AUTO

Γυναίκα τεχνικός αυτοκινήτου;


Η Nelly Colón χάραξε τον δικό της δρόμο για να γίνει μία  από τους πιο εξειδικευμένους τεχνικούς service της Nissan.

Σε μια αντιπροσωπεία της Nissan λίγο έξω από τη Βοστώνη, μία τεχνικός της Nissan δεν αλλάζει απλώς ανταλλακτικά σε αυτοκίνητα. Αλλάζει τις αντιλήψεις στον κλάδο. Η Nelly Colón έχει κερδίσει τον αξιοζήλευτο τίτλο του Nissan Certified Master Technician. Η Nelly εμπνέει και καθοδηγεί άλλες γυναίκες να επιτύχουν σε έναν τυπικά ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι τεχνικοί αυτοκινήτων επιβλέπουν, επισκευάζουν και συντηρούν αυτοκίνητα και φορτηγά, στο συνεργείο μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Οι γυναίκες τεχνικοί αυτοκινήτων εξακολουθούν να είναι ελάχιστες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μια πρόσφατη έκθεση από το Ίδρυμα TechForce αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 2,5% των απασχολούμενων τεχνικών και το 93% των γυναικών τεχνικών λένε ότι “αποθαρρύνονταν από το να ασχοληθούν με το αντικείμενο”, όταν ήταν νεότερες.

Η καριέρα της Nelly μετρά σχεδόν μια δεκαετία σε αντιπροσωπείες της Nissan στην περιοχή της Νέας Αγγλίας. Η αφοσίωσή της στους πελάτες,  αντικατοπτρίζει την θέλησή της για συνεχή μάθηση και την επαγγελματική της ανάπτυξη.

Ως μέλος μιας μικρής ομάδας Πιστοποιημένων Master Τεχνικών της Nissan στις ΗΠΑ, η Nelly κατέχει εξειδικευμένες πιστοποιήσεις σε οχήματα diesel, ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και για το πολυπόθητο σούπερ σπορ αυτοκίνητο της εταιρείας, το Nissan GT-R. Περίπου ένας στους πέντε τεχνικούς της Nissan κατέχει την πιστοποίηση Master Tech. “Μου πήρε συνολικά τρία χρόνια για να το πετύχω, αν και έχω ακούσει από άλλους ότι μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της τάξης”, είπε η Nelly. “Θεωρώ μεγάλη ευλογία ότι τελείωσα τόσο γρήγορα.” Μπορεί να αποσυναρμολογήσει  έναν κινητήρα, να ξαναφτιάξει ένα κιβώτιο ταχυτήτων, να αντιμετωπίσει ηλεκτρικά προβλήματα. Ότι και αν προκύψει, η Nelly έχει την τεχνογνωσία για να το αντιμετωπίσει. “Αν και έγινα master tech νωρίς στην καριέρα μου, εξακολουθώ να μαθαίνω μέρα με τη μέρα”, προσθέτει. “Είναι μια δέσμευση για δια βίου μάθηση.”

Η καριέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν ήταν ανέκαθεν στο πλάνο της. Από το λύκειο, η Nelly ακολούθησε κτηνιατρική εκπαίδευση, αλλά κάποιες πρώτες τάξεις, που αφορούσαν  χειρουργικές επεμβάσεις ζώων, την απέτρεψαν. Στεκόμενη έξω στο πάρκινγκ, μετά από ένα “άβολο” μάθημα κτηνιατρικής, κοιτάζοντας το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που είχε ήδη επισκευάσει μόνη της, η Nelly βρήκε διέξοδο: “Σκέφτηκα, γιατί δεν προσπαθώ να φτιάξω αυτοκίνητα; “Νοιάζομαι για το αυτοκίνητό μου, το οποίο είναι κάτι που μπορώ να χειριστώ, οπότε θα μάθω πώς να το επισκευάζω. Θα μου εξοικονομήσει χρήματα, θα με διδάξει κάτι νέο και θα με κάνει να νιώσω ανεξάρτητη. Έπειτα μπορώ να μοιραστώ τις γνώσεις μου με τους φίλους μου και να τους ενθαρρύνω σε κάτι αντίστοιχο.”

Η Nelly παρακολούθησε μαθήματα στο Universal Technical Institute στο Norwood της Μασαχουσέτης. Μερικές φορές ένιωθε σαν ξένο σώμα, ως μια γυναίκα σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα. Λέει ότι υπήρχαν μόνο περίπου πέντε γυναίκες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του αυτοκινήτου, σε σύνολο 2.000 σπουδαστών. Κάποιοι ασκούμενοι αμφισβητούσαν τις ικανότητές της. Αυτό φυσικά την ενθάρρυνε να δουλέψει περισσότερο. “Έλεγαν: “Ποιος είναι αυτή; Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να φτιάξει αυτοκίνητα”, είπε η Nelly. “Ελπίζω ότι τώρα αυτό αρχίζει να αλλάζει, αλλά εκείνη τη στιγμή έτσι είχαν τα πράγματα. Σκέφτηκα, τώρα πρέπει να βεβαιωθώ απολύτως ότι ξέρω τι κάνω. Αυτό με έκανε κυριολεκτικά μία από τους πιο επικεντρωμένους στις λεπτομέρειες τεχνικούς της αγοράς.”

Η Nelly αισθάνεται ότι η αφοσίωσή της στη δουλειά της “μιλάει” από μόνη της και βοηθάει στο να εμπνεύσει τους γύρω της: «Το δικό μου παράδειγμα, θα έπρεπε να είναι ενθαρρυντικό για όποιον είχε ποτέ οποιαδήποτε αμφιβολία για τον εαυτό του”, λέει η Nelly. “Ως άνθρωποι είμαστε ικανοί για τόσα πολλά. Και με τη σωστή στάση, την υποστήριξη και τους κατάλληλους πόρους, μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Είμαι μία έντιμη τεχνικός, αφοσιωμένη στο να βοηθάω τους ανθρώπους να προστατεύουν την επένδυση στα οχήματά τους. Αυτό με αντιπροσωπεύει.”

Διαβάστε επίσης

GP Σαουδικής Αραβίας: Στην Κόκκινη Θάλασσα!ΣΧΟΛΙΑ