• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ξανά σε θετικό έδαφος οι δείκτες – Πάνω από 1% ο Dow Jones, ισχυρά κέρδη οι τράπεζες

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με οριακές απώλειες άνοιξε ο Nasdaq την Παρασκευή καθώς η είδηση ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που βάζει στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς, φαίνεται να επηρεάζει την αγορά.

    Ωστόσο φαίνεται πως δεν θα μείνει για πολύ ώρα σε αρνητικό έδαφος, καθώς ήδη έχει αρχίσει να καταγράφει ανοδική πορεία. Στον αντίποδα, Dow Jones και S&P 500 άνοιξαν σε θετικό έδαφος, καθώς μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση, η αγορά βλέπει ανάκαμψη και οι μετοχές αναμένεται να επιστρέψουν στα κέρδη. Η πτώση των βασικών δεικτών ήρθε χθες μετά την ιστορική αλλαγή στάσης της ΕΚΤ, η οποία για πρώτη φορά έβαλε ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2% αντί του «κοντά αλλά χαμηλότερα» του 2%.

    Η κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσει και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED, σύμφωνα με τα οποία η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής ενδέχεται να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, λόγω της ταχύτερης αύξησης του πληθωρισμού. Εκτός αυτού, η ανησυχία της αγοράς για νέα έξαρση της πανδημίας, οδήγησε μετοχές που το τελευταίο διάστημα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «είχαν πάρει τα πάνω τους», να πέσουν ξανά στο «κόκκινο».

    Ωστόσο οι μετοχές τεχνολογίας ίσως δοκιμαστούν απόψε, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα θέτει στο στόχαστρο τις πρακτικές των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, με απώτερο στόχο τη διάσπασή τους λόγω παρεμπόδισης του ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναφέρει στο διάταγμα ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου κάνουν χρήση της ηγετικής τους θέσης προκειμένου να αποκλείουν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους, ενώ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών. Το διάταγμα θα ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του ελέγχου των συγχωνεύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας και η εστίαση σε κινήσεις όπως οι λεγόμενες «killer acquisitions», οι εξαγορές δηλαδή κατά τις οποίες οι εταιρείες αποκτούν κάποιες μικρότερες για να τις βγάλουν από την αγορά.

    Στο κλίμα αυτό, μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Παρασκευής, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο σχεδόν 1,1% στις 34.795 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 32 μονάδες ή 0,75% ενώ ο Nasdaq, που μετά το νωχελικό άνοιγμα πέρασε τελικά σε θετικό πρόσημο, βρίσκεται αυτή την ώρα στις 14.605 μονάδες, με άνοδο 0,31%.

    Σήμερα ανακάμπτουν και οι εταιρίες ταξιδιών, με την American Airlines να προσθέτει 2,4%, η United Airlines βάζει πάνω από 2,42%, και η Delta Airlines 1,9%. Ανοδικά κινούνται και οι τράπεζες που αποτέλεσαν πλήγμα χθες. Η BofA προσθέτει 2,55%, η Citi ανοδικά πάνω 2,4%, η JP Morgan +2,5% και η Wells Fargo +2,6%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποιούν η Caterpillar με άνοδο 3%, η American Express sto +2,8% και η Goldman Sachs η οποία προσθέτει 2,7%. Δύο μετοχές μόνο βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τη Microsoft να χάνει 0,5% και την Salesforce 0,15%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Υπό συζήτηση ο περιορισμός των αγορών ομολόγων τον Ιούνιο



    ΣΧΟΛΙΑ