• ΑΓΟΡΕΣ

    Το γκρέμισμα των blue chips σε αριθμούς…


    Πάνω από 60% ανέρχεται η «χασούρα» στα ελληνικά blue chips, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει απώλειες πάνω από 45% και πάνω από 21% μέσα στην εβδομάδα, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού απομένει η σημερινή συνεδρίαση.

    Πληροφορίες και δηλώσεις ότι τα εργαστήρια βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου, ή ότι ο ιός θα υποχωρήσει στις αρχές του καλοκαιριού ή ότι οι νέοι άνθρωποι περνούν τον «κορονοϊό» ως ένα απλό συνάχι δεν στέκονται ικανά για να τιθασεύουν την ανησυχία των επενδυτών, η οποία μεταφράζεται σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες κατέρρευσαν με… ήχο, αφού όμοια ποσοστά πτώσης δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί εδώ και… 100 χρόνια.

    Tα futures στα ασιατικά χρηματιστήρια προμηνύουν μία ακόμα κόλαση για τις αγορές Παρασκευή και 13, που είναι σήμερα. Βεβαίως, όλη η εβδομάδα καταγράφεται στην ιστορία ως… «διαβολοβδομάδα» για τις αγορές. Οι απώλειες για τον Dow Jones ήταν ενδοσυνεδριακά της τάξης των 2000 μονάδων, παρά τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με 500 δις. δολ., καίγοντας το αφήγημα του Τραμπ ότι η Wall Street δικαιώνει τις επιλογές τους στους εμπορικούς πολέμους που διεξήγαγε κατά τα χρόνια της θητείας του.

    Οι μετοχές επιστρέφουν στην αφετηρία της ανοδικής κίνησης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια επίπεδα θα υπάρξει κατ’ αρχήν σταθεροποίηση.

    Το ΧΑ, όπως άλλωστε έγραψε χθες το mononews.gr μετά τη χθεσινή βουτιά έχει γυρίσει 45 μήνες πίσω και οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν κοπεί στο μισό και παραπάνω.

    Τι θα συμβεί στα εταιρικά κέρδη του 2020; Θα μειωθούν αισθητά; Θα διατηρηθεί η τάση και στο 2021;

    Προς το παρόν οι αγορές προεξοφλούν ραγδαία υποχώρηση των εταιρικών κερδών, ενώ βλέπουν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην πείθει, ούτε σε αυτή την κρίση.

    Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στα 1,14 ευρώ και είχε ξεκινήσει την άνοδο από τα χαμηλά του Ιανουαρίου 2019 στα 0,92 ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση της τράπεζας βρίσκεται στα όρια του να διασπάσει πτωτικά την κεφαλαιοποίηση  του 1 δις. ευρώ.

    Η ΔΕΗ το Μάιο του 2019 ήταν στα 1,25 ευρώ και σήμερα η πτώση από τα 4,30 ευρώ την έχει φέρει στα 1,83 ευρώ.

    Η Jumbo τον Οκτώβριο του 2018 ήταν στα 10,80 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 12,70 ευρώ.

    Η Alpha από τα υψηλά 52 εβδομάδων που ήταν το 1,925 ευρώ, έχει καταρρεύσει στο 0,85 χθες.

    Η μετοχή της Coca Cola από τα υψηλά των 35,09 ευρώ βρίσκεται κάτω από τα 20, στα 19,84.

    Η Ελλάκτωρ από 2,25 ευρώ, στα 0,62, αναγκάζοντας την διοίκηση του ομίλου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας να πραγματοποιήσει έκτακτο conference call με τους αναλυτές.

    Η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ από τα υψηλά των 8,80 ευρώ έπεσε στα 4,24 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ