• ΑΓΟΡΕΣ

    To sell-off στα ομόλογα που τρόμαξε τις αγορές – Ποιοι φοβούνται για νέο γύρο

    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Οι αγορές δοκίμασαν τα όριά τους την Τετάρτη, με τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας να αγγίζουν τα επίπεδα του 2007, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε σταδιακά με τις αποδόσεις να παραμένουν υψηλά, αλλά χαμηλότερα της κορύφωσης που έπιασαν μέσα στην ημέρα. Όμως για κάποιους αναλυτές η αναταραχή στα ομόλογα δεν έχει τελειώσει.

    «Οι επενδυτές ξύπνησαν ξαφνικά και συνειδητοποίησαν ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάτι που είναι πιο επώδυνο από μία ακόμα αύξηση και στη συνέχεια μία μείωση των επιτοκίων», δήλωσε η Evgenia Molotova, διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management.

    Τι φοβάται η αγορά

    Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας 1,3 τρισ. δολάρια έχουν αφαιρεθεί από την αξία του παγκόσμιου χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Την Τετάρτη η απόδοση στο 30ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ξεπέρασε για λίγο το 5%, ξυπνώντας μνήμες από το 2007. Από το ραντάρ των αναλυτών δεν έχει φύγει ούτε το 10ετες ομόλογα το οποίο βρίσκεται στο 4,8%, όμως πολλοί αναλυτές βλέπουν ότι θα μπορούσε η απόδοσή του να αγγίξει και το 5%.

    Ούτε στην Ευρώπη ήταν καλύτερη η εικόνα με το γερμανικό ομόλογο να ξεπερνάει το 3% κάποια στιγμή την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και στη συνέχεια να υποχωρεί. Το ιταλικό ομόλογο παραμένει σε υψηλό δεκαετίας πάνω από 4,8%.

    Αν και η αιτιολόγηση που έδωσε η αγορά για το sell off στα ομόλογα ήταν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η οποία παραμένει ισχυρή παρά τα επιτόκια που έχουν φτάσει στο εύρος μεταξύ  5,25% και 5,5%, οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν μπερδεμένοι για το γεγονός.

    «Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα μακροοικονομικό γεγονός που τροφοδότησε τις τελευταίες κινήσεις που είδαμε. Υπάρχουν επιχειρήματα όπως αυτό των υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά το ερώτημα είναι: γιατί τώρα;» δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea. Ο αναλυτής υποστήριξε ότι αν και δεν υπάρχει κάποιο μακροοικονομικό κίνητρο για ανοδική πορεία των αποδόσεων, η δυναμική δείχνει ότι αυτές θα αυξηθούν περαιτέρω.

    Ποιοι βλέπουν υψηλότερες αποδόσεις

    Ο Vikram Aggarwal, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κρατικών ομολόγων στην Jupiter, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω μιας πιθανής απότομης αύξησης του κρατικού δανεισμού των ΗΠΑ.

    Για την Ευρώπη, η Althea Spinozzi της Saxo Bank αναμένει ότι το ξεπούλημα θα συνεχιστεί με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας να φτάνει έως και 3,5%.

    Η εικόνα στα ομόλογα, τουλάχιστον στην Ευρώπη ομαλοποιήθηκε όταν Ευρωπαίοι τραπεζίτες προχώρησαν σε δηλώσεις που έκαναν λόγο για το τέλος των αυξήσεων από την πλευρά της ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ όμως να επιμένει ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν για αρκετό καιρό».

    Παρ’ όλα αυτά η επιθετική ρητορική των Fed και EKT ανησυχεί τους αναλυτές, παρά το κλείσιμο της Wall Street σε θετικό έδαφος την Τετάρτη.

    «Ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο, είναι πιθανό να διαλύσουν την οικονομία», δήλωσε η Marija Veitmane, ανώτερη στρατηγικός σύμβουλος πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της State Street Global Markets. «Ανησυχώ πολύ για το outlook των μετοχών.»

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά 5% στη τιμή του πετρελαίου – Απώλειες για τις μετοχές ενέργειας

    Χρηματιστήριο: Με +5% η Πειραιώς και +4% η Eurobank, κόντρα στο διεθνές κλίμα – Πάνω από 600 χιλ. τεμάχια στον ΟΤΕ

    Υψηλές πτήσεις στο κόστος δανεισμού – Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης

                                                                                              

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ