• AUTO

    F1: Να που κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα!

    F1: Να που κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα!


    Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους θα μπορούσε να σταθεί κανείς, αλλά κατά την άποψή μας ένας ήταν καθοριστικός.

    Αφορμή γι’ αυτό το κομμάτι αποτέλεσε η φράση: «Ο Φερστάπεν θα έπαιρνε τον τίτλο και με Ferrari». Δεν το πιστεύω και θα το τεκμηριώσω. Είναι αλήθεια ότι ο Ολλανδός οδηγός διάγει μια πολύ καλή περίοδο. Δεν ήταν πάντα έτσι. Στάθηκε άτυχος το 2016 στο Ισπανικό GP στον πρώτο του αγώνα με τη Red Bull γιατί κέρδισε. Αυτό παραλίγο να τον «κάψει».

    Πέρασε τρία χρόνια που τράκαρε συνεχώς, ότι έβρισκε μπροστά του. Αλλά έμαθε από τα λάθη του, ωρίμασε και δεν τα επαναλαμβάνει. Αυτό που τονίζει ο Κρίστιαν Χόρνερ ότι το δυνατό σημείο του Φερστάπεν είναι η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη πιθανόν να κρύβει το μυστικό επιτυχίας του Ολλανδού οδηγού.

    F1: Να που κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα!

    Πέρα από την εκπληκτική αλάνθαστη οδήγηση του πρωταθλητή (σ.σ: δε πιστεύω πως θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο ο Πέρεζ) υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

    Προφανώς η Red Bull δεν είχε φέτος το ταχύτερο μονοθέσιο, αυτό το είχε η Ferrari και φαίνεται από τις pole position που έχουν πάρει φέτος οι Λεκλέρκ (9), Σάινθ (2) σε 18 αγώνες. Γιατί οι κόκκινοι δεν κατάφεραν να μετατρέψουν την ταχύτητά τους σε νίκες;

    F1: Να που κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα!

    Κάποιος μπορεί να σταθεί στις επιλογές στρατηγικής, άλλος στα οδηγικά λάθη, άλλος στην τύχη. Κατά την άποψή μου καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα ελαστικά. Το μονοθέσιο της Ferrari, λόγω αεροδυναμικής σχεδίασης, λόγω σεταρίσματος αλλά και λόγω απαγωγής θερμότητας από την πλήμνη των τροχών τα πίεζε/ζέσταινε περισσότερο.

    Αυτό ήταν πλεονέκτημα στις κατατακτήριες δοκιμές γιατί τα λάστιχα έρχονταν πιο γρήγορα στη βέλτιστη θερμοκρασία οπότε οι οδηγοί έπαιρναν το μέγιστο και σημείωναν ταχύτερους γύρους.

    Αλλά ήταν μειονέκτημα στους αγώνες καθώς τα ελαστικά υπερθερμαίνονταν και αυτό υποχρέωνε τους οδηγούς της Ιταλικής ομάδας να κόβουν ρυθμό. Αξίζει να δει κανείς ότι οι τέσσερις νίκες σε Μπαχρέιν, Αυστραλία, Βρετανία, Αυστρία ήρθαν με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

    F1: Να που κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα!

    Η υπέρμετρη φθορά των ελαστικών λόγω υπερθέρμανσης που προκαλεί το μονοθέσιο της Ferrari ήταν λοιπόν ο καθοριστικός παράγοντας που έκρινε φέτος τη μάχη του τίτλου. Αν δει κανείς τις επιλογές στρατηγικής της Ferrari υπό αυτό το πρίσμα (π.χ. ότι ο Λεκλέρκ μπήκε πολύ νωρίς στη Μόντσα) εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι κόκκινοι είχαν στο νου τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπέρμετρης υπερθέρμανσης/φθοράς και όχι να κερδίσουν το Φερστάπεν.

    Όσον αφορά στο 2023 είναι γνωστό ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές ούτε στις υβριδικές μηχανές ούτε στα σασί. Αν μπορέσουν να διορθώσουν το πρόβλημα τότε ίσως καταφέρουν να κοντράρουν τους Ταύρους του χρόνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Wrangler για κυρίες!



    ΣΧΟΛΙΑ