• Think Tanks

    Οι χώρες με τον πιο νεανικό πληθυσμό στον κόσμο


    Οι πιο νεανικές χώρες του κόσμου είναι όλες στην Αφρική, με τις προβλέψεις για το 2020 να δείχνουν μια μόνο μη αφρικανική χώρα – το Αφγανιστάν – στις 20 πρώτες.

    Τα στοιχεία, από την έκθεση World Population Prospects 2019 των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση του νεανικού πληθυσμού της Αφρικής.

    Ένας τόσο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων παρουσιάζει τόσο μια πρόκληση, όσο και μια ευκαιρία για την ήπειρο.

    Η πρώτη δεκάδα

    Ο Νίγηρας πρόκειται να έχει τον νεότερο πληθυσμό του κόσμου το 2020, με διάμεση ηλικία μόλις 15,2 ετών.

    Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων παγκοσμίως, με κάθε γυναίκα να έχει κατά μέσο όρο 7,2 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός της χώρας πρόκειται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050.

    Το Μάλι και το Τσαντ συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα, με διάμεσες ηλικίες 16,3 και 16,6 ετών αντίστοιχα.

    Η ευκαιρία – και η πρόκληση – της νεολαίας

    Το Αφρικανικό Ινστιτούτο για την Αναπτυξιακή Πολιτική τονίζει την ευκαιρία ενός νεαρού πληθυσμού στην Αφρική.

    Οι δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση – σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που διευκολύνει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις – θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δημογραφικό μέρισμα, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

    Ωστόσο, εάν δεν γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο μέρισμα, η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δημογραφική επιβάρυνση. Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο υψηλής ανεργίας, φτώχειας και χαμηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τη UNICEF. Αυτοί οι κίνδυνοι συνεπάγονται περαιτέρω απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Αφρική.

    Η πιο πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Gates επισημαίνει επίσης τη σημασία των νέων πληθυσμών ευρύτερα: «Οι σημερινοί νεανικοί πληθυσμοί που αναπτύσσονται μπορούν να αποτελούν καλά νέα για την οικονομία – αν οι νέοι είναι υγιείς, μορφωμένοι και παραγωγικοί, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι για να κάνουν αυτό το είδος καινοτόμου εργασίας που διεγείρει την ταχεία ανάπτυξη». Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Joe Myers



    ΣΧΟΛΙΑ