• ΑΓΟΡΕΣ

    Xρηματιστήριο: Γιατί η πορεία της αγοράς εξαρτάται απο την Τράπεζα Πειραιώς και τα 51 εκατ. κομμάτια της Alpha

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου-Βασίλης Ψάλτης

    Χρήστος Μεγάλου-Βασίλης Ψάλτης


    Με τις προσδοκίες των ξένων για εντυπωσιακά αποτελέσματα εκ μέρους των τραπεζών το 2022 και στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε, η σημερινή συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας πριν από το 3ήμερο και την αργία της Καθαρής Δευτέρας, είναι κρίσιμη.

    Πριν από το άνοιγμα της αγοράς η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98  θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης, για τα οποία οι προσδοκίες της αγοράς είναι μεγάλες.

    Όσο πιο πολύ κινηθούν πάνω από τις προβλέψεις, τόσο θα δικαιολογηθεί ο πακτωλός εισροών το τελευταίο διάστημα και η κούρσα της μετοχής, αποτελώντας ταυτόχρονα σηματωρό για τα μεγέθη που θα ανακοινώσουν οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες τις επόμενες μέρες.

    Χωρίς να αποκλείεται εκ νέου διόρθωση (σ.σ. ήδη μία πρώτη γεύση πήρε η αγορά την Τετάρτη που μας πέρασε), αφού εφόσον είναι καλά τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύει buy the rumorsell the fact, κάτι που είναι άλλωστε σύνηθες στις αγορές του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εφόσον οι προσδοκίες είναι μεγάλες, μία διόρθωση δεν λέει, τίποτα, αφού μπορεί να δημιουργήσει νέα επίπεδα τοποθετήσεων.

    Γενικότερα για την αγορά όμως, είναι άγνωστο πόσα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα επιλέξουν να παραμείνουν με “υπερφορτωμένες” θέσεις, εν όψει επερχόμενου τριημέρου και με τις Διεθνείς Αγορές, την Δευτέρα, σε πλήρη δράση.

    Για του λόγου το αληθές, ενδεικτικά, μόνο στην Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 άλλαξαν χέρια από την Δευτέρα μέχρι και χθες σχεδόν 51 εκατ. τεμάχια!

    Επίσης, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 δεν έπεσε σε συναλλαγές σε λιγότερα από 5,3 εκατ. τεμάχια με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της 22/2 με 9,5 εκατ. τεμάχια, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει γράψει τέσσερις συνεδριάσεις διψήφιους αριθμούς εκατομμυρίων τεμαχίων συναλλαγές.

    Για την Πειραιώς η Optima προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη (εξαιρουμένων έκτακτων κερδών) του 2022 θα ανέλθουν στα 584,1 εκατ. ευρώ ενώ τα ανακοινώσιμα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 920 εκατ. ευρώ, έναντι μεγάλων ζημιών το 2021.

    Από τις 15/2 η Citigroup έχει αναθεωρήσει αισθητά προς τα πάνω την τιμή στόχο για τη μετοχή.

    Η πρώτη τιμή που δίνει είναι τα 2,90 ευρώ ανά μετοχή από 2,00 ευρώ προγενέστερα , ενώ δίνει και τα 3,40 ευρώ στο bull case σενάριο της, ενώ στο bear case scenario 2,10 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση Buy/High Risk για τη μετοχή.

    Σημαντικός καταλύτης, επίσης, για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, είναι η 28η Φεβρουαρίου. Αναμένεται το rebalancing, μετά την ένταξη της Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 στον MSCI την 1η Μαρτίου.

    Συνήθως, η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τις μετοχές που εισέρχονται, αλλά και όσες βρίσκονται ήδη μέσα.

    Δεν αποκλείεται με ευκαιρία την αναδιάρθρωση του MSCI, συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια να επιδιώξουν να εγγράψουν υπεραξίες δεδομένου ότι πλησιάζει και το τέλος του ά 3μήνου.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο παρέμβαση: Η ήττα της εγκληματικής συμμορίας στην Τράπεζα Αττικής

    Eurobank Equities & Optima Bank: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων το μέρισμα του ΟΤΕ για το 2022

    UBS: Τα κέρδη στις αμερικανικές μετοχές μειώνονται και… έρχεται μπόρα



    ΣΧΟΛΙΑ