• ΑΓΟΡΕΣ

    Τέσσερις κορυφαίοι χρηματιστές μιλούν στο mononews: Τι περιμένουν να συμβεί το 2020

    Μάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ) και Βασιλική Λαζαράκου (πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)


    Για μία συναρπαστική χρονιά, που όμως, δεν παύει να έχει και τις «παγίδες» της, κάνουν λόγο μιλώντας στο mononews.gr τέσσερις κορυφαίοι χρηματιστές της αγοράς.

    Οι κ.κ. Σπύρος Κυρίτσης, Δημήτρης Τζάνας, Νίκος Πετράκης και Μάνος Χατζηδάκης εκτιμούν ότι η πορεία της αγοράς θα συνεχίσει με τη δυναμική που αποκτήθηκε το 2019, παρά το γεγονός ότι κάποιες αποτιμήσεις έχουν πάρει ήδη την ανηφόρα.

    Σπύρος Κυρίτσης, πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, μέλος Δ.Σ. της Ελληνοαμερικανικής Χρημ/κής ΑΕΠΕΥ

    Αν και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα θετικό και οι προοπτικές ευοίωνες για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης, δεν κρύβει την ανησυχία του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αναπτύσσονται τοι τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και ειδικά ως προς την οπτική της Τουρκίας και τα δικαιώματα που νομίζει ότι έχει στο συγκεκριμένο κομμάτι. Εξέλιξη, που προφανώς, σε κάθε περίπτωση αγγίζει και την Ελλάδα.

    Σπύρος Κυρίτσης, πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, μέλος Δ.Σ. της Ελληνοαμερικανικής Χρημ/κής ΑΕΠΕΥ

     

    Δημήτρης Τζάνας, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    «Ευοίωνες διαγράφονται κατ’ αρχάς οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2020», σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας. Οι λόγοι της διαγραφόμενης συγκρατημένης αισιοδοξίας σχετίζονται με σειρά λόγων στους οποίους γίνεται αναφορά στη συνέχεια:

    • Η προσδοκία για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020. Ο στόχος της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό έχει προσδιοριστεί στο 2,8% ενώ όλοι οι φορείς (ΤτΕ, Ε.Ε., ΔΝΤ κ.α.) συνομολογούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό ψηλότερο του 2% το 2020 αλλά και το 2021. Αυτό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές-τουριστικές εισπράξεις) αλλά ιδιαίτερα των αυξημένων επενδύσεων, του δημόσιου αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Κομβικής σημασίας θα είναι η έναρξη του έργου στο Ελληνικό αλλά και της δρομολόγησης των έργων στις ΑΠΕ με αιχμή τα του ενεργειακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ αλλά και τις άλλες δράσεις που συνυφαίνονται με την ενέργεια και τον τουρισμό.

    • Η προσδοκία για αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους βασικούς οίκους πιστοληπτικής ικανότητας κατά τρόπο που θα σηματοδοτήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα επιτρέψει την αγορά ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 αναβαθμίσεις εντός του 2020 είναι μεν αισιόδοξο αλλά όχι απαγορευτικό.

    • Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα ΜΕΔ (ύψους 71,2 δις, στο 42,1% του συνόλου των δανείων στο 9μηνο) μέσω των τιτλοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σημερινή τραπεζικής κουλτούρας που δεν ευνοεί την πιστωτική επέκταση. Στο βαθμό που υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα αυτό και δρομολογηθεί και το σχέδιο της ΤτΕ που προβλέπει σύσταση φορέα ειδικού σκοπού, είναι πιθανό να επανέλθει σταδιακά το τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, με τη διαδικασία της εξέτασης δανειοδοτικών αιτημάτων να επανέρχεται.

    • Η συντήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (σχεδόν μηδενικά) και των εντόκων γραμματίων σε αρνητικά επίπεδα, αναμένεται να οδηγήσει τους αποταμιευτές σε αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρει επιλογές που έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό το μείγμα ελκυστικής μερισματικής απόδοσης σε συνδυασμό με λελογισμένο ύψος αναλαμβανόμενου επενδυτικού κινδύνου. Θα χρειαστεί ωστόσο να ξεπεραστούν οι τραυματικές εμπειρίες από τη συμμετοχή των επενδυτών σε χρηματιστηριακές τοποθετήσεις στο παρελθόν για να επανέλθουν οι Έλληνες επενδυτές.

    Το 2020 αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες των έγκυρων φορέων που εκπροσωπούν το asset management στο χρηματοπιστωτικό κλάδο ώστε να υπάρξει η κατάλληλη και υπεύθυνη ενημέρωση προς το αποταμιευτικό κοινό.

    • Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συνεχιστούν με αιχμή δύο πεδία: πρώτον, την συνέχιση της διαμόρφωσης πιο φιλικών συνθηκών για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μέσω της συνέχισης της μείωσης των φορολογικών βαρών αλλά και των πολλαπλών εμποδίων που τις αναστέλλουν. Και δεύτερον, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο πλαίσιο των οποίων έχουν εξαγγελθεί για το2020 η πώληση της ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών), του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, της Εγνατίας Οδού και του μειοψηφικού ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων θα αποτελέσει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Από την άλλη πλευρά, το σκηνικό που περιβάλλει την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει δύο κατηγορίες εμποδίων και απειλών, τα ενδογενή και τα εξωγενή.

    • Στα ενδογενή οφείλουν να επισημανθούν τα των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας με τις οποίες οφείλει να συνεχίσει την αναμέτρησή της η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Οι σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες. Οι θύλακες διαφθοράς. Η υψηλή γραφειοκρατία και η διατηρούμενη χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης που περιλαμβάνει και το τραπεζικό της σύστημα. Ο αναχρονιστικός τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης και του τρόπου άσκησης του συνδικαλισμού. Η υποβαθμισμένη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Η έλλειψη δεξιοτήτων σε συνέχεια του brain drainage που έχει συντελεστεί την τελευταία 10ετία αλλά και οι θύλακες προβληματικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Και τελικά η διατήρηση της χώρας σε χαμηλές βαθμίδες στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες.

    Ειδικό κεφάλαιο για την επενδυτική κοινότητα αποτελεί εκείνο που αφορά τα μέτρα θωράκισης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε συνέχεια των ζητημάτων που έπληξαν την αξιοπιστία του (υπόθεση Folli-Follie κ.α.) για τα οποία το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρή κινητικότητα. Η επενδυτική κοινότητα θα έβλεπε θετικά μια συνολική προσπάθεια για επαναλανσάρισμα του χρηματιστηρίου στην ελληνική οικονομία με λήψη μέτρων που θα αφορούσαν την ενθάρρυνση της επανόδου του επενδυτικού κοινού, την εισαγωγή κινήτρων για την εισαγωγή νέων εταιρειών και τη βελτίωση των προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση νέων επενδυτικών φορέων.

    Δημήτρης Τζάνας. Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Νίκος Πετράκης, Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

    «Εξαιρετική θα χαρακτηρίζαμε την φετινή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατέλαβε την πρωτιά παγκοσμίως, εμφανίζοντας αποδόσεις που πλησίασαν το 50% από την αρχή του χρόνου», τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Whitetip Investments κ. Ν. Πετράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φετινή απόδοση της αγοράς, ήταν και η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αυτή του 1999 (89,4%). Καταλυτική ήταν η κυβερνητική αλλαγή και οι προσδοκίες που έφερε στην αγορά άλλα και την ελληνική οικονομία, υλοποιώντας ένα πακέτο ελάφρυνσης φόρων και φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών.

    Αν και οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει αισθητά από τις 600 μονάδες του Ιανουαρίου, η αγορά παραμένει ελκυστική αν και όχι πια «φτηνή», με τις προοπτικές συνέχισης του ανοδικού momentum να είναι ρεαλιστικές. Πλέον, η αφετηρία είναι η περιοχή των 900 μονάδων, ψηλά σχεδόν 5 ετών, σε αντίθεση με το περσινό σημείο εκκίνησης των 600 μονάδων όπου ήταν και το τότε χαμηλό διετίας κάνοντας δυσκολότερη την επανάληψη των φετινών αποδόσεων.

    Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών κρίνεται απαραίτητη για την διατήρηση του momentum της αγοράς, συμβάλλοντας στη πτώση των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων και την επαναφορά τους στην επενδυτική βαθμίδα, το οποίο είναι και το στοίχημα της χρονιάς. Στον αντίποδα, καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαναφερθέντων, η επαναφορά των εντάσεων του εμπορικού πολέμου ή και των σεναρίων παγκόσμιας ύφεσης και ο γεωπολιτικός παράγοντας δύναται να αντιστρέψει τις ιδανικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί».

    Μάνος Χατζηδάκης, BETA ΑΧΕΠΕΥ

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής κ. Μ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι, «Οι αποτιμήσεις στο κατώφλι του 2020 δεν είναι πιά στην ζώνη της ευκαιρίας, έχουν περιορίσει το βαθμό συμπίεσης ενσωματώνοντας προσδοκίες από τις εκτιμώμενες επιδόσεις της νέας χρονιάς.

    Η επενδυτική οπτική θα γίνει πιο επιλεκτική, θα στραφεί σε εταιρίες που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις ή άλλες αμοιβές σε είδος προς τους μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου.

    Παρόλα αυτά με εκτίμηση προσδοκώμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 2,5% υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (πχ λιανικό εμπόριο) θα αλλάξουν δυναμική και η ανάπτυξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάχυση σε κλάδους και εταιρίες που ως τώρα κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια.

    Ο καταλύτης αυτός παραμένει σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια και καθώς η μέση ελληνική επιχείρηση βρίσκεται εντός της περιμέτρου των εταιρειών που υστερούν σε αύξηση της δραστηριότητας η αντιστροφή της τάσης θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία».

    Μάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ) και Βασιλική Λαζαράκου (πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)



    ΣΧΟΛΙΑ