• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι κορυφαίες μετοχές για τους αναλυτές το 2024

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Ευάγγελος Μυτιληναίος Μytilineos, Γιώργος Περιστέρης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιάννης Βαρδινογιάννης Motor Oil, Γιάννος Κοντόπουλος ΕΧΑΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης AEGEAN, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς, Απόστολος Βακάκης Jumbo, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ΤΙΤΑΝ

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Ευάγγελος Μυτιληναίος Μytilineos, Γιώργος Περιστέρης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιάννης Βαρδινογιάννης Motor Oil, Γιάννος Κοντόπουλος ΕΧΑΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης AEGEAN, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς, Απόστολος Βακάκης Jumbo, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ΤΙΤΑΝ


    Παρότι το 2023 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα υψηλών επιδόσεων, οι αναλυτές του ΧΑ παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς με αρωγό πρωτίστως την υπεραπόδοση της οικονομίας, την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και τα οφέλη που φέρνει σε όρους ενεργών επενδυτών και φυσικά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών που είναι αρκετά χαμηλότερες από τις ανταγωνιστικές αγορές.

    Η Goldman Sachs επισήμανε ότι το περιθώριο ανόδου για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.550 μονάδες ή περίπου 15%, ωστόσο οι επιμέρους μετοχές που προτείνουν οι αναλυτές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου. Οι κορυφαίες επιλογές φέτος φαίνεται να είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Τιτάν, η Aegean Airlines και η Jumbo.

    H Eurobank Equities για τη στρατηγική του 2024 προτείνει ως κορυφαίες επιλογές για το 2024 τις μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos και Τιτάν. Η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 4,66 ευρώ, για τη ΔΕΗ η τιμή στόχος είναι τα 13 ευρώ, για τη Jumbo η τιμή στόχος είναι τα 31,20 ευρώ, για τη Mytlineos η τιμή στόχος τα 45,20 ευρώ και για την Tιτάν η τιμή στόχος είναι τα 25,30 ευρώ, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Αναφορικά με τις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής:

    • Για την Τράπεζα Πειραιώς τα εφόδια για το 2024 θα είναι η μείωση των NPEs και η δημιουργία κεφαλαίου και δεν αναμένει σημαντική συρρίκνωση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) μέχρι το 2025.
    • Για τη μετοχή της ΔΕΗ, η επενδυτική υπόθεση και το επιχειρηματικό σχέδιο είναι πιθανό να επικεντρωθούν γύρω από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τις συνέργειες σε όλους τους τομείς.
    • Για τη Mytilineos, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με την αύξηση των EBITDA τα έτη 2024-2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή προοπτική για τον τομέα της ενέργειας. Η αποτίμηση της Mytilineos είναι στις 7,4 φορές EV/EBITDA, δηλαδή με μια μικρή έκπτωση έναντι των εταιρειών.
    • Για την Τιτάν, αναμένει περαιτέρω αυξήσεις τιμών το 2024 σε συνδυασμό με υγιή αύξηση του όγκου (περίπου 2,6%).
    • Για την Jumbo, η χρηματιστηριακή εκτιμά άλλη μια χρονιά εντυπωσιακής εκτέλεσης με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται μόλις 7,1 φορές τον δείκτη EV/EBITDA φέτος.

    Για την Optima Bank οι κορυφαίες επιλογές είναι οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Mytilineos, ΔΕΗ και Aegean Airlines με τιμές στόχους τα 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 2,41 ευρώ για τη Eurobank, τα 47 ευρώ για τη Mytilineos, για τη ΔΕΗ τα 17,40 ευρώ και για την Aegean Airlines τα 14,70 ευρώ.

    Σύμφωνα με την Optima Bank, το να συμπεριληφθεί το ΧΑ το 2024 σε καθεστώς παρακολούθησης από τον οίκο MSCI για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά το 2025 μπορεί να αποτελέσει βασικό θετικό καταλύτη για τις ελληνικές μετοχές. Επίσης, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί για τέταρτο συνεχές έτος σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς το οικονομικό υπόδειγμα αλλάζει με μια στροφή προς επενδύσεις. Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών παραμένει ελκυστική παρά τη σημαντική άνοδο και το πρόσφατο ράλι. Η αγορά διαπραγματεύεται με 8 φορές τα κέρδη του 2024, δηλαδή με discount 36% σε σχέση με τις αγορές στη Ευρωπαϊκή Ένωση και σε 5,6 φορές σε όρους δείκτη αξίας επιχείρησης προς EBITDA (EV/EBITDA) για το 2024, ήτοι discount 30% σε σχέση με τις αγορές της Ευρώπης.

    Για την Piraeus Securities, οι κορυφαίες επιλογές για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ, καθώς ο μετασχηματισμός της εταιρείας αποκτά δυναμική, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ελκυστική αποτίμηση που αναμένουμε να αναγνωριστεί σταδιακά από τους επενδυτές, τη Jumbo με την εταιρεία να παρέχει βιώσιμη αύξηση των κερδών ανά μετοχή, διατηρώντας παράλληλα υψηλές πληρωμές στους μετόχους και την Τitan International. Διατηρεί την ευνοϊκή άποψη για τη Μυτιληναίος λόγω του σταθερού επιχειρηματικού μοντέλου και της αυξανόμενης παγκόσμιας εμβέλειας, τη Motor Oil λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών διύλισης που υποστηρίζουν το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και τον ΟΠΑΠ λόγω της ισχυρής θέσης στην αγορά, υποστηρίζοντας υψηλές ταμειακές πληρωμές προς τους μετόχους», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Οι κινητήριοι παράγοντες της αγοράς για το 2024 θα είναι:

    • Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
    • Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και η επακόλουθη αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές, με τη διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.
    • Η πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
    • Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.
    • Η επάνοδος των τραπεζικών μετοχών λόγω κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων.
    • Οι ελκυστικές αποτιμήσεις, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες.

    Τέλος, η Alpha Finance διαβλέπει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο του ΧΑ, ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία.

    Επιπρόσθετα, η αποτίμηση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώντας έτσι μία πιθανή άνοδο περίπου 15% με 25%.

    Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 αποτελούν:

    • Η Τράπεζα Πειραιώς με ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας.
    • Η Eurobank με ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές.
    • Η Mytilineos με συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και στην ανάπτυξη δικτύου.
    • Η ΔΕΗ με το μετασχηματισμό της και την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές
    • Η ΕΧΑΕ με πλούσια ατζέντα σε IPOs/placements και ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς.
    • Η ΤΙΤΑΝ με θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση.

    Διαβάστε επίσης

    Optima Bank: Τι επιλέγει από το ΧΑ το 2024 – Τα top picks, οι τιμές στόχοι και οι καταλύτες

    Piraeus Securities: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι για τις τράπεζες

    Alpha Finance για Χρηματιστήριο: Πιθανή άνοδος 15%-20% εντός του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ