• ΑΓΟΡΕΣ

    ΕΚΤ: Υπό συζήτηση ο περιορισμός των αγορών ομολόγων τον Ιούνιο

    • NewsRoom
    H ΕΚΤ οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα-Υποχώρησαν οι αποδόσεις

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Tα μέλη της ΕΚΤ συζήτησαν το ενδεχόμενο μείωσης του όγκου αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση τους στις 10 Ιουνίου, προτού συμφωνήσουν να διατηρήσουν το υψηλό ποσό του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα μέλη της ΕΚΤ, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού εν μέσω μιας ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξέφρασαν ανησυχία ότι μια πρόωρη απόσυρση του προγράμματος από την άγρα μπορεί να οδηγήσει τις αποδόσεις υψηλότερα και να σταματήσει την ανάπτυξη, καθώς κάποιοι βασικοί κλάδοι δεν έχουν ακόμη σταθερή τροχιά, παρά το ότι η ανάπτυξη είναι τώρα σχετικά γρήγορη.

    «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη και πληθωρισμό και τα συναφή ανοδικά ρίσκα, υποστηρίχθηκε επίσης ότι για να υπάρξει ο ίδιος βαθμός διευκόλυνσης, οι αγορές assets θα πρέπει να μειωθούν κάπως», ανέφερε η ΕΚΤ.

    Τελικά ωστόσο, οι χρηματοδοτικές συνθήκες αξιολογήθηκαν ως «πολύ εύθραυστες» για να επιτρέψουν μια σημαντική μείωση στον ρυθμό των αγορών χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για μια άτακτη άνοδο στα επιτόκια, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

    Ωστόσο, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου ίσως να μην παρέχουν ακριβείς εκτιμήσεις για την επόμενη κίνηση πολιτικής της τράπεζας, καθώς η καινούριο στρατηγική που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, πιθανότατα θα είναι η βασική δύναμη που θα δείξει τον δρόμο για τις αποφάσεις, ΄ήδη από τη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Ιστορική απόφαση για πληθωρισμό 2% – Ανοιχτή η υπέρβαση του ορίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ