• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Νέοι στόχοι τιμών και νέα σενάρια για μετοχές και ομόλογα το 2024

    UBS, Chief Executive Sergio Ermotti

    Ο Σέρτζιο Ερμότι, CEO της UBS


    Οι αγορές μετοχών και ομολόγων σημείωσαν άνοδο από τότε που η ελβετική τράπεζα UBS δημοσίευσε τις προοπτικές για το Year Ahead στα μέσα Νοεμβρίου και ο Mark Haefele και η ομάδα του προχωρούν σε νέα αναθεωρημένα σενάρια για τις αγορές.

    «Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνεται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει μεγαλύτερη προθυμία να χαλαρώσει την πολιτική της νωρίτερα από τις προσδοκίες. Στην παρούσα έκθεση, αναθεωρούμε τα πιθανά σενάριά μας για το Year Ahead και συζητάμε πώς οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν. Το βασικό μας σενάριο προβλέπει μια “ήπια προσγείωση” και μεγαλύτερη άνοδο για τους δείκτες μετοχών και τα ομόλογα ποιότητας», εξηγεί ο Chief Investment Officer του οίκου.

    «Πιστεύουμε ότι ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και εναλλακτικών λύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για τους επενδυτές να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους σε βάθος χρόνου. Αναμένουμε άνοδο για τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια στο βασικό μας σενάριο και στο ανοδικό σενάριο. Θεωρούμε ότι η διαφοροποίηση, η πειθαρχία και η επανεξισορρόπηση είναι το κλειδί σε μια αγορά με γρήγορες κινήσεις και πιστεύουμε ότι το πρόσφατο ράλι στις ευρείες αγορές μετοχών και ομολόγων σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης ενός ευρύτερου φάσματος ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής διαχείρισης και των εναλλακτικών λύσεων», υπογραμμίζει ο Ηaefele.

    Τα τρία ανανεωμένα σενάρια για το νέο έτος

    Στο βασικό σενάριο της «ήπιας προσγείωση « στο οποίο η πιθανότητα είναι 60%, οι στόχοι για το τέλος του 2024 είναι για τον δείκτη S&P 500 οι 5.000 μονάδες, η απόδοση στο δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ στο 3,5% και το επιτόκιο Fed Funds για 10ετές δάνειο 4,25-4,5% (100 μ.β. μειώσεις το 2024). Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα είναι 1,12.

    «Το σενάριο της “ήπιας προσγείωσης” έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα, κατά την άποψή μας. Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε μόλις κάτω από την τάση, αποφεύγεται η ύφεση στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός συνεχίζεται να μειώνεται (αν και με βραδύτερο ρυθμό) και προσεγγίζει τους στόχους της κεντρικής τράπεζας το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η Fed μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάση», εκτιμά ο οίκος.

    Στο ανοδικό σενάριο «Goldilocks» στο οποίο η πιθανότητα είναι 20%, οι στόχοι για το τέλος του 2024 για τον δείκτη των μετοχών των ΗΠΑ S&P 500 είναι οι 5.300 μονάδες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 4% και το επιτόκιο Fed funds για 10ετές δάνειο: 3,75-4% (150 μ.β. μειώσεις το 2024, με την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο 1,15.

    «Σε ένα σενάριο “Goldilocks”, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και η Fed μειώνει τα επιτόκια προληπτικά, με έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024, που ενδεχομένως ξεκινούν ήδη από τον Μάρτιο», επισημαίνει η UBS.

    Tέλος, το πτωτικό σενάριο είναι αυτό της «σκληρής προσγείωσης» με πιθανότητα επίσης 20%, οι στόχοι στο τέλος του 2024 για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 3.700 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ πέφτει σε 2,5%. Το επιτόκιο της Fed είναι στο 1–1,25% (425 μονάδες βάσης μείωσης το 2024) και η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα διολισθαίνει στο 1,03.

    «Σε ένα σενάριο “σκληρής προσγείωσης”, μια επιβράδυνση της ανάπτυξης που ενδεχομένως να προκύπτει από τη σωρευτική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι στιγμής, καταλήγει σε μια μέτρια ύφεση. Η σοβαρότητα αυτού του σεναρίου θα μετριαζόταν από τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις πιθανές απότομες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ως απάντηση. Το σενάριο αυτό παραμένει εύλογο, ιδίως δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα της επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι στιγμής, την πιθανότητα εξωγενών σοκ, καθώς και το γεγονός ότι συχνά στο παρελθόν οι ελπίδες για μια «ήπια προσγείωση» κατέληγαν σε ύφεση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, με κάθε μήνα που περνάει με τα εισερχόμενα στοιχεία να συνεχίζουν να καταδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε σχετικά ισχυρή υγεία, η πιθανότητα μιας ύφεσης που θα προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων, μειώνεται», καταλήγει η UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays: Τι προβλέπουν για οικονομία, επιτόκια, πληθωρισμό και αγορές

    Alpha Finance για Motor Oil: Η στρατηγική προχωρά – Αύξηση της τιμής στόχου σε €32,38

    Χρηματιστήριο: Ποιοι και γιατί «γύρισαν» τις τράπεζες, οι τιμές στόχοι για τα small caps



    ΣΧΟΛΙΑ