• Οικονομία

    Alpha Bank: Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας – Έμφυλο χάσμα, επιπτώσεις πανδημίας & προτάσεις πολιτικής

    • NewsRoom

    Alpha Bank


    Την θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα προσπαθεί να αποσαφηνίσει η Alpha Bank στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιεύει

    Παράλληλα, αναδεικνύει το έμφυλο χάσμα που εντοπίζεται στην αγορά εργασίας, τις επιπτώσεις που έχει φέρει η πανδημική κρίση στο χάσμα αυτό, αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

    Ειδικότερα, η οικονομική ανάλυση της Alpha Bank αναφέρει:

    Ακόμη και μετά από δεκαετίες προόδου προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, το χάσμα μεταξύ τους παραμένει σημαντικό. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (“Global Gender Gap Report 2021”, World Economic Forum), η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να έχει την καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, καλύπτοντας σήμερα πάνω από τα ¾ του έμφυλου χάσματος (77,6%, Γράφημα 1α).

    Η χώρα μας κατατάσσεται στην 98η θέση σε σύνολο 156 χωρών και καλύπτει το 68,9% του έμφυλου χάσματος. Στο Γράφημα 1α εξετάζονται οι επιμέρους συνιστώσες που συνθέτουν το γενικό δείκτη.

    Η απόσταση των γραμμών της Ελλάδος και του δυτικοευρωπαϊκού μέσου από την γκρι διακεκομμένη γραμμή, η οποία αναπαριστά το ιδανικό της πλήρους ισότητας, επιβεβαιώνει ότι οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στον οικονομικό και τον πολιτικό στίβο, ενώ στην Εκπαίδευση και την Υγεία σημειώνονται εξαιρετικές επιδόσεις στους σχετικούς δείκτες (99,4% και 96,6%, αντίστοιχα). Στον τομέα της Οικονομίας (Γράφημα 1β) παρουσιάζεται μέτρια επίδοση (67,2%), κυρίως λόγω των μισθολογικών ανισοτήτων, αλλά και του χαμηλού ποσοστού των γυναικών που κατέχουν θέση ευθύνης (ανώτεροι αξιωματούχοι, διευθυντικά στελέχη: 38,9%). Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τομέας της Πολιτικής παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, μόλις 12,3%, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού των γυναικών που κατέχουν υπουργικές θέσεις.

    Το θέμα αυτό αφορά σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, προηγμένες και αναπτυσσόμενες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

    Ένδειξη της ύψιστης σημασίας και της πολυδιάστατης επίπτωσης του φαινομένου στην οικονομία και την κοινωνία αποτελεί το γεγονός ότι η προαγωγή της ισότητας των φύλων και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στον επαγγελματικό βίο συμπεριλήφθηκε ως βασικός στόχος στον Πυλώνα 3 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Στο παρόν Δελτίο, επιχειρούμε να αναλύσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη συμβολή των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και τις ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών, τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και, τέλος, παρουσιάζουμε προτεινόμενες πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος.

    Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank εδώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Σκοπός μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας

    Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ