• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures – Το βλέμμα της αγοράς σε πληθωρισμό και G7

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία από την ανεργία αλλά και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον τη σημαντική έκθεση για τον πληθωρισμό αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Οι βασικοί δείκτες της Wall Street, έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή με τις τεχνολογικές μετοχές να κινούνται θετικά χάρη στα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία από την αγορά εργασίας τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,8% τον Μάιο από 6,1% τον Απρίλιο, καθώς η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 559.000 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που μίλαγαν για 650.000 νέες θέσεις εργασίας. Κάτι που χαροποίησε την αγορά, καθώς περιορίστηκε η ανησυχία για την πιθανή υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη αλλαγή πολιτικής από τη FED. Παράλληλα, τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα, στις 278.000 νέες θέσεις εργασίας αντί για 266.000, όπως αναφέρθηκε πρωτίστως. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε στο +0,66%, o S&P 500 στο +0,61% ενώ ο Nasdaq στο +0,48%.

    Η αγορά επίσης στέφει το βλέμμα της στην ιστορική απόφαση των χωρών της G7, οι οποίες συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα. «Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.« Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.

    Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία CPI Μαΐου, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν την Πέμπτη, μετά από πολύ ισχυρότερο από το αναμενόμενο αριθμό πληθωρισμού με πολλούς επενδυτές να ανησυχούν ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed να αρχίσει να χαλαρώνει τα κίνητρα νωρίτερα από ό,τι έχει δεσμευτεί.

    Η Tesla  θα βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση του Elon Musk, μέσω Twitter, ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων τερμάτισε την προγραμματισμένη παραγωγή του Model S Plaid Plus. Η μετοχή λίγο πριν το άνοιγμα πέφτει κατά 0,5%.

    Οι μετοχές «meme» όπως η GameStop, η AMC Entertainment και η BlackBerry, πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητα μετά από βαριά κέρδη την τελευταία εβδομάδα. Λίγο πριν το καμπανάκι η AMC κερδίζει 2,5%, η GameStop +1,7% και η BlackBerry κερδίζει 2,8%.

    Οι μετοχές της Amazon, της Facebook, της Apple, της Microsoft και της Netflix θα βρεθούν στο επίκεντρο αφού η G-7 συμφώνησε να υποστηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβιβαστεί στην πρώτη ανθρώπινη διαστημική πτήση από την Blue Origin στις 20 Ιουλίου. Όλες προσυνεδριακά κερδίζουν ήπια από 0,02% μέχρι 0,4%.

    H μετοχή της Moderna προσθέτει 1,2% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ζητώντας την υπό όρους έγκρισή του για τη χορήγηση του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε εφήβους.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones κερδίζουν 77 μονάδες ή 0,22%, του S&P 500 κινούνται ήπια ανοδικά κατά 0,09% ενώ του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν ήπια 0,03%.



    ΣΧΟΛΙΑ