AUTO

BMW: Επένδυση 2 δισ. ευρώ σε μπαταρίες!


Το Βαυαρικό Group κατασκευάζει μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του στην Ουγγαρία.

Η μονάδα αυτή θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου οχημάτων του Debrecen, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από έξι μήνες. Η εταιρεία θα δημιουργήσει πάνω από 500 επιπλέον θέσεις εργασίας και θα επενδύσει πάνω από δύο δισεκ. ευρώ στην κατασκευή και την έναρξη της λειτουργίας ολόκληρου του εργοστασίου, έως τα τέλη του 2025. Ο Milan Nedeljković, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, στον τομέα Παραγωγής, δήλωσε: «Στο Debrecen, κατασκευάζουμε το πιο προηγμένο εργοστάσιο στον κόσμο. Με το iFACTORY μας, θέτουμε νέα πρότυπα στη βιομηχανία για την παραγωγή οχημάτων. Οι επενδύσεις μας υπογραμμίζουν τη συστηματική μας προσέγγιση στην υλοποίηση της ηλεκτρικής κινητικότητας».

Οι νέες ανακοινώσεις χαιρετίστηκαν και από την Ουγγρική κυβέρνηση. Ο Péter Szijjártó, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, δήλωσε: «Το εργοστάσιο του BMW Group στο Debrecen αποτελεί σύμβολο της επιτυχημένης Ουγγρικής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δώδεκα ετών. Το εργοστάσιο συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία και την ανταγωνιστικότητα, και αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι είχαμε προγραμματίσει αρχικά».

Από αριστερά προς δεξιά: Markus Fallböhmer, Senior Vice President of Battery Production at BMW AG, Hans-Peter Kemser, President and CEO of BMW Manufacturing Hungary Kft. Milan Nedeljković, member of the Board of Management of BMW, Péter Szijjártó, υπουργός Εμπορίου Ουγγαρίας, László Papp, Δήμαρχος Debrecen.

Το εργοστάσιο, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες στον τομέα της εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διπλής εκπαίδευσης το φθινόπωρο του 2023 στο Κέντρο Εκπαίδευσης της εταιρείας. Ο Hans-Peter Kemser, Πρόεδρος & CEO της BMW Manufacturing Hungary Kft τόνισε: «Αυτή τη στιγμή προσλαμβάνουμε νέους συναδέλφους από την τοπική κοινότητα και από όλη την Ουγγαρία, ώστε να χτίσουμε μαζί το μέλλον του εργοστασίου του BMW Group στο Debrecen».  Ο László Papp, Δήμαρχος του Debrecen, μίλησε για το ρόλο του BMW Group για την πόλη: «Με την επένδυσή του στο Debrecen, πέρα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το BMW Group δεσμεύεται μακροπρόθεσμα στην κοινότητα της πόλης μας. Μαζί χτίζουμε ένα ακμάζον μέλλον». Η συναρμολόγηση των μπαταριών υψηλής τάσης θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου οχημάτων του Debrecen. Ο Markus Fallböhmer, του τομέα Παραγωγής Μπαταριών στο BMW Group, εξηγεί: «Το BMW i FACTORY εξασφαλίζει επίσης μικρές αποστάσεις στον τομέα των logistics. Η στενή σχέση μεταξύ της συναρμολόγησης μπαταριών και της παραγωγής οχημάτων είναι μέρος της στρατηγικής μας».

Στο Debrecen, οι κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών επόμενης γενιάς θα συναρμολογούνται σε ένα μεταλλικό περίβλημα, το οποίο στη συνέχεια ενσωματώνεται στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Η επίσημη έναρξη παραγωγής των μπαταριών υψηλής τάσης έκτης γενιάς θα γίνει το 2025 – παράλληλα με την έναρξη παραγωγής οχημάτων. Όλες οι μπαταρίες για τα οχήματα από το εργοστάσιο του Debrecen θα συναρμολογούνται εκεί. Η νέα εγκατάσταση παραγωγής θα εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 140.000 m². Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν πρόσφατα.

Η μπαταρία είναι παράγοντας υψίστης σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων. Με την επόμενη γενιά μπαταριών που προορίζονται για τη NEUE KLASSE, η αυτονομία θα βελτιωθεί έως και 30%, με την ταχύτητα φόρτισης να είναι μέχρι και 30% ταχύτερη. Το BMW Group εστιάζει ιδιαίτερα στη διατήρηση του ανθρακικού αποτυπώματος και της κατανάλωσης πόρων για παραγωγή στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, ξεκινώντας από την εφοδιαστική αλυσίδα. Για την παραγωγή κυψελών μπαταριών, οι κατασκευαστές κυψελών θα χρησιμοποιούν κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο που περιλαμβάνουν ένα ποσοστό δευτερογενούς υλικού, δηλαδή πρώτες ύλες που δεν έχουν εξορυχθεί πρόσφατα, αλλά είναι ήδη σε χρήση. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση να χρησιμοποιεί μόνο πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή κυψελών μπαταριών, το BMW Group θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι και 60%.

Διαβάστε επίσης

#allforsafety: H Mercedes-Benz στα social media!ΣΧΟΛΙΑ