• ΑΓΟΡΕΣ

    Βασιλική Λαζαράκου: Το τρίπτυχο των στόχων της νέας «σιδηράς κυρίας» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Κεφαλαιαγορά: Όλα στο φως για το πόσα παίρνουν τα στελέχη και οι managers των εισηγμένων

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Επιστροφή στην αυτονόητη κανονικότητα και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

    Μετά από τέσσερα χρόνια προβληματικών καταστάσεων που στιγμάτισαν την αγορά, η διοικητική σκυτάλη της ανώτερης Εποπτικής Αρχής περνάει στα χέρια μίας εξαιρετικά έμπειρης νομικού: της Βασιλικής Λαζαράκου. Η οποία, πέραν όλων των άλλων, σπάει και το «άβατο», καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει Πρόεδρος, στα 30 χρόνια που η Κεφαλαιαγορά λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή, υπαγόμενη στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η νέα αρχή έρχεται να κλείσει τον κύκλο της «περιόδου Γκότση» για τη θητεία του οποίου  μόνο ο ποιητικός οίστρος του Τάσου Λειβαδίτη μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα: «Πηγαίνετε να ξεχαστείτε, εσείς που πρέπει να ξεχαστείτε»…

    Με μανιάτικο αίμα στις φλέβες της, λόγω καταγωγής, η Βασιλική Λαζαράκου, έχει σαφώς δύσκολο έργο μπροστά της.

    Οι απαιτήσεις είναι σύνθετες. Τόσο προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής εποπτείας, προκειμένου να μην δοθεί χώρος για να ευδοκιμήσουν τα λογής-λογής «άνθη του κακού», καθώς και στα όσα σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Άλλωστε οι χειρισμοί που έγιναν από την προηγούμενη Διοίκηση για το μέγα σκάνδαλο των Folli Follie δεν διεκδικούν δάφνες ορθολογικής αντιμετώπισης. Ενώ από την άλλη πλευρά, η εσωτερική αναταραχή οδήγησε, για πρώτη φορά στη ιστορία της Εποπτικής Αρχής, σε απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της.

    Το καλό για τη Βασιλική Λαζαράκου είναι ότι, εκτός από το υψηλό επίπεδο νομικής κατάρτισης που διαθέτει, μπαίνει σε έναν περιβάλλον το οποίο της είναι ήδη γνωστό. Διότι στην τριετία από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τα τέλη του 2015 είχε ξαναβρεθεί στα ίδια «λημέρια». Έχοντας αναλάβει τότε θέση Α’ Αντιπροέδρου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας της, διετέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για την Οδηγία MIFID II/ MIFIR, ενώ είχε οριστεί και επικεφαλής του Συμβουλίου για το σχέδιο Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ELTIFs).

    Οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα»

    Η νέα «σιδηρά κυρία» της Εποπτικής Αρχής θα έχει πενταετή θητεία και ήδη έχει θέσει το βασικό τρίπτυχο των στόχων για την «επόμενη μέρα» στην Κεφαλαιαγορά. Επ’ αυτών έδωσε ένα σαφές πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής της ακρόασής της, στην ειδική επιτροπή της Βουλής, από την οποία και έλαβε την απαιτούμενη έγκριση.

    Προσηνής, δεκτική και με χειμαρρώδη λόγο, η Βασιλική Λαζαράκου μίλησε με τη σιγουριά του ανθρώπου που γνωρίζει άριστα τις απαιτήσεις του νέου της πόστου, χωρίς ίχνος εγωκεντρισμού και βερμπαλιστικών αναφορών. Με ευθύβολες απαντήσεις επί όλων των ερωτήσεων που της έγιναν.

    Αίσθηση επίσης δημιούργησε και το γεγονός ότι αρκετοί από τους παριστάμενους βουλευτές στάθηκαν με έμφαση στην επαγγελματική επάρκεια που αποπνέει ή ίδια όσο και το «βαρύ» και εξειδικευμένο βιογραφικό της.

    Όπως ανέφερε στη Βουλή η Βασιλική Λαζαράκου, το τρίπτυχο των στόχων της βασίζεται στα ακόλουθα:

    Κατά πρώτον στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας. Στοιχείο αναγκαίο και καθοριστικό, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η έννοια της ουσιαστικής διαφάνειας και της συνακόλουθης προστασίας της επενδυτικής κοινότητας. Με την εναρμονισμένη προληπτική εποπτεία, η Εποπτική Αρχή θα δίνει προς όλους τις κεντρικές κατευθύνσεις που οφείλουν να ακολουθούν, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα, στρεβλώσεων ή και καταστάσεων δυσάρεστων. Οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ανάγονται πλέον σε εξέχουσα θέση, με αιχμή του δόρατος την αξιοπιστία. Έτσι ώστε το επενδυτικό κοινό να έχει πλήρη, σαφή και με ακρίβεια πληροφόρησης. Όπως αυτή πηγάζει, από τις ανακοινώσεις και τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών. Όπου μάλιστα κριθεί ότι απαιτείται, η Κεφαλαιαγορά θα επεμβαίνει άμεσα, όχι μόνο για να διορθώνει τα κακώς κείμενα, αλλά και κατασταλτικά. Καθίσταται προφανές ότι το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η νέα Πρόεδρος είναι «όχι άλλες υποθέσεις τύπου Folli.»

    Δεύτερος στόχος είναι η διεύρυνση της χρήσης της νέας τεχνολογίας, στο τομέα της έγκαιρης και σφαιρικής παρακολούθησης των όσων λαμβάνουν χώρα στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό επιζητείται ο πολλαπλασιασμός των ελέγχων, με γρήγορες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες. Άλλωστε μέσα στον προσεχή Οκτώβριο, η Κυβέρνηση προτίθεται να σταθεί αρωγός για την «αλλαγή σελίδας» στην Κεφαλαιαγορά. Δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου και συνάμα στη θωράκισή της, με τις κατάλληλες υποδομές και τα αναγκαία εργαλεία. Όλα αυτά, με ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, καλύπτοντας και τα θέματα της αναβάθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως επίσης και της ηλεκτρονικής εναρμόνισης. Ανοίγοντας προφανώς την πόρτα και για προσλήψεις, εξειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες απαιτήσεις εποπτείας.

    Τρίτος στόχος για τη Βασιλική Λαζαράκου είναι να δημιουργηθεί η κατάλληλη προσαρμογή, για να διαδραματίσει η Κεφαλαιαγορά ενεργό ρόλο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ρόλος δισυπόστατος, καθώς από τη πλευρά θα δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο για τους επενδυτές, ενώ από την άλλη θα προωθεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες από ειδικού τύπου Funds.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών η Βασιλική Λαζαράκου απάντησε χθες στη Βουλή και σε ερωτήσεις που της έγιναν από την αντιπολίτευση, για το γεγονός ότι ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

    «Η αξιοπιστία και η κατάρτιση δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές θέσεις, που όλοι οι πολίτες οφείλουν να έχουν» ήταν σε αδρές γραμμές η τοποθέτησή της.

    Με «βαρύ» βιογραφικό

    Η «σιδηρά κυρία» της Κεφαλαιαγοράς μιλά τρεις γλώσσες, ενώ ως δικηγόρος έχει εργαστεί πάνω από 20 χρόνια σε χρηματιστηριακές και τραπεζικές υποθέσεις.

    Αρχικά πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της (JSD). Το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής ήταν Συγκριτική Επισκόπηση των Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

    Είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης, Η.Π.Α., Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και ιδρυτής Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L & L.

    Έχει συμμετάσχει επίσης ως ομιλήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για θέματα χρηματιστηριακού δικαίου και επιπλέον έχει αρθρογραφήσει πυκνά για θέματα Κεφαλαιαγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ