• Business

    FT: Επείγουσα έκκληση της ΕΕ στην Mytilineos να αντικαταστήσει τους Κινέζους στην παραγωγή γαλλίου

    • NewsRoom

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Η ΕΕ κάλεσε επειγόντως εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου, μεταξύ των οποίων και την Mytilineos, να εξετάσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Κίνας για τον περιορισμό των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου, αναφέρουν σε άρθρο τους οι FT.

    Η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των δύο κρίσιμων ορυκτών από τον Αύγουστο, οδήγησε σε έναν αγώνα δρόμου τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Τόκιο για να βρουν πηγές προμήθειας των υλικών εκτός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ προσέγγισε την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Mytilineos Energy & Metals, ζητώντας της να διερευνήσει την δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος της διαδικασίας παραγωγής  που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, στο εργοστάσιο της Αλουμίνιο Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

    Επιχειρηματική ευκαιρία για την Mytilineos

    «Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας όσον αφορά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η μονάδα παραγωγής επεξεργασμένης αλουμίνας μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Νίκος Κεραμιδάς, Εκτελεστικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Mytilineos.

    Η ΕΕ προμηθεύει το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, σύμφωνα με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

    Το Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι το μοναδικό εργοστάσιο αλουμίνας στην Ευρώπη που “τρέχει” με φουλ παραγωγή. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε στην Mytilineos για να της ζητήσει τη συνεργασία. Το RRF έχει πρόγραμμα που αφορά σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής.

    Κρατική στήριξη

    Ωστόσο, η δεινή κατάσταση του τομέα των μετάλλων της Ευρώπης καθιστά δύσκολη την πρόταση προς τις εταιρείες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή γαλλίου χωρίς κρατική υποστήριξη που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος της περιοχής και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτά έχουν ήδη αναγκάσει πολλά μεταλλουργεία να βγουν εκτός λειτουργίας.

    «Συνειδητοποιούμε ότι η Κίνα μπορεί να μας αναγκάσει. Η Ευρώπη είπε «ας αυξήσουμε την παραγωγή, οι μονάδες παραγωγής επεξεργασμένης αλουμίνας μπορούν να το εξετάσουν», είπε ο Κεραμίδας.

    «Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου, επειδή οι συνθήκες είναι τόσο εξωφρενικά προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν που είναι το γάλλιο», πρόσθεσε.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται για τις προμήθειες ορυκτών υπό την πίεση της Κίνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η ΕΕ κατέβαλε παρόμοιες προσπάθειες για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μαγνησίου μετά τη μείωση της παραγωγής από την Κίνα το 2021 λόγω ελλείψεων ενέργειας.

    Η Eurometaux, ο εμπορικός φορέας του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν τη βελτίωση της δυνατότητας της περιοχής για την παραγωγή γερμανίου και γαλλίου, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής».

    «Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα στο γεωπολιτικό προσκήνιο», ανέφερε.

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ανάπτυξη της δικής της παραγωγής γερμανίου.

    Μόνο τα χυτήρια ψευδαργύρου που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να το παράγουν, αλλά πολύ λίγα εκτός της Κίνας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και κανένα στην Ευρώπη δεν το κάνει.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αποθήκευση Ενέργειας: Κάτω από €100.000/MWh ανά έτος οι προσφορές

    Protergia Helios Value: Ενέργεια από τον ήλιο με μηδενική αρχική επένδυση!

    Νίκος Κεραμίδας (Mytilineos): Ο μηχανισμός CBAM απειλεί να ακρωτηριάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή

     



    ΣΧΟΛΙΑ