• ΑΓΟΡΕΣ

    Τrader της Citigroup βούλιαξε κατά λάθος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    • Bloomberg
    Citigroup

    Citigroup


    Η Citigroup αποκάλυψε ότι το γραφείο συναλλαγών της στο Λονδίνο βρίσκεται πίσω από τη βουτιά που σημείωσαν τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    «Σήμερα το πρωί ένας από τους traders μας έκανε ένα λάθος κατά την εισαγωγή μιας συναλλαγής», ανέφερε η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη αργά τη Δευτέρα σε δήλωση της. «Μέσα σε λίγα λεπτά, εντοπίσαμε το σφάλμα και το διορθώσαμε».

    Η Citigroup βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για το περιστατικό, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί  αναφέρει το bloomberg.

    Ένα sell off στον OMX Stockholm 30 Index που σημειώθηκε μέσα σε πέντε λεπτά προκάλεσε βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, οδηγώντας σε βουτιά έως και 3% τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη και εξανεμίζοντας 300 δισ. ευρώ κάποια στιγμή.

    Stockholm benchmarks tumbled as much as 8% before quickly rebounding
    Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Στοκχόλμης υποχώρησαν έως και 8% πριν ανακάμψουν γρήγορα

    Εκπρόσωπος του Nasdaq Στοκχόλμης είχε πει ότι η βραχύβια βουτιά δεν ήταν τεχνικό σφάλμα από την πλευρά της. «Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να αποκλείσουμε τεχνικά ζητήματα στα συστήματά μας και η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να αποκλείσουμε μια εξωτερική επίθεση στα συστήματά μας. Τώρα έχουμε αποκλείσει και τα δύο», δήλωσε ο David Augustsson, εκπρόσωπος του Nasdaq Στοκχόλμης.

    «Είναι πολύ ξεκάθαρο για εμάς ότι η αιτία αυτής της κίνησης στην αγορά είναι μια πολύ σημαντική συναλλαγή που έγινε από έναν συμμετέχοντα στην αγορά», είπε.

    Ο OMX Stockholm 30 Index έκλεισε με πτώση 1,9%, περίπου στα ίδια επίπεδα με την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές. Είχε υποχωρήσει έως και 8% σε μόλις πέντε λεπτά πριν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειες λίγο μετά.

    Το σφάλμα θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει οικονομική ζημιά αλλά και ζημιά στη φήμη της Citi, καθώς η Nasdaq είπε ότι δεν θα ακυρώσει τυχόν συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές.

    Ο Joakim Bornold, οικονομολόγος στη Soderberg & Partners, δήλωσε ότι οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες σε λανθασμένες συναλλαγές παρά τις διασφαλίσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    HSBC: Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας τάσσεται υπέρ της διάσπασης της



    ΣΧΟΛΙΑ