ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Citigroup αποκάλυψε ότι το γραφείο συναλλαγών της στο Λονδίνο βρίσκεται πίσω από τη βουτιά που σημείωσαν τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
«Σήμερα το πρωί ένας από τους traders μας έκανε ένα λάθος κατά την εισαγωγή μιας συναλλαγής», ανέφερε η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη αργά τη Δευτέρα σε δήλωση της. «Μέσα σε λίγα λεπτά, εντοπίσαμε το σφάλμα και το διορθώσαμε».
Η Citigroup βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για το περιστατικό, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί αναφέρει το bloomberg.
Ένα sell off στον OMX Stockholm 30 Index που σημειώθηκε μέσα σε πέντε λεπτά προκάλεσε βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, οδηγώντας σε βουτιά έως και 3% τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη και εξανεμίζοντας 300 δισ. ευρώ κάποια στιγμή.

Εκπρόσωπος του Nasdaq Στοκχόλμης είχε πει ότι η βραχύβια βουτιά δεν ήταν τεχνικό σφάλμα από την πλευρά της. «Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να αποκλείσουμε τεχνικά ζητήματα στα συστήματά μας και η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να αποκλείσουμε μια εξωτερική επίθεση στα συστήματά μας. Τώρα έχουμε αποκλείσει και τα δύο», δήλωσε ο David Augustsson, εκπρόσωπος του Nasdaq Στοκχόλμης.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο για εμάς ότι η αιτία αυτής της κίνησης στην αγορά είναι μια πολύ σημαντική συναλλαγή που έγινε από έναν συμμετέχοντα στην αγορά», είπε.
Ο OMX Stockholm 30 Index έκλεισε με πτώση 1,9%, περίπου στα ίδια επίπεδα με την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές. Είχε υποχωρήσει έως και 8% σε μόλις πέντε λεπτά πριν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειες λίγο μετά.
Το σφάλμα θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει οικονομική ζημιά αλλά και ζημιά στη φήμη της Citi, καθώς η Nasdaq είπε ότι δεν θα ακυρώσει τυχόν συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές.
Ο Joakim Bornold, οικονομολόγος στη Soderberg & Partners, δήλωσε ότι οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες σε λανθασμένες συναλλαγές παρά τις διασφαλίσεις.
Διαβάστε ακόμη:
HSBC: Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας τάσσεται υπέρ της διάσπασης της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Ράλι άνω του 5% με φόντο επιθέσεις στη Μέση Ανατολή – Στα 114 δολάρια το Brent
- Δήμος Αθηναίων: Τίμησε τον Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως «Πράσινο Πατριάρχη»
- Μακρόνησος: Προσάραξη ρυμουλκού με ελεγχόμενη εισροή υδάτων
- Αριζόνα: Μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά 1.000 στρεμμάτων – Συγκλονιστικά πλάνα από το μέτωπο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.