• Business

    HSBC: Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας τάσσεται υπέρ της διάσπασης της

    • Bloomberg
    Noel Paul Quinn, CEO HSBC

    Noel Paul Quinn, CEO HSBC


    Ο μεγαλύτερος ενεργός επενδυτής της HSBC Holdings θα στήριζε τη διάσπαση της τράπεζας, με το σκεπτικό ότι μία ξεχωριστή μονάδα εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ασίας θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους.

    Η Ping An Insurance έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με την τράπεζα σχετικά με την ιδέα της απόσχισης των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ασία και της εισαγωγής τους ξεχωριστά στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Ο μέτοχος πιστεύει ότι ένα spinoff θα κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τους επενδυτές.

    Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας κατείχε το 8% της HSBC με έδρα το Λονδίνο στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας. Περίπου το 65% των προ φόρων κερδών της HSBC προέρχεται από την Ασία σε σύγκριση με το ένα πέμπτο από την Ευρώπη.

    Eastern Primacy | Asia generated most of HSBC's profit before tax in 2021
    Το μεγαλύτερο μέρος των προ φόρων κερδών της HSBC το 2021 προήλθε από την Ασία

    Η Ping An στηρίζει όλες τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων από επενδυτές που μπορούν να βοηθήσουν στις δραστηριότητες της HSBC και στη «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της αξίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας μέσω email το Σάββατο.

    Η HSBC βρίσκεται εν μέσω αναδιοργάνωσης διεθνώς, με στόχο να επικεντρώσει τους πόρους της στην ανάπτυξη των βασικών ασιατικών αγορών της, οι οποίες θεωρείται ότι της παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η τράπεζα κατευθύνει κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ασία, ενώ περιορίζει την παρουσία της ή αποχωρεί από μη κερδοφόρες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Οι αλλαγές έχουν στόχο να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ευημερία της Κίνας και το οικονομικό άνοιγμα της χώρας, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες αγορές σε ολόκληρη την Ασία.

    Η HSBC έχει ήδη μετεγκαταστήσει μεγάλο μέρος των ανώτερων στελεχών της στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής. Ωστόσο, τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η διάσπαση της τράπεζας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα πρότυπα της Prudential Plc. Ο ασφαλιστικός όμιλος χώρισε την ασιατική μονάδα από τις δραστηριότητές του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, αλλά παρέμεινε εισηγμένος στο Λονδίνο.

    Η Ping An αύξησε το μερίδιό της στην HSBC μετά την πτώση της μετοχής το 2020. Εκείνη την εποχή, η Ping An είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή της στην HSBC ήταν μια μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική επένδυση. Η εταιρεία με έδρα το Shenzhen κατέχει σημαντικό μερίδιο στην HSBC από τα τέλη του 2017.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ευρωπαϊκές τράπεζες: Χαμόγελα φέρουν τα υψηλότερα περιθώρια μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων

    HSBC: Λανσάρει διαχείριση χαρτοφυλακίων στο metaverse



    ΣΧΟΛΙΑ