• Οικονομία

    Euroxx: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Υψηλό περιθώριο ανόδου

    Χρηματιστήριο: Η Euroxx απογείωσε τις τράπεζες, πωλήσεις σε Ιντρακάτ μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου

    Β. Ψάλτης – Π. Μυλωνάς – Χ. Μεγάλου – Φ. Καραβίας


    Η Euroxx Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την ισχυρή πεποίθηση της για τον τραπεζικό κλάδο και βλέπει περιθώριο ανόδου πάνω από 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών και εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτες αποτίμησης κατά μέσο όρο κάτω από 5 φορές σε όρους P/E και 0,7x σε όρους P/TBV, βάσει των προβλέψεων για φέτος και η διατηρήσιμη αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) είναι σε επίπεδα άνω του 13%.

    Για όλες τις τράπεζες η σύσταση είναι overweight, ενώ οι νέες τιμές στόχοι που προτείνει για τις ελληνικές τράπεζες είναι για την Εθνική Τράπεζα τα 9,4 ευρώ από 8,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 44%, για τη Εurobank στα 2,5 ευρώ από 2,3 ευρώ και περιθώριο ανόδου 54%, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,3 ευρώ από 4,6 ευρώ και περιθώριο ανόδου 58% και για την Αlpha Bank στα 2,4 ευρώ από 2,1 ευρώ με περιθώριο ανόδου 53%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να ξεχωρίζει για την αποτίμηση της, με δείκτες αποτίμησης σε σημαντική έκπτωση 30%-40% σε σχέση με ευρωπαϊκούς ομίλους. Η Eurobank είναι επίσης μια από τις αγαπημένες επιλογές, καθώς η αγορά δεν έχει ενσωματώσει πλήρως την προστιθέμενη αξία από την εξαγορά της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας.

    Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνές για ένα τραπεζικό τομέα που έχει ικανότητα ανάπτυξης σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα, είναι καλά κεφαλαιοποιημένος και θα επιστρέψει σε πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές από το 2024, με μερισματικές αποδόσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 5%.

    Η χρηματιστηριακή εκτιμά στις προβλέψεις της τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ σε περίπου 2% έως το 2025 (πτώση κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα) και την αύξηση του μίγματος των προθεσμιακών καταθέσεων στο 35% το 2024 από περίπου 24% το Σεπτέμβριο 2023 και σωρευτική μείωση των καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) κατά 35 με 40 μονάδες βάσης (εκτίμηση για το 2026 με κορύφωση 2023).

    Οι αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα χαμηλότερα επιτόκια είναι η αύξηση των δανείων με ρυθμούς της τάξεως του 7% με 8% ετησίως, η βελτίωση των εσόδων από τίτλους, η υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR) που θα προσεγγίζει περισσότερος τις πλησιέστερα στις 50-60 μονάδες βάσης έως το 2025 από 80 μονάδες βάσης το 2023 και όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρήσουν, τα επίπεδα ρεκόρ κερδοφορίας του 2023, καταλήγει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan – Viva Wallet: Για ένα δάνειο 100 εκατ. ο ψυχρός πόλεμος και τα δημοσιεύματα – φωτιά;

    Viva Wallet: Οι καταγγελίες για σχέσεις με την εταιρεία του Σειρηνάκη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση

    JPMorgan – Viva Wallet: Ο « ψυχρός πόλεμος» με Χάρη Καρώνη, οι κατηγορίες και οι καταγγελίες



    ΣΧΟΛΙΑ