• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Σωκράτης Λαζαρίδης στο mononews.gr: «Μπήκαμε σε φάση δυναμικής επανεκκίνησης»


    Άλλη αγορά, άλλη οικονομία, μεγάλες προοπτικές και ισχυρή δυναμική είναι το μήνυμα που εκπέμπει μέσω του mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

    Με παρουσία 25 ετών στο Χρηματιστήριο και κρατώντας τα τελευταία εννέα χρόνια το διοικητικό τιμόνι της ελληνικής αγοράς, ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει ότι «το 2019 ήταν μία χρονιά-εφαλτήριο κατά την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να πετύχει υπεραποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών που το έφεραν στην κορυφή των επιδόσεων με κέρδη της τάξεως του 49%».

    Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβιυλος, «η εγχώρια κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε φάση δυναμικής επανεκκίνησης ακολουθώντας την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και αυτό καταγράφεται μεταξύ άλλων στο ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

    Επιστρέφει η εμπιστοσύνη

    «Το Χρηματιστήριο από την πλευρά του παραμένει στρατηγικά προσηλωμένο στην κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρειών, μέσω αξιοποίησης των αποτελεσματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης και προσθέτει: «Είναι δεδομένο ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία αλλά και την αγορά μας επιστρέφει με βήματα σταθερά και πρωτοβουλίες διακριτές. Συνακόλουθα, -το 2020 θα κληθούμε όλοι να συμβάλουμε τα μέγιστα προς τον κοινό, προς όφελος όλων, στόχο: Την επανένταξη της Ελλάδας στις ισχυρές οικονομίες, ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή».

    Για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια κεφαλαιαγορά τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου που παρουσιάζει σήμερα το mononews.gr, μέχρι και την συνεδρίαση της Δευτέρας, δείχνουν ότι σε ένα χρόνο έχουν οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 16,247 δισ. ευρώ.

    Τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό καταγράφει η Αλουμύλ του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, εταιρεία που έχει σε εξέλιξη πλάνο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της. Τα κέρδη σ’ ένα χρόνο ξεπερνούν το 540%. Ακολουθούν οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλοι με άνοδο 428%, ακολουθεί η Attica Bank με κέρδη 263%, η Πειραιώς 250%, Λανακάμ 224%, ΔΕΗ 220%, μετά τις προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης και την αλλαγή της διοιίκησης, Profile πάνω από 200%, Μοτοδυναμική, η οποία προχώρησε σε αύξηση κξεφαλαίου και μπήκε στις μισθώσεις αυτοκινήτων, έκλεισε με σούπερ άνοδο την χρονιά 192%, Φιερατέξ 186% και Εθνική 170%.

    Στον αντίποδα, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της χρονιάς ήταν η MLS, αν και δεν ξεκίνησε έτσι η μετοχή της εταιρείας του κ. Καματάκη. Επίσης, στη λίστα με την χασούρα των εισηγμένων συναντά κανερίς την Ιντραλότ με απώλειες 10,36%, η Q&R μ ε 8,46%, ο Καραμολέγκος με λίγο πάνω από 7% και το Πλαίσιο με 6,88%.

    Την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης, όπως έγραψε και χθες το mononews.gr είχαν ο ΟΤΕ που οι κινήσεις καιοι πρωτοβουλίες Τσαμάζ προσέδωσαν 2,172 δις. Ευρώ, 2,120 δις. Ευρώ ανέβηκε η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, 1,7 δις. Ευρώ της ΕΤΕ, 1,34 δις. Ευρώ ενισχύθηκε η κεφαλαιοποίηση στον ΟΠΑΠ, λόγω ισχυρού management, 1,07 δισ. Ευρώ στην Coca Cola και 978 εκατ. ευρώ στην Lamda Development, το χαρτί που έσπασε όλες τις προβλέψεις στο τέλος της χρονιάς και μάλιστα μετά από διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.

    Στον αντίποδα, η MLS έχασε 43 εκατ. από την κεφαλαιοποίησή της, η Motor Oil 33,23 εκατ., η Ιντρραλότ μόλις 7 εκατ., το Πλαίσιο 5,74 εκατ..



    ΣΧΟΛΙΑ