• AUTO

    F1 Άμπου Ντάμπι: Απόψε θα έχουμε πρωταθλητή!


    Οι δυο μονομάχοι, Χάμιλτον και Φερστάπεν εκκινούν από την πρώτη σειρά. Ο Χάμιλτον είναι συνεχώς πρωταθλητής από το 2017.

    Στα 32 χρόνια που παρακολουθώ το ρεπορτάζ της F1 έχω ζήσει πάρα πολλά. Τις συγκρούσεις Σένα – Προστ, την αποχώρηση του Μάνσελ, του Καθηγητή, το χαμό του Άιρτον, το τέλος εποχής για της Williams, την εποχή του Χάκινεν, την κυριαρχία του Σουμάχερ, την εκθρόνισή του από τον Αλόνσο, την εποχή των σκανδάλων, του Φέτελ, του Χάμιλτον.

    Ξέρω καλά πως τίποτα δεν μένει σταθερό και τίποτα δεν είναι για πάντα. Θεωρώ δεδομένο πως οι μεγάλες αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς που επιχειρούνται για την επόμενη χρονιά σε συνδυασμό με τους οριοθετημένους προϋπολογισμούς όλων των ομάδων θα αλλάξουν τις ισορροπίες δυνάμεων. Θα δούμε κι άλλους διεκδικητές π.χ. Λεκλέρκ, Νόρις, Οκόν, Ράσελ.

    Οπότε απόψε το βράδυ στο Άμπου Ντάμπι (15:00 ώρα Ελλάδος, απευθείας ΕΡΤ, Cosmote) ότι κι αν γίνει μιλάμε για τέλος εποχής. Είτε έχουν νέο πρωταθλητή, είτε ο Χάμιλτον καταφέρει να εισέλθει ως πρωταθλητής στη νέα εποχή της F1. Θυμίζουμε ότι κυριαρχεί απόλυτα στην υβριδική εποχή από το 2014 με εξαίρεση το 2016 που πήρε τον τίτλο ο Ρόσμπεργκ. Έχει πάρει 6 τίτλους τα τελευταία 7 χρόνια. 

    Ο Φερστάπεν πήρε χτες το βραβείο του poleman της χρονιάς καθώς πήρε 10 φορές την πρώτη θέση σε 22 αγώνες. 

    Αν ο Φερστάπεν πάρει τον τίτλο, θα έχει εκθρονίσει τον κορυφαίο οδηγό της σύγχρονης εποχής, οι αριθμοί λένε (δεν τους αμφισβητώ) ότι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Δεν ξέρω αν θα ξεκινήσει η εποχή Φερστάπεν, πάντως ο Ολλανδός έχει πίσω του μια κορυφαία ομάδα και παρότι επίσημα η Honda φεύγει απόψε, στην πραγματικότητα θα είναι εκεί το 2022 για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε κινητήρες Red Bull ενώ όλοι οι μηχανικοί της θα προσληφθούν από την Αυστριακή εταιρεία. Με τις υβριδικές μηχανές χωρίς εξέλιξη τα επόμενα τρία χρόνια, την διαφορά θα κάνει η ομάδα που αξιοποιεί καλύτερα τα χρήματα. 

    Σταθερά δίπλα στο γιό του, ο Γιός αγωνιά μαζί του.

    Αν ο Φερστάπεν δεν τα καταφέρει απόψε πιθανόν να μην έχει άλλη ευκαιρία. Είναι μεγάλο το πλήγμα να φτάσεις στην πηγή και να μην πιείς νερό: Ψυχολογικά αλλά και όσον αφορά στην εκτίμηση των άλλων. Σας θυμίζω την περίπτωση του Μάσα, το 2008 το άγγιξε αλλά φευ, αποχώρησε χωρίς τίτλο. Αλλά και την περίπτωση του Ράικονεν που ήταν ο πρωταθλητής της καραμπόλας του Stepneygate. Ποτέ δεν ξαναβρέθηκε ο Φινλανδός σε θέση να διεκδικήσει άλλο πρωτάθλημα. Το ίδιο συνέβη και με το Μπάτον το 2009. Πήρε έναν τίτλο και χάθηκε. Αντίθετα ο Χάμιλτον που αναδείχτηκε από αυτή τη γενιά παίρνοντας τον τίτλο το 2008 κυριαρχεί ως σήμερα. 

    2021 Abu Dhabi Grand Prix, Saturday – LAT Images

    Ο Βρετανός είναι χορτάτος, μαντεύω ότι θα μας αιφνιδιάσει με την αποχώρησή του, ίσως έρθει νωρίτερα απ’ ότι λένε τα χαρτιά. Προσωπικά δεν θα με εξέπλησσε αν ακολουθούσε το παράδειγμα του Ρόσμπεργκ. Να πάρει απόψε τον 8ο τίτλο και να χαιρετήσει. Δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Πάντως έδειξε σπουδή να δοκιμάσει τα ελαστικά 18 ιντσών της Pirelli για τη νέα χρονιά, έχει και συμβόλαιο τα σημάδια δείχνουν ότι συνεχίζει. Τεράστια σημασία έχει για το Ράσελ (παίρνει τη θέση του Μπότας στη Mercedes από το 2022) τι θα γίνει απόψε. Αν ο Χάμιλτον πάρει τον 8ο τίτλο, σίγουρα η ψυχολογία του φέρελπι ταλαντούχου Βρετανού θα δεχτεί ένα πλήγμα. Θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα στον πρωταθλητή το 2022. Αν ο Χάμιλτον το χάσει, ξεκινά η αμφισβήτηση, ότι καλύτερο για το Ράσελ. 

    O Φερστάπεν εκκινεί με τη μαλακή γόμα, ο Χάμιλτον με τη μέση.

    Υπάρχουν πολλές αναλύσεις για το τι θα γίνει απόψε: Συγκρούσεις, στρατηγικές τακτικές, οδηγοί ρολίστες, απ’ όλα έχει ο μπαξές. Προσωπικά πιστεύω πως θα δούμε μια οδηγική κόντρα υψηλού επιπέδου. Ο Φερστάπεν έχει συμφέρον να πάρει τον τίτλο στα ίσα, ο Λιούις θέλει να τον διατηρήσει άξια. Ξέρω καλά όμως πως εκεί που σταματά η λογική ξεκινά η Formula 1. Το ένστικτό μου λέει πως απόψε θα παίξει κομβικό ρόλο κάτι που δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Ο Φερστάπεν ξεκινάει πρώτος, ο Χάμιλτον ξεκινά με το σωστό ελαστικό. Τι θα βαρύνει περισσότερο; Το πόσο ποντάρουν στο μεγάλο τελικό οι οργανωτές φάνηκε από την νέα δεκαετή τους συμφωνία με τη F1 όχι μόνο όσον αφορά στην παρουσία τους στο πρόγραμμα: Το Άμπου Ντάμπι θα είναι ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς την ερχόμενη δεκαετία. Είμαστε τυχεροί μ’ αυτό που θα ζήσουμε απόψε. 

    Ο αγώνας εκκινεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, Cosmote. Περισσότερα θα πούμε μια ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα στις 14:00 στο Instagram F1 Live με τον Πάνο Σεϊτανίδη. Για να το παρακολουθήσετε αρκεί να συντονιστείτε σε ένα από τα δυο προφίλ: @pournarakis, @seitanf1. Σας περιμένουμε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ