• AUTO

    Ένας αυτοδίδακτος Γκανέζος φωτογράφος για το ημερολόγιο Pirelli!


    Ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος, που ξεκίνησε την καριέρα του φωτογραφίζοντας με ένα smartphone και που τώρα είναι ένας περιζήτητος εικαστικός καλλιτέχνης, αναλαμβάνει την εμβληματική έκδοση.

    Ο γνωστός και βασισμένος στη Γκάνα εικαστικός καλλιτέχνης Prince Gyasi, ο οποίος έγινε γνωστός με τις ζωηρές και δυναμικές εικόνες του, κυρίως τραβηγμένες στη γενέτειρά του, την Άκκρα, θα φωτογραφήσει το ημερολόγιο Pirelli για το 2024.

    Ο 28χρονος, ο οποίος απέκτησε ταχύτατα διεθνή φήμη, χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και αντίθεση στην τέχνη του.

    Οι εικόνες του αφηγούνται οπτικές ιστορίες που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα και τη ζωντάνια της κοινότητάς του και της γενιάς του, ενώ στοχεύουν να προκαλέσουν τα παραδοσιακά αφηγηματικά για την Αφρική, τον ελιτισμό στην τέχνη και τις δυτικοκεντρικές ιδεαλιστικές αντιλήψεις της ομορφιάς.

    Παρόλο που οι επιλογές του εξοπλισμού τώρα εκτείνονται σε φωτογραφικές μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, ο Gyasi ξεκίνησε να φωτογραφίζει σε ηλικία 16 ετών χρησιμοποιώντας ένα smartphone:

    «Είχα φιλοδοξίες να γίνω αφηρημένος ζωγράφος, αλλά βρήκα αγάπη στο να δημιουργώ τέχνη με το κινητό μου τηλέφωνο», είπε στο CNN Style το 2019.

    «Δε θέλω να αναγνωρίζομαι ως φωτογράφος, αλλά ως καλλιτέχνης. Οι περισσότερες από τις εικόνες μου μοιάζουν με ζωγραφικές επειδή είναι έργα τέχνης, όχι φωτογραφίες.»

    Το έργο του Gyasi είναι βαθιά προσωπικό τόσο στο θέμα όσο και στο στυλ. Προτιμά τοποθεσίες στην πόλη του και έχει φωτογραφίσει πολλές από τις σειρές του σε δημοφιλείς περιοχές της Άκκρα.

    Ο Gyasi χρησιμοποιεί έντονα αποχρώσεις χρωμάτων και έντονη αντίθεση στις εικόνες του, τοποθετώντας συχνά έντονα κόκκινα, μπλε ή ροζ χρώματα δίπλα στο μαύρο, γιορτάζοντας και αναδεικνύοντας την ομορφιά του μαύρου αφρικανικού δέρματος και παρουσιάζοντας τη γενέτειρά του με μια αναμορφωτική και εμπνευσμένη προοπτική.

    «Θα συνεχίσω να αφηγούμαι τις ιστορίες των παιδιών στο Jamestown και γενικότερα στη Γκάνα», είπε στο CNN. «Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν για τον πολιτισμό και την ιστορία μας.»

    Οι εικόνες του Gyasi γιορτάζουν την παιδική ηλικία, την πατρότητα, τη μητρότητα και επικεντρώνονται συχνά στην εκπαίδευση ή την έλλειψή της, τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στο να βοηθήσει τους λιγότερο προνομιούχους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

    «Ως εικαστικός καλλιτέχνης, νομίζω ότι χρειάζεται να ξαναζωγραφίσω την Αφρική στον κόσμο, αφαιρώντας την αρνητικότητα από τις εικόνες και δείχνοντας τις θετικές πλευρές της Αφρικής».

    Η έντονη αισθητική του Gyasi προσκαλεί τους θεατές στο υπερ-πολύχρωμο και μοναδικό του κόσμο. Ο καλλιτέχνης θεωρεί το έργο του “θεραπεία μέσω των χρωμάτων” και πιστεύει ότι το χρώμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων.

    Το εντυπωσιακό και προκλητικό έργο του Gyasi απαθανατίζει τη ζωηρή κομψότητα και δυναμική της γενέτειράς του και της γενιάς του και τον καθιστά ανάμεσα στους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες που εργάζονται σήμερα.

    Το 2022, ο Olivier Rousteing και ο οίκος μόδας Balmain επέλεξαν τον Gyasi για να ερμηνεύσει ξανά το παγκοσμίως γνωστό μυθιστόρημα “Le Petit Prince”. Ολόκληρη η ιστορία απαθανατίστηκε στην Άκκρα με τοπικά μοντέλα και περιλάμβανε παιδιά από το Jamestown.

    Ο καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί επίσης με τη Converse, τον Virgil Abloh (για το Off-White), έχει επιμεληθεί παγκόσμια καμπάνια διαφημιστικών πινακίδων και έχει δημιουργήσει ένα άρθρο για το μουσικό είδος της Γκάνας “Hiplife” για την Apple.

    Ο Prince φωτογράφισε τη Naomi Campbell για το εξώφυλλο του περιοδικού Madame Figaro το 2021 και τους νιγηριανούς μουσικούς είδωλα Burna Boy (2020) και Wiz Kid (2021) για το GQ US.

    Το επόμενο ημερολόγιο Pirelli θα είναι η 50η έκδοση, ακολουθώντας την πρώτη κυκλοφορία του το 1964. Ο Gyasi θα αναλάβει τη φωτογραφία μετά από εκείνη της Αυστραλιανής φωτογράφου μόδας Emma Summerton, η οποία φωτογράφησε το ημερολόγιο για το 2023 με θέμα τις “Ερωτικές επιστολές προς τη Μούσα” και μοντέλα όπως η Cara Delevingne, η Precious Lee και η Adut Akech.

    Ο Gyasi είναι ο 40ος φωτογράφος που φωτογραφίζει το ημερολόγιο και ανήκει στους νεότερους. Ακολουθεί τους προηγούμενους φωτογράφους του ημερολογίου, συμπεριλαμβανομένων των Norman Parkinson, Herb Ritts, Helmut Newton, Peter Beard, Mario Testino και Patrick Demarchelier.

    Κάθε καλλιτέχνης έχει φέρει το δικό του στυλ και υπογραφή στο The Cal, εξασφαλίζοντας συνεχή εξέλιξη και καινοτομία. Ο Gyasi προστίθεται τώρα στη λίστα των μεγάλων και είναι σαφές ότι θα φέρει τη δική του ζωηρή σφραγίδα στην έκδοση του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    FT: Επείγουσα έκκληση της ΕΕ στην Mytilineos να αντικαταστήσει τους Κινέζους στην παραγωγή γαλλίου

    Θανάσης Μαρτίνος: Η Eastern παρέλαβε το δεξαμενόπλοιο «Lovely Lady»

    Απίστευτο! Η γυναίκα του Warren Buffett γκρινιάζει γιατί πλήρωσε 4 δολάρια για έναν καφέ



    ΣΧΟΛΙΑ