• AUTO

    Mazda 2: Απροβλημάτιστα!

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Η Mazda έλειπε για χρόνια από τη χώρα μας, επέστρεψε όμως δυναμικά από πέρυσι και εκπροσωπείται πλέον από τον Όμιλο Συγγελίδη.

    Το 2019 πουλήθηκαν 325 αυτοκίνητα, σε λίγους μήνες, αυτό δεικνύει τη δυναμική που υπάρχει, χάρη στο τίμιο παρελθόν αλλά και την σημερινή φιλοσοφία της εταιρείας. Η Mazda για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν δεν ακολουθεί το ρεύμα της εποχής. Δεν έχει υπετροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες ή κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Η φιλοσοφία Kodo που ακολουθούν οι Ιάπωνες (σ.σ: τα Mazda κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ιαπωνία) επικεντρώνεται στο απέριττο, στο ανεπιτήδευτο, στο απλό.

    To ήπιο υβριδικό σύστημα της Mazda αποτελείται από μια γεννήτρια ενσωματωμένη στο σύστημα εκκίνησης (B-ISG) και μια 22V μπαταρία με χωρητικότητα 0,012 Kwh. Ουσιαστικά φροντίζει για το ομαλό άναψε σβήσε του κινητήρα και μια μικρή ανάκτηση ενέργειας στο σταμάτα ξεκίνα. Αντίστοιχα το επιπλέον βάρος είναι αμελητέο

    Το Mazda 2 έχει ένα και μόνο κινητήριο σύνολο, ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.5lt που συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, συνολικής απόδοσης 90PS. Ένας κινητήρας που δίνει έμφαση στην ομαλή πορεία και όχι στις γρήγορες επιταχύνσεις. Μπορεί κάποιοι ενθουσιώδεις οδηγοί να το βλέπουν αυτό ως μειονέκτημα, η συντριπτική πλειοψηφία όμως αρκείται στη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα ασφαλές προσπέρασμα.

    Το Mazda 2 έχει αποκλειστικά χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και το βάρος του είναι στα 1025 κιλά. Τούτου δοθέντος τα 90 PS και κυρίως τα 15kgm στις 4000rpm επαρκούν και με το παραπάνω για ένα ασφαλές προσπέρασμα σε επαρχιακό δρόμο. Σημειώστε πως το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100km/h σε λιγότερο από 10 sec. Επουδενί χρειάζεται κάποιος περισσότερη δύναμη σ’ ένα αυτοκίνητο πόλης, που προορίζεται για να κινείται στους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται εκεί είναι απτή ποιότητα κατασκευής, άνεση ανάρτησης, εργονομικά σωστή θέση οδήγησης, καλή ηχομόνωση, ποιότητα κύλισης, multimedia.

    Οι σχεδιαστές του Mazda 2 έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτούς του τομείς. Το σετάρισμα της ανάρτησης έχει επικεντρωθεί στην ενδοτικότητα και τη σταθερότητα. Διαπιστώσαμε οδηγώντας το, πως το Mazda 2 δεν κοπανάει, γέρνει μεν, αλλά κρατάει πολύ καλά στο δρόμο εμπέοντας ασφάλεια στον οδηγό, αλλά και σιγουριά εάν αποφασίσει να πιέσει παραπάνω. Το κιβώτιο έχει θετικές μικρές διαδρομές και σφιχτή κλιμάκωση. Προφανώς αν θες να επιταχύνεις η 3η σχέση είναι πιο χρήσιμη από την 4η και 5η.

    Στο εσωτερικό του Mazda 2 ξεχωρίζει η θέση οδήγησης. Το σώμα παίρνει μια κλίση υπό οξεία γωνία που επιτρέπει στο κεφάλι του οδηγού να βρίσκεται κεντραρισμένο στον κατακόρυφο άξονα και όχι υπό γωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο ξεκούραστη οδήγηση. Η απτή ποιότητα των υλικών, η συναρμογή και η εργονομία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ρυθμίσαμε το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μας (1.85m, 100kg) και καθίσαμε πίσω του χωρίς συμβιβασμούς.


    Στο εξωτερικό τραβά τα βλέμματα η εμπρός μάσκα, το έντονο μπορντώ χρώμα και τα φωτιστικά σώματα led που φωτίζουν σε απόσταση 235m, ήτοι 82m περισσότερο από τα συμβατικά. Είναι μια καθοριστική διαφορά για την οδική ασφάλεια τη νύχτα.

    Το Mazda 2 διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως η προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου καθώς το ραντάρ του αναγνωρίζει τα δίκυκλα που κινούνται από 4-80km/h και τους πεζούς που κινούνται έως 10km/h.

    Επίσης το ραντάρ «διαβάζει» τα όρια ταχύτητας ενώ οι 4 κάμερες, μια εμπρός, μια πίσω και δυο στους καθρέπτες, φροντίζουν για τη σύνθεση εικόνας 360 μοιρών ώστε ο οδηγός να έχει πλήρη αντίληψη στο χώρο.

    Οδηγώντας το Mazda 2 έχει μια ποιοτική αίσθηση, σαν να πρόκειται για σχέση ζωής και όχι κάτι εφήμερο, αγχωτικό. Θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα στη χώρα μας. Οι τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Mazda 2 1.5lt mild hybrid

    Κινητήρας: 1496cc
    Ισχύς: 90 PS/6.000 rpm
    Ροπή: 15 kgm/4000 rpm
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση: 0-100 km/h: 9,8 sec
    Τελική ταχύτητα: 183 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 5.3 lt/100 km
    Εκπομπές CO2: 120 gr/km (WLTP)
    Τέλη κυκλοφορίας: 110 €
    Βάρος: 1.025 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.065/1.695/1.495 mm
    Μεταξόνιο: 2.570 mm
    Χώρος αποσκευών: 255 lt
    Τιμή: δεν ανακοινώθηκε

     

    Ο χώρος αποσκευών είναι ομοιόμορφος και ανέρχεται στα 255lt

     



    ΣΧΟΛΙΑ