουθενά, κυριολεκτικά! Ξεκάθαρα το στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να γυρίσουμε, πληρώματα και αυτοκίνητα, πίσω στην Ελλάδα ασφαλείς, ήταν η ομάδα!».

    Πόσο μπορεί όμως να απολαύσει κανείς τα συγκλονιστικά τοπία μιας τέτοιας εντυπωσιακής, αλλά και με πολλούς κινδύνους διαδρομής;

    Ο κ. Αθανασιάδης και εδώ δίνει το στίγμα της αποστολής: «Προφανώς, οι εικόνες, τα τοπία, οι διαδρομές στο αχανές περιβάλλον της Σαχάρα ήταν όλα απίστευτα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια τέτοια διαδρομή κρύβει κινδύνους και απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή. Το παραμικρό λάθος στην έρημο μπορεί έχει πολύ μεγάλο κόστος.

    Το σημαντικότερο στοιχείο ήταν η συνεργασία, η ομάδα, ο τρόπος λειτουργίας της, η υποστήριξη από όλους προς όλους. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή να νιώσει κάποιος μόνος σε αυτή την προσπάθεια.

    Όταν πετυχαίναμε να βγούμε από τα δύσκολα περάσματα, ειδικά την δεύτερη ημέρα που τα πράγματα σοβάρεψαν, ήμασταν όλοι μαζί να το γιορτάσουμε, είτε επί τόπου είτε στο camp που θα στήναμε το βράδυ. Όταν κάποιος έμενε πίσω, λόγω ζημιάς ή λόγω δυσκολίας, ποτέ στην πραγματικότητα δεν ήταν μόνος.

    Η ομάδα θα ‘έσπαγε’ σε δυο ή περισσότερα group ώστε να μπορούμε σε κάθε επιμέρους micro-team να καταφέρουμε όλοι να συνεχίσουμε. Η επικοινωνία στον ασύρματο συνεχής και απαραίτητη, για συμβουλές για την καλύτερη δυνατή διαδρομή, τον τρόπο που θα ανέβουμε τον εκάστοτε αμμόλοφο, την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο, τι υπάρχει ‘από την άλλη πλευρά’.

    Και βέβαια, την στιγμή που αυτοκίνητο και οδηγός τα δίνουν όλα στο δύσκολο πέρασμα, κάποια εμψυχωτικά ‘Μπράβο!’ που ακούγονταν στο VHF, στα οποία βεβαίως δεν μπορείς να απαντήσεις εκείνη την στιγμή, αλλά τα ακούς και συνεχίζεις χαμογελώντας να ανεβαίνεις με 5.500 στροφές και κόφτη.»

    Η χαρά της ολοκλήρωσης του δυσκολότερου τμήματος της διαδρομής μέσω της αφιλόξενης ερήμου, ήταν αναμενόμενα και το αποκορύφωμα της προσπάθειας.

    Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οδηγός του Wrangler, «Πολύ ιδιαίτερη στιγμή ήταν εκείνη της τελευταίας ημέρας στην έρημο που μετά από 10 ώρες εξαιρετικά απαιτητικής οδήγησης, και έπειτα από ζημιές στην ομάδα από τις προηγούμενες ημέρες, με δυο σπασμένα αμορτισέρ, έναν σπασμένο μπιλιοφόρο, μια σπασμένη βάση σε ψαλίδι, ξε-ζανταρίσματα, αλλαγές τροχών και διαρροές διαφορικών, καταφέραμε να φτάσουμε στην ‘έξοδο ‘της ερήμου, ώστε να συνεχίσουμε προς το κοντινότερο σημείο διανυκτέρευσης. Στην έξοδο, έχοντας πια νυχτώσει, υποδεχτήκαμε το τελευταίο αυτοκίνητο με χειροκροτήματα, πανηγυρισμούς και μουσικές στη διαπασών».

    Για την ολοκλήρωση της διαδρομής και την επιστροφή με ασφάλεια στην Αθήνα η προετοιμασία του Wrangler TJ ήταν κρίσιμης σημασίας και ακολούθησε μια πολύμηνη διαδικασία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του αυτοκινήτου.

    «Εκτός από τις μηχανολογικές μετατροπές που επιμελήθηκε ο κ. Κυριάκος Μινέτος της 4wFreakz και το detailing από την Billcustom Detail Salon, το TJ πέρασε και από έναν εκτεταμένο τεχνικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της Jeep Σφακιανάκης. Αντίστοιχα την -κρίσιμη για τέτοιου είδους αποστολές- τοποθέτηση των ειδικών ελαστικών BFGoodrich Mud Terrain KM3 33×12.5xR15, φρόντισε η εταιρεία ZELLITS, με έδρα την Αργυρούπολη. Τους ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια.»

    Για το αν θα επαναλάμβανε μια τόσο δύσκολη δοκιμασία, ο κ. Αθανασιάδης απαντά ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από έναν φανατικό φίλο της Jeep, «Ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική δοκιμασία και τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί, χωρίς τον Σπύρο Σπυρόπουλο της Offroad Adventures και αυτή την εξαιρετική ομάδα. Για το αν θα το δοκίμαζα ξανά, αρκεί να πω ότι η διαδρομή για το 2023 βρίσκεται ήδη στα σκαριά, και προβλέπεται δυσκολότερη!».

    Δείτε την εμπειρία των 2.500km από την Αθήνα στην έρημο Σαχάρα μέσα σε περίπου οκτώ λεπτά δράσης:

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα trailer παντός εδάφους!



    ΣΧΟΛΙΑ