• ΑΓΟΡΕΣ

    Θα βυθιστούν οι αγορές; Μασκ και Ρουμπινί απαντούν


    Σε μία μαζική προειδοποίηση για επερχόμενη ύφεση και νέα βύθιση των αμερικάνικων δεικτών εξελίχθηκε το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα ζοφερές για την οικονομία.

    Ο Έλον Μασκ, που έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό τις ανησυχίες του για την οικονομία, ξεκαθάρισε: «Μία ύφεση είναι δεδομένη κάποια στιγμή. Τώρα, για το πόσο κοντά είμαστε, οι πιθανότητές αυξάνονται για το άμεσο μέλλον. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο, αλλά έτσι φαίνεται».

    Μέχρι το τέλος του έτους βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ και ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προειδοποίησε: «Είμαστε πολύ κοντά», υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι λιανικές πωλήσεις, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνονται με απότομο τρόπο, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

    Σε αυτό το περιβάλλον, ο Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει περαιτέρω πτώση και στις μετοχές, ενώ και τα ομόλογα θα πληγούν.

    «Οι τιμές των μετοχών τείνουν να πέφτουν κατά 35% κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ και κατά 50% σε περιόδους στασιμότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, προσθέτοντας ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να φτάσει «πολύ πάνω από το 4%».

    Αντίστοιχα και η Goldman Sachs προβλέπει αυξημένες πιθανότητες για επερχόμενη ύφεση. Ειδικότερα, μέσα στο επόμενο διάστημα δύο ετών οι πιθανότητές για ύφεση αυξάνονται στο 48%, έναντι 35% στην προηγούμενη εκτίμησή της.

    Ποιοι βλέπουν νέα πτώση στις αγορές

    Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η οικονομική συρρίκνωση δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί από τις αγορές, προειδοποιούν πολλοί αναλυτές, που βλέπουν βύθιση του S&P 500.

    H Morgan Stanley, πιστή στις απαισιόδοξες προβλέψεις της επιμένει για κατάρρευση του S&P 500 στους 3.000, δηλαδή για 15%-20% χαμηλότερα απ’ ότι το τελευταίο του κλείσιμο.

    Στο σημείωμα, οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν: «Η bear market δεν θα τελειώσει μέχρι η να έρθει η ύφεση ή μέχρι να εξαφανιστεί ο κίνδυνος αυτής».

    Ο Mike Wilson, CIO της Morgan Stanley, και μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναλυτών που εκτιμούν βύθιση του S&P 500 (bearish), ανέφερε ότι εάν μια πλήρης ύφεση έρθει, τότε ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει και στους 2.900, κάτω από 21% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

    Στην ίδια γραμμή είναι η και Goldman Sachs, η οποία κρίνει ότι η αποτίμηση των μετοχών μπορεί να επιτευχθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας ήπιας ύφεσης, γεγονός που σημαίνει ότι «το ενδεχόμενο για περαιτέρω επιδείνωση είναι αυξημένο».

    Αντίθετα η JP Morgan διαφοροποιείται και εκτιμάει ότι ίσως έρχονται καλύτερες ημέρες για την οικονομία μέχρι το τέλος του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η μετάβαση των μετοχικών αγορών σε bear market

    Χρηματιστήριο: Τα χαρτιά που βγάζουν αντίδραση



    ΣΧΟΛΙΑ