• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξέμεινε από επενδυτικό αφήγημα το χρηματιστήριο – Τι λένε και ποιους «καρφώνουν» οι μεγάλοι ξένοι πωλητές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Όσοι από τους επενδυτές τυχαίνει να έχουν διαβάσει Ντίνο Χριστιανόπουλο, θα γνωρίζουν την καυστική αναφορά του αντισυμβατικού, θεσσαλονικιού ποιητή, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή: « Είναι βαθιές οι ρίζες», καυχήθηκαν τα δέντρα στη μπουλντόζα…

    Κάπως έτσι φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, όπου το ρόλο της μπουλντόζας το διαδραματίζουν οι ξένοι «παίκτες», με τις συνεχείς πωλήσεις ελληνικών μετοχών.

    Πωλήσεις οι οποίες κάνουν την αγορά να μοιάζει με εκείνες τις γκρίζες, μίζερες, καταθλιπτικές και μουσκεμένες μέρες στην Αγγλία.

    Άλλωστε από την αρχή του έτους  ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες 30,5% ενώ η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών έχει απομειωθεί κατά 16,5 δις ευρώ.

    Στο ίδιο διάστημα οι αλλοδαποί επενδυτές, λογιζόμενοι ως ενιαία οντότητα, έχουν προχωρήσει σε εκροές συνολικού ύψους 480 εκατ. ευρώ. Με τα funds που εδρεύουν στο Λονδίνο να είναι το «πρώτο βιολί» ανάμεσα στους μεγάλους, ξένους πωλητές.

     Τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν  εκ του σύνεγγυς τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, όλα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Άλλωστε, τα στοιχεία των συναλλαγών, αλλά και οι φθίνουσες αποτιμήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών, δείχνουν ξεκάθαρα τις φυγόκεντρες δυνάμεις που κυριαρχούν στον ελληνικό «ναό» του χρήματος.

    Το ξέσπασμα της πανδημίας μπορεί να επέφερε αρχικά μεγάλους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, αλλά εκείνες στη συνέχεια αντέδρασαν με ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ, περιορίζοντας σημαντικά ή και εξαλείφοντας τις απώλειες που είχαν υποστεί.

    Σε αντίθεση με το αθηναϊκό χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στην απαξίωση, φτάνοντας μάλιστα να κάνει παγκόσμιο πρωταθλητισμό στις ζημιές. Μια εικόνα πλήρως αντεστραμμένη των επιδόσεων της περσινής χρονιάς, όπου ή ελληνική αγορά είχε τα πρωτεία των αποδόσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Και με τους ξένους «παίκτες» να έχουν τοποθετήσει 274,5 εκατ. ευρώ «φρέσκο χρήμα» στις ελληνικές μετοχές, στη διάρκεια του 2019

    Τι καταμαρτυρούν οι ξένοι «παίκτες»

    Διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων, λένε επ’ αυτών: « Άλλο το τότε και άλλο το τώρα. Τότε υπήρχε το αφήγημα της αλλαγής σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας και ο ερχομός στην εξουσία μιας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης. To Mitsotakis Trade έδωσε ώθηση στη αγορά. Όμως πλέον τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί.

    Η αγορά σέρνεται και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το χρηματιστήριο ξέμεινε από αφήγημα. Κι όπως συνήθως συμβαίνει, αν δεν υπάρχει ένα επενδυτικό story δεν ανοίγει και ο δρόμος της ουσιαστικής ανάκαμψης των μετοχών.»

    Γιατί όμως τα ξένα Funds επιμένουν να βλέπουν μισοάδειο το ποτήρι των εξελίξεων στο ελληνικό σκηνικό;

    Η αίσθηση που μεταδίδεται από τα «στρατηγεία» των Fund manager που έχουν ενεργό παρουσία στην ελληνική αγορά, είναι ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται μια «εστία» αμφισβήτησης της όλης φιλοεπενδυτικής χροιάς που έχει δώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ορισμένοι διαχειριστές εκφράζουν απόψεις «καρφιά» που δικαίως ή αδίκως, έρχονται να συσσωρεύσουν κι άλλα μαύρα σύννεφα πάνω από το χρηματιστηριακό ουρανό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο ανάπτυξης της «επιτροπής Πισσαρίδη» το εξέλαβαν κάποιοι από τους ξένους «παίκτες» ως…ακαδημαϊκή έκθεση  ιδεών, ενώ όπως λένε η χώρα έχει ανάγκη άμεσων και συγκεκριμένων κινήσεων, που θα κρατήσουν όρθια την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

    Πέραν τούτων και παρακάμπτοντας το «αγκάθι» της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρκετοί από τούς διαχειριστές των Fund αντιμετωπίζουν με έντονο προβληματισμό τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και το ΑΕΠ της χώρας, η μεγάλη «τρύπα» στον τουρισμό. Περιμένουν μάλιστα να δουν τα στοιχεία με την ολοκλήρωση της σεζόν, αν και θεωρούν ως δεδομένη τη μεγάλη ζημιά. Η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιτείνει τη γενικότερη αρνητική εικόνα, με τα προβληματικά και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών.

    Οι ξένοι διαχειριστές είναι επίσης εξαιρετικά προβληματισμένοι και για τις επιπτώσεις που θα αρχίσουν να εμφανίζονται από εδώ και στα μεγέθη των εισηγμένων επιχειρήσεων, με συνέπεια να τίθεται ανοικτά πλέον, ζήτημα αποτιμήσεων. Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αρκετών εταιρειών.

    Όσοι διαθέτουν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τα ξένα Funds αντιλαμβάνονται επίσης ότι οι διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων επιθυμούν να υπάρξει μια εθνική επιχειρηματική συνέγερση. Κάτι που όμως δε συμβαίνει, καθώς όπως πικρόχολα αναφέρεται από τους ξένους «παίκτες», οι επιχειρηματίες κινούνται με άξονα τα στενά συμφέροντά τους και με στόχο να προσποριστούν τις όποιες κρατικές βοήθειες…

    Σε ότι αφορά τη γενικότερη δυναμική των επενδύσεων, οι ξένοι τη χαρακτηρίζουν φτωχή, τονίζοντας επιπρόσθετα και την υπερβολική επικοινωνιακή χροιά που έχει δοθεί από την κυβέρνηση για το έργο του Ελληνικού. Μία κυβέρνηση που όπως λένε « οφείλει να κινηθεί με ένα συγκροτημένο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, με επιθετικά χαρακτηριστικά μείωσης φόρων, αλλά και με ευρύτερη κινητοποίηση της επενδυτικής κοινότητας. Ακόμη και με γενναίες πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων των Ελλήνων, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εξωτερικό…»

    Στον αστερισμό της πτώσης το 81,5% των μετοχών.

    Η συνεχιζόμενη μείωση των θέσεων των  ξένων στη ελληνική αγορά, ασφαλώς και δεν είναι ένα καλό μήνυμα  για τη συνέχεια. Ειδικά μάλιστα αν η πανδημία μπει σε ένα «νέο κύκλο» με βαρύτερες από τις τρέχουσες επιπτώσεις και ενδεχομένως και με νέες επιπλοκές για τα διεθνή χρηματιστήρια.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 146 μετοχές που είναι στην κύρια του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι 119 ( δηλαδή το 81,5% του συνόλου) καταγράφουν απώλειες από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Κέρδη έχουν μόνο 26 μετοχές, ενώ μια είναι στα ίδια επίπεδα τιμών.

    Επίσης από τις 48 εταιρείες, οι οποίες στην αρχή του 2020 είχαν χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ, οι 43 είναι «στο κόκκινο» των ζημιών και μόνο 5 έχουν κέρδη.

    Οι κερδοφόρες μετοχές είναι κατά σειράν η Τέρνα Ενεργειακή (52,48%) ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 , η υπερσυγκεντρωμένη Prodea ( 30,58%), η Κρί-Κρί (5,30%) , η Quest Συμμετοχών (1,78%) ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00,  και η Σαράντης (1,41%) ΣΑΡ 1,73% 11,78.

    Στην αντίπερα όχθη τα τραπεζικά «χαρτιά» είναι εκείνα με τις μεγαλύτερες ζημιές, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 να είναι εκείνη που ηγείται των απωλειών (-71,7%).

    Από τους τίτλους της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 έχει τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες (- 3,79%).

     Τουλάχιστον για όσο διάστημα τα διεθνή Funds δεν αλλάζουν την πολιτική τους,  είναι εξόχως δύσκολο να ξαναμπούν οι ελληνικές μετοχές σε μια τροχιά βιώσιμης ανάταξης. Γιατί από μόνο του το ελληνικό στοιχείο, που απορροφά τις πωλήσεις των ξένων, δεν μπορεί να  έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Με συνέπεια οι προσδοκίες της ανάταξης των τιμών να πέφτουν μία-μία σαν και τα επτά πέπλα της Σαλώμης…



    ΣΧΟΛΙΑ