• Business

    Axelera AI: Η startup του Ευάγγελου Ελευθερίου που πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

    Ευάγγελος Ελευθερίου, co-founder & CTO της Axelera AI


    Το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών και ξένων funds έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό startup οικοσύστημα και όχι άδικα.

    Αυτό το… πανδαιμόνιο που συμβαίνει με τις startup αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έρευνα του Found.ation. Καθώς αναφέρει ότι το 2023 χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 70 εταιρείες του ελληνικού startup οικοσυστήματος, σηκώνοντας 485 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 130 επενδυτές (το 31% των χρηματοδοτούμενων εταιρειών έχει υποστηριχτεί στο παρελθόν από το EquiFund).

    Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έκθεση η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εξαγορές κι επενδύσεις ελληνικών startups ήταν αυξημένη, με το 33% των συμμετεχόντων VCs σε επενδυτικούς γύρους να είναι από τις ΗΠΑ και την συμμετοχή επενδυτών εκτός Ελλάδας να φτάνει στο 78% του συνόλου.

    Τέτοια περίπτωση startup η οποία έχει ελληνικές ρίζες και έλαβε σημαντική χρηματοδότηση το προηγούμενο έτος είναι η Axelera AI του Ευάγγελου Ελευθερίου.

    Με έδρα το Αϊντχόφεν, η Axelera με ιδρυτές τους Ευάγγελο Ελευθερίου και Fabrizio Del Maffeo ασχολείται με την κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Με τον Έλληνα επιχειρηματία να κατέχει θέση CTO στην εταιρεία.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation, η ελληνική startup τσιπ είναι μέσα στις 10 κορυφαίες νεοφυείς εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2023, αφού σήκωσε συνολικά 22 εκατ. ευρώ το έτος που μας πέρασε.

    Η χρηματοδότηση και η αποτίμηση

    Η Axelera είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startup εταιρείες τσιπ στην Ευρώπη. Τον Μάιο που μας πέρασε σήκωσε συνολικά 21,7 εκατ. ευρώ από τον νέο γύρο χρηματοδότησης Series A.

    Μάλιστα, με αυτό το ποσό, ανεβάζει το συνολικό αντληθέν ποσό της μέσα από χρηματοδοτήσεις στα 46,3 εκατ. ευρώ. Ενώ με τα κεφάλαια που έλαβε, μπήκε στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές startup, με τη συνολική της αξία να υπολογίζεται στα 200-300 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτόν τον νέο κύκλο συμμετείχαν οι Verve Ventures, Fractionelera και CDP Venture Capital. Ενώ η Innovation Industries αύξησε τις επενδύσεις της στην εταιρεία και έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής της startup του Έλληνα επιχειρηματία.

    Το Innovation που είναι και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Axelera, είναι ένα κορυφαίο deep tech VC fund με €475 εκατομμύρια κεφάλαια υπό διαχείριση.

    Ποια είναι η Axelera

    Η Axelera AI αναπτύσσει μία από τις τις πιο αποτελεσματικές και εξελιγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας λύσεις Edge AI μέσω της πλατφόρμας Metis AI.

    Δραστηριοποιείται ήδη σε 14 χώρες παγκοσμίως, έχει γραφεία μεταξύ άλλων σε Βέλγιο και Ιταλία ενώ ξεκινάει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 50 δις. δολάρια το 2025.

    Η λύση λογισμικού της εταιρείας μπορεί  να συμπιέσει τις δυνατότητες επεξεργασίας AI ενός ολόκληρου διακομιστή σε ένα μόνο τσιπ σε ένα κλάσμα της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους των υφιστάμενων τεχνολογιών AI.

    Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Metis AI ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις εφαρμογές υπολογιστικής όρασης να γίνουν πιο προσβάσιμες και ισχυρές από ποτέ. Στον πυρήνα της βρίσκεται η νέα μας μονάδα επεξεργασίας Metis AI (AIPU), η οποία καθιερώνει νέα πρότυπα τιμής / απόδοσης και απόδοσης / Watt.

    Η Axelera AI έχει πλέον γραφεία στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την έδρα της στο Κέντρο Καινοτομίας AI της Πανεπιστημιούπολης Υψηλής Τεχνολογίας στο Αϊντχόβεν και απασχολεί περισσότερα από 120 άτομα σε 14 διαφορετικές χώρες.

    Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει επιτύχει τα ορόσημά της ενώ ο στόχος της αμερικανικής αγοράς φαίνεται να επιτυγχάνεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Ευάγγελος Ελευθερίου, co-founder & CTO της Axelera AI

    Ποιος είναι ο Ευάγγελος Ελευθερίου

    Ο κ. Ευάγγελος Ελευθερίου γεννήθηκε στο Αλιβέρι Ευβοίας και είναι διπλωματούχος μηχανικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1979), ενώ είναι κάτοχος Msc. και Ph.D. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Carleton της Οτάβα στον Καναδά, το 1981 και το 1985, αντίστοιχα και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Carleton, στην Οττάβα του Καναδά.

    Το 1986 προσελήφθη ως ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο IBM Zurich Research Laboratory, ενώ από το 1988 έχει αναλάβει διάφορες διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες.

    Το ερευνητικό του έργο, σπουδαίο, με πολλή σημαντική την έρευνα στον εντοπισμό της ανίχνευσης θορύβου, η οποία βρήκε ευρεία εφαρμογή σε συστήματα μαγνητικών καταγραφών. Στο ίδιο αποδίδεται και η έννοια γνωστή πλέον ως Millipede Storage, ενώ ανέπτυξε τον αλγόριθμο προοδευτικής αύξησης άκρων, κομβικό για την ανάλυση των γραφημάτων. Παράλληλα έχει στο ενεργητικό του πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περισσότερα από 160 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

    Από το 1994 μέχρι και το 1999 ήταν editor στο IEEE Transactions on Communications ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω Από το 2002 είναι Fellow της IEEE ενώ το 2003 έλαβε το IEEE Communications Society Leonard G. Abraham Prize Paper Award και το 2005 έλαβε το Technology Award του Eduard Rhein Foundation.

    Το 2016, ο έλαβε επίτιμη θέση καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα ενώ το 2018, εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής των ΗΠΑ ως Foreign Member.

    Διαβάστε επίσης:

    Βίκτωρ Τροκούδης (Plum): Οι σπουδές στο Χάρβαρντ, η θητεία στη Morgan Stanley και το deal με τον Φ. Καραβία

    Causaly: Η startup του Γιάννη Κιαχόπουλου που άντλησε $60 εκατ. το 2023 – Ο ρόλος του Ζούκερμπεργκ

    Μαριάννα Λάτση: Σε ποιες ελληνικές startup εταιρείες επενδύει



    ΣΧΟΛΙΑ