• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Ο χρυσός θα φτάσει στα 2.200 δολάρια το 2024

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Ο χρυσός και το ασήμι αναμένεται να σκαρφαλώσουν σε υψηλότερα επίπεδα το 2024, λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προβλέπει η UBS.

    «Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα κινηθεί υψηλότερα μετά την χαλάρωση της πολιτικής της Fed. Επίσης, αυτό θα συνδυαστεί με ένα ασθενέστερο δολάριο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της επενδυτικής τράπεζας Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια, αναφέρει το CNBC.

    Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα, οι οποίες θα είχαν πιο αδύναμες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

    Τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση.

    Αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, στέλνοντας παράλληλα σήμα ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί τον Μάρτιο.

    Η ελκυστικότητα του χρυσού, ως ασφαλές καταφύγιο, έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που συνέβαλε στο να φτάσει η τιμή του στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά τον περασμένο μήνα.

    «Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να χτίζουν θέσεις στο χρυσό σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα [και] γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Teves.

    Άνοδος και για το ασήμι

    Αισιόδοξες είναι οι προοπτικές και για το ασήμι. Το γεγονός ότι δεν αποτελεί τόσο ασφαλές καταφύγιο σε γεωπολιτικές κρίσεις όπως ο χρυσός, εξηγεί εν μέρει τον λόγο για τον οποίο είχε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτόν, τα τελευταία χρόνια.

    Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει όταν η Fed μειώσει τα επιτόκια. «Σε αυτό το σενάριο το ασήμι μπορεί να τα πάει πολύ καλά», τόνισε ο Teves. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια λόγω των υποαπόδοσης του και η κίνηση του μπορεί να είναι ραγδαία», πρόσθεσε.

    Η απόδοση του ασημιού συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας λόγω των ευρέων βιομηχανικών εφαρμογών του. Το πολύτιμο μέταλλο ενσωματώνεται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

    Ο χρυσός διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 2.030,5 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμια κυμαίνονταν στα 22,59 δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι κορυφαίες μετοχές για τους αναλυτές το 2024

    Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED

    Axelera AI: Η startup του Ευάγγελου Ελευθερίου που πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ