• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Τα κέρδη στις αμερικανικές μετοχές μειώνονται και… έρχεται μπόρα

    Ralph Hamers, CEO UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS


    Τα κέρδη του S&P 500 μειώνονται ήδη και έρχονται περαιτέρω υποβαθμίσεις, εκτιμά η UBS και οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών Keith Parker και Alastair Pinder.

    Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε ράλι από τις 3.800 μονάδες περίπου στα μέσα του 2022 σε σχεδόν 4.200 μονάδες στα πρόσφατα υψηλά και όμως τα τριμηνιαία κέρδη ανά μετοχή έχουν μειωθεί κατά 12% ετησίως από το β’ τρίμηνο πέρυσι έως το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

    Οι κοινές εκτιμήσεις (consensus) για α’ τρίμηνο φέτος έχουν μειωθεί έτσι ώστε τα ετησιοποιημένα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να είναι 211 δολάρια το επόμενο τρίμηνο, ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2021.

    Οι υψηλές προσδοκίες του consensus αναμένουν 12,5% ετήσια αύξηση μεταξύ του φετινού α’ τριμήνου και του α’ τριμήνου του 2024 με σταθερή αύξηση των πωλήσεων και διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους.

    Οι οικονομολόγοι της UBS προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ για το δ΄ τρίμηνο και προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 το 2023 θα διαμορφωθούν με πτώση άνω του 11% στα 198 δολάρια. Ακόμα και σε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή άνω του 12% είναι πολύ υψηλή και για αυτό βλέπει περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προβλέψεις εν μέσω αδύναμης ανάπτυξης και πιέσεις κόστους – με τον κίνδυνο ύφεσης να είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις κερδών.

    Επιπλέον, η ασθενέστερη ποιότητα κερδών δείχνει 15% μείωση των κερδών ανά μετοχή αν τα κέρδη επανασυνδεθούν με τις ταμειακές ροές.

    Βλέπει ως μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα των κερδών καθώς οι εκτιμήσεις μειώνονται

    Το 2023 τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) έχουν μειωθεί κατά 2% περίπου για τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Τα ακόμη αδύναμα οικονομικά στοιχεία δείχνουν περισσότερες μελλοντικές υποβαθμίσεις. «Στο βασικό μας σενάριο ύφεσης, το consensus για φέτος και το 2024 για τα EPS θα πρέπει να μειωθεί κατά 12%, με το χαμηλό τους να είναι πιθανό στο τέλος της φετινής χρονιάς. Οι υποβαθμίσεις ακολουθούν την προ της ύφεσης πορεία, όχι την ήπια προσγείωση.

    Για τον δείκτη S&P 500, τα μελλοντικά EPS έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 6% από την κορύφωση τον Ιούλιο του 2022. Οι υποβαθμίσεις ήταν χειρότερες από τις περικοπές κερδών σε κάθε επιβράδυνση/μαλακή προσγείωση σε αυτό το στάδιο (από τα τέλη της δεκαετίας του ’80).

    Μέχρι στιγμής, η πτώση είναι χειρότερη από την πτώση από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2008 που προηγήθηκε της ενδεχόμενης κατάρρευση των κερδών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) αν και όχι τόσο άσχημα όσο οι μειώσεις των μελλοντικών εκτιμήσεων για το ∆εκέμβριο του 1990 και τον Απρίλιο του 2021.

    Τα κέρδη έχουν συνήθως κινηθεί στενά με τις λειτουργικές ταμειακές ροές (OCF), αλλά τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο από τις OCF το τελευταίο έτος, πλην των χρηματοοικονομικών, εξηγούν οι Parker και Pinder, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει λιγότερα έξοδα και το κεφάλαιο κίνησης έχει αυξηθεί.

    Η επανασύνδεση των λειτουργικών ταμειακών ροών είναι αναμφισβήτητα το πιο αξιόπιστο μέτρο κέρδους, το οποίο θα έδειχνε περίπου μείωση 15% για τον δείκτη S&P εκτός χρηματοοικονομικών.

    «Υποστηρίζοντας την άποψή μας ότι ο κίνδυνος EPS είναι σημαντικός, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογίας σημειώνουν την καλύτερη βαθμολογία σε όλους τους τομείς και κλάδους λόγω των σταθερών EPS και εσόδων. Οι τηλεπικοινωνίες και τα υλικά σημειώνουν τη χειρότερη βαθμολογία στο σύνθετο σύστημα της ελβετικής τράπεζας, με τις χρηματοοικονομικές, ενέργειας και βασικών αγαθών να είναι επίσης σχετικά αδύναμες.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Ο πληθωρισμός παραμένει βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη – Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ελέω Κίνας

    Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.110 «σκοντάφτει» ο ΟΤΕ – Το βλέμμα στις δηλώσεις του Μάριου Ηλιόπουλου και rebound στις τράπεζες

     



    ΣΧΟΛΙΑ