• AUTO

    Ράλι Πορτογαλίας: Νίκη Ροβάνπερα!

    Ράλι Πορτογαλίας

    Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Portugal in Porto, Portugal on 14,May. 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305140699 // Usage for editorial use only //


    Ο πρωταθλητής πήρε την πρώτη του φετινή νίκη και προβάδισμα στη βαθμολογία.

    Ο Κάλε Ροβάνπερα κέρδισε στον 5ο αγώνα του πρωταθλήματος στο Ράλι Πορτογαλίας με το Toyota Yaris WRC. Είναι η 2η συνεχή του νίκη στο συγκεκριμένο αγώνα και η πρώτη του φετινή. Ο Φινλανδός πρωταθλητής είχε να βρεθεί στο μεσαίο σκαλί του βάθρου από πέρυσι στη Ν. Ζηλανδία, αυτή η νίκη του είχε δώσει τον τίτλο. Με τη νίκη του διεύρυνε τη διαφορά στη βαθμολογία από τον Τάνακ στους 16 βαθμούς, ενώ απομένουν 8 αγώνες για την ολοκλήρωση της σεζόν. Το Ράλι Πορτογαλίας ήταν ο 5ος φετινός αγώνας. Θυμίζουμε πως ο 10ος αγώνας της χρονιάς είναι από 7-10/9 το EKO Acropolis Rally.

    Ο Ροβάνπερα πήρε τον έλεγχο του αγώνα μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε με το σύστημα διεύθυνσης ο Τάνακ το απόγευμα της Παρασκευής. Κατάφερε να φτιάξει μια διαφορά που στο τέλος της πρώτης μέρας ήταν στα 10.7sec. Tη δεύτερη μέρα ο οδηγός του Toyota GR Yaris ήταν ασταμάτητος. Κέρδισε με μαεστρία 5 ειδικές διαδρομές και αύξησε τη διαφορά στα  57.5sec. Την τελευταία μέρα του αγώνα διαχειρίστηκε με επιτυχία το ρυθμό τερματίζοντας εν τέλει 54.7sec μπροστά από τον δεύτερο Dani Sordo.

    Μιλώντας σχετικά ο Ροβάνπερα τόνισε: «Μας πήρε λίγο παραπάνω να επανέλθουμε, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Θέλω να ευχαριστήσω το συνοδηγό μου και την ομάδα. Πιέζουν συνέχεια για να πάμε πιο ψηλά». Πίσω από το Ροβάνπερα με το GR Yaris τερμάτισαν δυο Hyundai i20N με τους Σόρντο και Λάπι. Το αποτέλεσμα αυτό βοήθησε τη Hyundai να διατηρηθεί στη βαθμολογία των κατασκευαστών 29 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Toyota Gazoo Racing.

    Άτυχος του αγώνα ο Τιερί Νεβίλ, ήταν 3ος την τελευταία μέρα προτού χάσει σε δύναμη με σπασμένο turbo. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Τάνακ και την τελευταία στιγμή έφερε το M-Sport Ford Puma στην 4η θέση. Συναρπαστικό ήταν το φινάλε του WRC2 με τον Γκρηνσμιθ να παίρνει τη νίκη από τον Σόλμπεργκ για 1.2sec. Ο Όλιβερ Σόλμπεργκ ήταν μπροστά αλλά πήγε ποινή ενός λεπτού. Πίσω τους τερμάτισαν στην κατηγορία WRC2 οι Μίκελσεν, Ρόσελ, Σούνινεν.

    Το 56ο Ράλι Πορτογαλίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το παρακολούθησαν από κοντά περισσότεροι από 400.000 θεατές. Η επιτυχία του οδήγησε στην ανανέωση της συνεργασίας με το WRC, η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει αγώνα και τα δυο επόμενα χρόνια. Ο επόμενος αγώνας θα είναι ακόμη πιο ζεστός καθώς έρχεται το

    Rally Italia Sardegna στην Olbia από 1- 4 Ιουνίου.

    Τελική κατάταξη

    1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 3h 35m 11.7s
    2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +54.7s
    3. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +1min 20.3s
    4. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +2m 4.1s
    5. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +8m 22.5s
    6. G Greensmith / J Andersson GBR Škoda Fabia +9m 43.4s

    Βαθμολογία οδηγών (γύρος 5 από 13):

    1. K Rovanperä 93
    2. O Tänak 77
    3. S Ogier 69

    Βαθμολογία Κατασκευστών:

    1. Toyota 194
    2. Hyundai 165
    3. Ford 130

    Διαβάστε επίσης:

    Αγορά αυτοκινήτου: Τρέχει με +40%

    Xόρνερ: Τι κάνουν Ferrari, Mercedes;

     



    ΣΧΟΛΙΑ