AUTO

Χάλκη: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Χάλκη: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!


Ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά το GR eco Island. Ξεκινά από τη Χάλκη …

Η Χάλκη βρίσκεται 8km δυτικά της Ρόδου έχει επιφάνεια 28τ.χλμ και περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Επελέγη από την ελληνική κυβέρνηση για να ξεκινήσει εκεί το πρόγραμμα GR eco islands που αφορά στην απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών. Όταν λέμε ευγενικά ΜΔΝ (μη διασυνδεμένα νησιά) εννοούμε στην πράξη νησιά τα οποία ηλεκτροδοτούνται από γεννήτριες πετρελαίου. Στην Ελλάδα υπάρχουν 29 τέτοια συστήματα με ντηζελογεννήτριες που τροφοδοτούν αρκετά περισσότερα νησιά.

Ένα από αυτά τροφοδοτεί Ρόδο – Χάλκη. Στην Χάλκη έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW. Η ενέργεια αυτή μεταφέρεται στο σύστημα και τροφοδοτεί Ρόδο – Χάλκη. Ως μέγεθος είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Χάλκης, πιθανώς τις καλές μέρες να δίνει και στη Ρόδο, αλλά με συννεφιά πιθανόν να χρειάζεται πετρέλαιο και για τη Χάλκη.

Όπως και να το κάνεις στο συνολικό ταμείο η Χάλκη θα κοστίζει μηδέν και αυτό θα το δουν στις χρεώσεις ρεύματος οι κάτοικοί της άμεσα. Το κόστος ενέργειας πρακτικά θα μηδενιστεί. Εκτός από το φωτοβολταϊκό μπήκαν 4 φορτιστές ΔΕΗ Blue, και τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρει ως δωρεά ο Όμιλος Συγγελίδη για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για ηλεκτρικά επιβατικά όσο και επαγγελματικά οχήματα και πιο συγκεκριμένα τα μοντέλα: ΑΜΙ, eC4 C-Cross, eSpaceTourer και eJumpy, ικανοποιώντας τις ανάγκες των αντίστοιχων φορέων.

Με αυτή τη δωρεά, το τρέχον σύστημα μεταφορών του Δήμου εκσυγχρονίζεται, ενώ τα Σώματα Ασφαλείας στη Χάλκη πλέον έχουν στην διάθεσή τους μεταφορικά μέσα για την κάλυψη των αναγκών τους. Μάλιστα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, πρόκειται για τα νέα ΑΜΙ – την επαναστατική λύση της Citroën για την βιώσιμη αστική μετακίνηση – που παραδόθηκαν στην Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα σε παγκόσμια πρώτη αποκλειστικότητα! Στη Χάλκη βρίσκονται τα μοναδικά Citroen AMI στον κόσμο που φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως ορίζεται από τα Σώματα Ασφαλείας.

Με τη χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, η Χάλκη αναδεικνύεται σε διεθνές πρότυπο που θα επιτελέσει ρόλο “οδηγού” για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στη βιώσιμη μετακίνηση και την πλήρη απανθρακοποίηση των Ελληνικών νησιών. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο project είναι οι: Όμιλος Συγγελίδη (Citroen) ALD Automotive, Akuo Energy Greece, Omexom/Vinci Energies, καθώς επίσης και οι Παπαστράτος, ΔΕΗ, VODAFONE.

Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συμβολή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroen στο σημαντικό εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Χάλκης. Συντασσόμαστε με την ευαισθησία που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, η γαλλική πρεσβεία και η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα και αναλαμβάνουμε την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων.

Έχοντας την εξέλιξη της κοινωνίας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ακολουθώντας τη στρατηγική της Μάρκας “Electric for All”,  συμμετέχουμε στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης. Εκδημοκρατίζουμε την ηλεκτροκίνηση και οδηγούμε το μέλλον από τη Χάλκη!»

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο λόγο του παρότρυνε τον δήμαρχο του νησιού να αποφασίσει να αποκλείσει εντελώς τη χρήση οχημάτων με θερμικό κινητήρα στο νησί. Μάλιστα ο ίδιος έφτασε στη Χάλκη μ’ ένα ηλεκτρικό καΐκι που αποτελεί από μόνο του μια άλλη καινοτομία. Παρακολούθησα με ιδιαίτερα ενδιαφέρον όλη την παρουσίαση και οφείλω να ομολογήσω πως αισθάνθηκα πως σήμερα γράφτηκε ιστορία. Απόλυτος πρωταγωνιστής κατά την άποψή μου η Χάλκη.

Άπνοια, ζέστη, γαλήνη μια απίστευτη ομορφιά. Πως ξεχώριζαν τα γαλήνια, ξένοιαστα πρόσωπα του Δημάρχου και των κατοίκων του νησιού, ανάμεσα στους αγχωμένους Αθηναίους που πήγαν για λίγες ώρες στο νησί. Επίγειος πράσινος παράδεισος πλέον το νησί!

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ