• AUTO

    Menalo Trail: Περπατάμε Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο! (video)


    Το 7ο τμήμα του Menalo Trail με μήκος 7km ξεκινά από υψόμετρο 1250m και κατηφορίζει στην κοίτη ενός ποταμού.

    Τα Μαγούλιανα είναι το πιο ψηλό χωριό της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1250m. Εκεί μπορείς να φτάσεις περπατώντας από Ελάτη πρόκειται για το 6ο μέρος του μονοπατιού που το είχαμε διασχίσει πριν λίγους μήνες.

    Στο κέντρο της πλατείας του χωριού δεσπόζει ένα υπεραιωνόβιος πλάτανος, χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.

    Ο θρύλος λέει πως ο Κολοκοτρώνης σχεδίασε την επανάσταση στη σκιά του. Σήμερα η περίμετρός του είναι 6.4m με διάμετρο 2m και ύψος 20m.

    Ο λόγος που ευημερεί εκεί το δέντρο απλός, η περιοχή είναι γεμάτη τρεχούμενα νερά από τις κορυφές του Μαινάλου. Σήμα κατατεθέν του Menalo Trail είναι τα τρεχούμενα νερά. Πρόκειται για μια διαδρομή 75km χωρισμένη σε 8 τμήματα.

    Από την κορυφή του λόφου με φόντο το χωριό και την πλατεία με τον πλάτανο.
    Από την κορυφή του λόφου με φόντο το χωριό και την πλατεία με τον πλάτανο

    Διασχίζει ένα μεγάλο μέρος του Δυτικού Μαινάλου, ξεκινώντας από τη Στεμνίτσα με κατεύθυνση τη Δημητσάνα (12.6km), από εκεί κατευθύνεται στο Ζυγοβίτσι (4.2km) και από εκεί στην Ελάτη (15.3km). Το κομμάτι Ζυγοβίστι – Ελάτη το περπατήσαμε πρόσφατα και εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα.

    Από την Ελάτη το μονοπάτι κατευθύνεται προς την κοσμική Βυτίνα (8.5km) ακολουθώντας τις όχθες του Μυλάοντα. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικά. Από την Βυτίνα στη Νυμφασία (5.9km) το έχουμε επίσης περπατήσει.

    Από τη Νυμφασία στα Μαγούλιανα (9.3km) επίσης έχουμε καταγράψει τη διαδρομή. Τα δυο τελευταία μέρη είναι προς το Βαλτεσινίκο (6.7km) που περιγράφουμε σ’ αυτό το κομμάτι και τα Λαγκάδια (13.8km).

    Το μονοπάτι είναι σωστά σηματοδοτημένο με πράσινη πινακίδα.
    Το μονοπάτι είναι σωστά σηματοδοτημένο με πράσινη πινακίδα

    Το Menalo Trail διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι του ορεινού όγκου του Μαινάλου και πολλά σημεία μοναδικής ομορφιάς, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελλάδος.

    Πρόκειται για μονοπάτια αρχαία, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να πάνε από το ένα χωριό στο άλλο όταν δεν υπήρχαν δρόμοι και αυτοκίνητα.

    Μονοπάτια που διαμόρφωσε η ανάγκη, η μορφολογία του εδάφους, οι δρόμοι του νερού, η βαρύτητα, οι κατολισθήσεις.

    Το παλιό σανατόριο που ανακατασκευάζεται, θα γίνει 5στερο ξενοδοχείο.
    Το παλιό σανατόριο που ανακατασκευάζεται, θα γίνει 5στερο ξενοδοχείο.

    Όλα μας τα εγχειρήματα έχουν σαν έδρα το Λεβίδι απ’ όπου ξεκινάμε. Από την πλατεία στα Μαγούλιανα το μονοπάτι αρχικά ανηφορίζει πιο ψηλά ως την κορυφή του χωριού και τη διασταύρωση που πάει για Λάστα, Βαλτεσινίκο. Σ’ αυτό το σημείο, δείγμα μιας άλλης εποχής τα πέτρινα αλώνια.

    Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντάς χαρακτηριστικά κτίσματα όπως η Αγ. Παρασκευή αλλά και το παλιό σανατόριο (η περιοχή φημίζεται για κλίμα της) που ανακατασκευάζεται μάλιστα, θα γίνει 5στερο ξενοδοχείο.

    Στη συνέχεια το μονοπάτι περνά από το ξωκλήσι των Αγ. Πάντων. Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι το ποτάμι αλλά και τα οροπέδια. Πιο χαρακτηριστικό αυτών η κοιλάδα Ελά που έχει πάρα πολλά μανιτάρια αλλά και κοπάδια. Η διαδρομή είναι κατηφορική και ανηφορίζει μόνο στο τελείωμα προς το Βαλτεσινίκο.

    Το χωριό πήρε το όνομά του από τη νίκη του στρατηγού Βαλτέσιου τον 3ο αιώνα μ.χ. σε κρίσιμη μάχη στην περιοχή. Φτάνοντας στο Βαλτεσινίκο, μπορείτε να ξεκουραστείτε καθώς υπάρχουν εξαιρετικοί χώροι εστίασης. Ο δρόμος από κει είναι εύκολος μέχρι τα κεντρικά χωριά της περιοχής, το Λεβίδι και τη Βυτίνα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ