• ΑΓΟΡΕΣ

    Υψηλές πτήσεις στο κόστος δανεισμού – Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Με επιτόκιο 3,90%, από 3,72% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, στις αρχές Αυγούστου, έγινε σήμερα η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

    Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις αρχές Αυγούστου η απόδοση ήταν στο 3,72%. Η δημοπρασία διενεργήθηκε σε μια δύσκολη ημέρα για τις αγορές με ισχυρές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, του πλέον ασφαλούς «καταφυγίου» στην ευρωζώνη έσπασε το φράγμα του 3% ενώ χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, εντείνοντας την ανησυχία ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα «παγώσουν» την αγορά κατοικίας, φέρνοντας πιο κοντά την αμερικανική οικονομία στην ύφεση.

    Ο περιορισμός της διάθεσης των επενδυτών για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου ωθούν σήμερα την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενδοσυνεδριακά πάνω από το 5% ενώ πιέσεις δέχεται και το ελληνικό δεκαετές με την απόδοση στην περιοχή του 4,5%.

    Την ίδια στιγμή το ισπανικό δεκαετές είναι στο 4,1% και το πορτογαλικό στο 3,7%. Στη δημοπρασία των εντόκων υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές 1,014 δισ. ευρώ  εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,62 φορές.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Οκτωβρίου  2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Περιορίζεται το παγκόσμιο sell off στα ομόλογα – Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

    Ίλιγγος οι αποδόσεις των ομολόγων, ασανσέρ οι αγορές, ξεχωρίζει η ΕΤΕ στο Χ.Α., μάζεψε τις απώλειες η Optima

    Jefferies: Τι αλλάζει στην αποτίμηση της Coca Cola Hellenic λόγω Ρωσίας – Νέα τιμή στόχος

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ