• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι είδε ο Σωκράτης Λαζαρίδης στην απόκτηση συμμετοχής 10,2% στο Χρηματιστήριο της Σερβίας

    Τι είδε ο Σωκράτης Λαζαρίδης στην απόκτηση συμμετοχής 10,2% στο Χρηματιστήριο της Σερβίας

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης


    Στα 4,341 δισ. ευρώ (510.377.300.449 δηνάρια Σερβίας (RSD) στις 5/8/2021) ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς του Βελιγραδίου (Belgrade Stock Exchange – BELEX), το 10,24% της οποίας απέκτησε η ΕΧΑΕ, όπως έγινε γνωστό χθες.

    Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυναμική αγορά, οι συναλλαγές στην οποία δεν διεκόπησαν ούτε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

    Σύμφωνα με πηγές στην ΕΧΑΕ, το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου έχει τέσσερις αγορές.  Το σύνολο των εισηγμένων σε αυτό εταιρειών είναι 452 και πολλές από αυτές είναι κρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρηματιστηριακό θεσμό. Οι κύριες εταιρείες του είναι 21 που διαπραγματεύονται στις 3 από τις 4 αγορές του.

    Ο λόγος που η συγκεκριμένη αγορά τράβηξε το ενδιαφέρον της ΕΧΑΕ ήταν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι ο λόγος κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ είναι ~10%, που σημαίνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι σημαντικά.

    Σημειωτέον ότι η ΕΧΑΕ έχει μία συμμετοχή στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ (0,779%). Η διαπραγμάτευση της μετοχής ξεκίνησε το 2020. Η συμμετοχή της ΕΧΑΕ είχε αξία 1,039 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2020 άξιζε 4,4 εκατ. ευρώ και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 5,54 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τα 5,5 εκατ. ευρώ, η υπεραξία είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτά σε περίπου 1 χρόνο. Ταυτόχρονα, έχει και σημαντικά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών στο εν λόγω χρηματιστήριο.

    Οι βασικές αρχές της συνεργασίας με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου

    Χθες, η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε πως αυτή η συνεργασία βασίζεται σε δύο βασικές αρχές: την αμοιβαία πεποίθηση ότι οι κεφαλαιαγορές τους αντίστοιχα θα πρέπει να αναλάβουν έναν πιο επιδραστικό ρόλο, με στόχο μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για τις τοπικές οικονομίες και με βάση το κοινό όραμα ότι μόνο με συνεργασίες οι Περιφερειακές Αγορές θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά τις εντεινόμενες προκλήσεις και θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους εκδότες τους, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε σε όλα τα απαιτούμενα βήματα ώστε να λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Σερβίας για την απόκτηση μεριδίου 10,24% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX).

    Ταυτόχρονα, το BELEX αποφάσισε να βελτιώσει τις υποδομές διαπραγμάτευσης που διαθέτει ως Λειτουργός Αγοράς, με αποτέλεσμα να μεταφέρει τις συναλλακτικές δραστηριότητες του στην Πλατφόρμα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διευρύνοντας έτσι, μέσα από το πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας, την ρευστότητα και τις υπηρεσίες που θα παρέχει. Επομένως, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούν να επωφεληθούν από τη διεύρυνση τόσο των αντίστοιχων κεφαλαιαγορών όσο και των ευκαιριών για διασυνοριακές συναλλαγές που προσφέρονται.



    ΣΧΟΛΙΑ