• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ολοκληρώθηκε με συνολική βουτιά 12,4% η καταστροφική εβδομάδα για τον Dow Jones

    Wall Street


    Με νέες σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο και την εβδομάδα η Wall Street, συνεχίζοντας το εκτεταμένο sell off που προκαλεί η επιδημία Covid-19 και ο νέος κορονοϊός.

    Οι επιδόσεις των διεθνών αγορών, και ειδικότερα της Wall Street, θυμίζουν έντονα τις εποχές του 2008, καθώς ο νέος ιός εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Η ανυπαρξία εμβολίου και θεραπείας σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικών φαρμάκων, οδηγεί αναγκαστικά τις υγειονομικές αρχές σε περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση. Τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ο φόβος για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις αγορές.

    Πλέον η πτώση από τα ιστορικά υψηλά που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά έχει ξεπεράσει το 10% για τον Dow Jones και τον S&P 500, κάτι που σημαίνει πως έχουν μπει πλέον σε έδαφος διόρθωσης, με τους επενδυτές να μην είναι ενδιαφέρονται για το ρίσκο, στρεφόμενοι μαζικά προς τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση για το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο έκλεισε στη τιμή ρεκόρ των 1,127% την Παρασκευή.

    Ο Dow  Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 25.409,76 μονάδες, περιορίζοντας στο τέλος την βουτιά του στις 356,88 μονάδες ή -1,39%.  Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 12,4%, ενώ ο Φεβρουάριος έκλεισε με μηνιαία πτώση 10%.

    Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή στις 2.954,09 μονάδες με απώλειες 24,67 μονάδων ή  -0,83%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 11,5%, ενώ ο Φεβρουάριο με μηνιαία πτώση 8,4%

    Ο τεχνολογικός Nasdaq, ωστόσο, κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος την Παρασκευή στις 8.567,37 σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,01%. Πάντως η εβδομάδα ήταν αρνητική, με τον δείκτη να σημειώνει πτώση 10,5%, ενώ ο Φεβρουάριος έκλεισε στο -6,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ