• Trader's Book

    Helleniq Energy: Buy με τιμή στόχο τα €10.00/μετοχή

    • Contributor
    Trader's Book


    Η στήλη Traders Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.grH ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.

    Ο όμιλος εταιρειών Helleniq Energy αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με κύρια γεωγραφική περιοχή την Ελλάδα. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους εξής κλάδους: i) Διύλιση, Εφοδιασμός & Εμπορία, ii) Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, iii) Παραγωγή και Εμπορία Πετροχημικών, iv) Παραγωγή (από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές) & Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, v) Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων και iv) Ηλεκτροκίνηση.

    Διύλιση, Εφοδιασμός & Εμπορία

    Ο κλάδος διύλισης αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Ομίλου σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας. Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω των τριών διυλιστηρίων του Ομίλου που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία καλύπτουν περίπου το 65% της συνολικής διϋλιστικής ικανότητας της χώρας, ενώ διαθέτουν συνολικά δεξαμενές αποθήκευσης αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου χωρητικότητας 6.65εκ. m³.

    Γενικά θεωρείται πως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα παράγουν πιο υψηλής συνθετότητας προϊόντα (high complexity) σε σχέση με την Θεσσαλονίκη τα οποία έχουν και καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας για τον όμιλο. Τονίζουμε ότι όσο πιο σύνθετα είναι τα διυλιστήρια τόσο υψηλότερη προστιθέμενη αξία διυλισμένου προϊόντος παράγουν αφού μπορούν να επεξεργάζονται αργά μίγματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.

    Σημειώνουμε πως τα διυλιστήρια κλείνουν για τακτική συντήρηση κάθε δύο (2) χρόνια περίπου για μια περίοδο τεσσάρων (4) περίπου εβδομάδων.

    Για το 2023 τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν τα διυλιστήρια ανήλθαν στο 82% ενώ το ποσοστό του μαζούτ περιορίστηκε στο 7%.

    Οι βασικές πηγές εφοδιασμού σε αργό για το 2023, μετά και την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία ήταν το Καζακστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, που σωρευτικά αντιπροσώπευσαν το 79% των συνολικών προμηθειών αργού.

    Παραγωγή και Εμπορία Πετροχημικών

    Οι δραστηριότητες των Πετροχημικών επικεντρώνονται στην παραγωγή και εμπορία πολυπροπυλενίου, BOPP φιλμ και διαλυτών. Επίσης, ο κλάδος περιλαμβάνει εμπορία εισαγόμενων πλαστικών και χημικών προϊόντων.

    Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών σε Ελλάδα και εξωτερικό

    Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω των πρατηρίων ΕΚΟ και BP τα οποία λειτουργούν 1,631 πρατήρια εκ των οποίων τα 220 είναι ιδιολειτουργούμενα.

    Στο εξωτερικό ο όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Κύπρου, Βουλγαρίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με ένα συνολικό δίκτυο 323 πρατηρίων.

    Παραγωγή (από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές) & Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου

    Η Helleniq Renewables είναι μια 100% θυγατρική της Εταιρείας που έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια με στόχο την επίτευξη >1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και >2 GW έως το 2030, διαφοροποιώντας το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Στα τέλη του 2023 η Εταιρεία είχε σε λειτουργία έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 341MW (241 MW Φωτοβολταϊκών και 99 MW Αιολικών) στην Ελλάδα και 15 MW Φωτοβολταϊκών στην Κύπρο).

    Ηλεκτρική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο

    Ο Όμιλος συμμετέχει στην Elpedison BV (50% Helleniq Energy , 50% Edison) και με 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Στον κλάδο του φυσικού αερίου, η ELPEDISON είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ιδιωτικούς εισαγωγείς και προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τα 2/3 των συνολικών της προμηθειών σε φυσικό αέριο να προέρχονται από άμεσες εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

    Τέλος η Elpedison έχει επεκτείνει τις ενεργειακές υπηρεσίες της σε επίπεδο λιανικής, προωθώντας Λύσεις Ενεργειακής Απόδοσης Έξυπνου Σπιτιού, μέσω του δικτύου λιανικής της, καθώς και σημεία φόρτισης για Ηλεκτρικά Οχήματα.

    Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων

    Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος κατέχει αυτή τη στιγμή διάφορα ποσοστά στα υπό παραχώρηση οικόπεδα στον Ελληνικό χώρο σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες εταιρείες. Τα οικόπεδα αυτά εντοπίζονται στις περιοχές τους Θρακικού πελάγους, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στο Ιόνιο, σε περιοχή δυτικά και βόρεια της Κέρκυρας και σε περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Θα πρέπει να τονίσουμε πως αν και η συγκεκριμένη προοπτική εξιτάρει την επενδυτική κοινότητα, πρακτικά οποιαδήποτε πιθανότητα εξορύξεων είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μετά το 2026.

    Ηλεκτροκίνηση

    H Εταιρεία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα μέσω της ElpeFuture, 100% θυγατρικής της Helleniq Energy.

    Στόχος, η εδραίωση στην αγορά και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης σε πρατήρια με φορτιστές ταχείας και υπερταχείας φόρτισης, αλλά και σε σημεία ενδιαφέροντος με δημιουργία κόμβων απλής φόρτισης. Στα τέλη του 2023, η Εταιρεία λειτουργούσε 70 ταχυφορτιστές ισχύος από 50 ως 150kw σε πρατήρια καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

    Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα διυλιστήρια είναι προφανώς η προσφορά και η ζήτηση για τα προϊόντα που παράγουν και που επηρεάζονται και από γεωπολιτικά ζητήματα όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Το γεγονός αυτό οδήγησε σε απαγόρευση των εξαγωγών των ρωσικών διυλιστηρίων καθώς και σε επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στις εξαγωγές του ρωσικού αργού πετρελαίου.

    Βασικός παράγοντας που επηρεάζει την κερδοφορία των διυλιστηρίων είναι τα περιθώρια διύλισης που ουσιαστικά είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής του τελικού προϊόντος του διυλιστηρίου και της τιμής αγοράς του αργού πετρελαίου. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν το 2022 τα περιθώρια διύλισης ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών.

    Παρά την μείωση των περιθωρίων διύλισης το 2023 σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε εξαιρετικά υγιή επίπεδα και για το 2024 και πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας προ της πανδημίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο site της Neste τα περιθώρια διύλισης στις αρχές Απριλίου 2024 (gasoline και diesel crack)  διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των $24/bbl. Με ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι παράξενο πως βασικοί αναλυτές της αγοράς προβλέπουν πως και το 2024 τα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της Helleniq Energy θα διατηρηθούν σε επίπεδα άνω του €1δις.

    Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαθέσιμη δυναμικότητα διύλισης η οποία ποικίλει ανά γεωγραφική περιοχή. Στο διάστημα πριν το 2022, τα χαμηλά περιθώρια διύλισης και η αύξηση του κόστους παραγωγής με την υποχρέωση αγορών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών μονάδων στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την αύξηση των περιθωρίων λόγω έλλειψης προϊόντων.

    Αυτό έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα τόσο στην Helleniq Energy όσο και στην Μotor Oil καθώς εξυπηρετούν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται στο εξωτερικό (55% για την Helleniq Energy).

    Ένας επίσης σημαντικός, αν και όχι κρίσιμος παράγοντας, είναι η ισοτιμία €/$ η οποία στο πρώτο τρίμηνο δείχνει μια πολύ μικρή διολίσθηση του δολαρίου (€/$ 1.073 στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 1.086 στο πρώτο τρίμηνο του 2024), καθώς σε γενικές γραμμές τα διυλιστήρια αγοράζουν αργό πετρέλαιο και πουλάνε τα προϊόντα διύλισης σε $ ενώ τα λειτουργικά έξοδα τους είναι σε €.

    Όσον αφορά τις ενδεικτικές τιμές αργού πετρελαίου Brent/bbl αυτές παραμένουν σχετικά σταθερές (1Q’23@$82.2/bbl έναντι $81.8/bbl στο 1Q’24).

    Εφόσον τα περιθώρια διύλισης συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα είναι πιθανόν να δούμε και μια αναβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών μέσα στη χρονιά.

    Στα παρόντα επίπεδα η Εταιρεία διαπραγματεύεται με ένα χαμηλό EV/EBITDA multiple το οποίο ανέρχεται στις 4.1Χ για το 2024. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την ισχυρή μερισματική απόδοση, η οποία το 2023 με προτεινόμενο συνολικό μέρισμα τα €0.90/μετοχή ανήλθε στο 12.4%, ενώ με βάση τα παρόντα επίπεδα της μετοχής αναμένεται να κινηθεί σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό το 2024.

    Συστήνουμε αγορά με τιμή στόχο τα €10.00/μετοχή.

    Στα ανωτέρω θα πρέπει να τονίσουμε και διάφορα δημοσιεύματα τα οποία σε διάφορες περιόδους αναφέρονται σε ενδιαφέρον εξαγοράς του ποσοστού της Paneuropean Oil & Industrial Holdings S.A. από διάφορα επιχειρηματικά σχήματα και το οποίο ανέρχεται στο 40.41%. Το ΤΑΙΠΕΔ επίσης συμμετέχει στην Εταιρεία με ένα ποσοστό που ανέρχεται σε 31.18%, ενώ το υπόλοιπο 28.41% είναι σε ελεύθερη διασπορά.

    Οι παρακάτω πίνακες και γραφήματα παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2024 καθώς και την σύνθεση των προσαρμοσμένων Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας για το 2023.

    Helleniq EnergyFY 2023FY 2024 e

    Sales12,80311,932

    % change-11.75%-6.80%
    Adj. EBITDA1,2371,047
    % change-22.74%-15.38%
    % margin9.66%8.77%
    Adj. Net Profit606498
    % change-39.80%-17.77%
    % margin4.73%4.17%
    Source: Analysts Estimates

     

    Η στήλη Traders Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.grH ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ