• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays: Τι προβλέπουν για οικονομία, επιτόκια, πληθωρισμό και αγορές

    • NewsRoom
    Mark Wall, οικονομολόγος της Deutsche Bank

    Mark Wall, οικονομολόγος της Deutsche Bank


    Μετά από ένα ασταθές 2023, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική χρονιά, καθώς οι μεγάλες αντιξοότητες – υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων – δείχνουν να κοπάζουν, αναφέρει το CNBC.

    Παρά το σκληρό οικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το προηγούμενο έτος κατά 12,6% υψηλότερα με οδηγό τις ελπίδες για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο κινούνται με αβεβαιότητα στο ξεκίνημα του 2024, καθώς περιμένουν νέους γύρους δεδομένων και ενδείξεων από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, επισημαίνει το άρθρο του CNBC.

    Οι διεθνείς αγορές σημείωσαν ράλι τους τελευταίους δύο μήνες του 2023, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν με μοχλό τις ελπίδες ότι η Fed και η ΕΚΤ θα άρχιζαν να μειώνουν τα επιτόκια στις αρχές του 2024. Η τελευταία δεν έχει ακόμη δώσει σήμα για επικείμενη χαλάρωση της πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι η αγορά βλέπει την πρώτη μείωση τον Μάρτιο.

    Παρά την άνοδο του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,9% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει γενικά σε πτωτική τροχιά.

    Πληθωρισμός στο 2%

    «Ενώ η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι σταθερή και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αναμένουμε να αμβλυνθούν και τα δύο το 2024 και να διαμορφωθεί ο βασικός πληθωρισμός στο 2% σε ετήσια βάση το [τέταρτο τρίμηνο του 2024], πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται από την ΕΚΤ», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jari Stehn σε σημείωμα την Παρασκευή.

    «Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε νωρίτερα και ταχύτερα μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι υπονοείται από την πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου».

    Η τράπεζα της Wall Street βλέπει την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από μειώσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως ότου τα επιτόκια υποχωρήσουν στο 2,25% στις αρχές του 2025, υποδηλώνοντας έξι μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 150 μονάδων βάσης το 2024.

    Τρεις βασικοί παράγοντες

    Αυτή η εκτίμηση αποτυπώθηκε εν μέρει και από την Deutsche Bank, η οποία υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ξεκινήσει τη μετάβασή της στην ανάπτυξη το 2024, αλλά «δεν θα φτάσει στη νέα της ισορροπία».

    «Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι θετική. Βλέπουμε την οικονομία να ξεκινά τη χρονιά σε ήπια ύφεση/ευρεία στασιμότητα, αλλά να παρουσιάζει ανάπτυξη ξανά κατά το 2ο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Mark Wall σε σημείωμα την Παρασκευή.

    «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα επίπεδα του στόχου και η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει γρήγορα τα επιτόκια».

    Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα σημείωσε ότι οι δομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, τα γεωπολιτικά, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση παραμένουν αβέβαιες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας την ορατότητα της τροχιάς της ανάπτυξης και του πληθωρισμού πέρα από τη φετινή χρονιά.

    Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank τόνισαν τρεις βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και των αγορών: τη νομισματική πολιτική, την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.

    Σύμφωνα με τον Mark Wall υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η μετάβαση της νομισματικής πολιτικής μέσω των εγχώριων τραπεζών «αρχίζει να κορυφώνεται», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προσθέτουν αβεβαιότητα σε αυτήν την αξιολόγηση.

    «Το αν η συσσώρευση θέσεων εργασίας είναι ισχυρή ή αδύναμη θα καθορίσει πιθανότατα εάν η αγορά εργασίας είναι πιο πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή να τονώσει τον πληθωρισμό – πιστεύουμε ότι η πρώτη εκδοχή θα υπερισχύσει σε σχέση με τη δεύτερη», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

    Επίσης, υποστήριξε ότι οι εκλογές του 2024 θα καθορίσουν πώς θα ανταποκριθεί η κυβερνητική πολιτική σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

    Διεύρυνση των αποδόσεων των μετοχών

    Το ράλι του τέταρτου τριμήνου στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από «υπερ-πωλήσεις σε υπερ-αγορές» και άλλαξε θετικά το κλίμα μέχρι το τέλος του έτους», σύμφωνα με αναλυτές ευρωπαϊκών μετοχών της Barclays.

    «Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές μπορεί να επωφεληθούν από κάποια υγιή συγχώνευση, αλλά δεδομένης της διευρυνόμενης αποδοχής μιας ήπιας προσγείωσης και της πιθανότητας για μειώσεις επιτοκίων το 2024 (περισσότερες στην ΕΕ από ό,τι στις ΗΠΑ), αισθανόμαστε ότι η κατεύθυνση των αγορών θα παραμείνει ανοδική για το 2024», ανέφερε σε σημείωμα την Παρασκευή ο επικεφαλής της στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau και η ομάδα του.

    «Τα στυλ που θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ήπια προσγείωση και τη συνακόλουθη διεύρυνση των αποδόσεων των μετοχών, είναι η Αξία και το Μέγεθος (μικρή κεφαλαιοποίηση) και διατηρούμε τη θετική μας άποψη και για τα δύο».

    Η βρετανική τράπεζα παραμένει “ουδέτερη” για τις μετοχές ποιότητας και ανάπτυξης, τις οποίες οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ακριβές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι συμβαίνει με το Bitcoin: Η παραβίαση του λογαριασμού X της SEC και οι τρελές διακυμάνσεις

    Φουντώνουν οι προσδοκίες για ένα θερμό «January Effect»

    Χρυσός: Αμετάβλητες οι τιμές αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ