• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα ψιλά γράμματα της απόφασης Λαγκάρντ και γιατί Κόκκαλης, Μυλωνάς και Στασινόπουλος κινούν τα νερά στη Λεωφόρο Αθηνών

    Τα ψιλά γράμματα της απόφασης Λαγκάρντ και γιατί Κόκκαλης, Μυλωνάς και Στασινόπουλος κινούν τα νερά στη Λεωφόρο Αθηνών

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Ενθαρρυντική μεν, συγκρατημένη δε, ήταν η υποδοχή που έκαναν οι επενδυτές χθες στην αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων. Με τη “δικαιολογία” ότι οι αγορές θέλουν χρόνο για να “χωνέψουν” την απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι επαναγορές των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστούν και μετά το πέρας του Μαρτίου του 2022 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα PEPP, το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο είναι το εξής: Ότι η ΕΚΤ θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ελλάδα να πάρει επενδυτική βαθμίδα.

    Από εκεί και πέρα, η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, δίνει το σήμα για αυξήσεις επιτοκίων. Το ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στροφή των κεφαλαίων από τις μετοχές στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων. Γεγονός που θα σημάνει διόρθωση στις μεγάλες αγορές, δεδομένου άλλωστε ότι την περασμένη Τετάρτη η Fed προανήγγειλε τουλάχιστον τρεις γύρους αυξήσεων από την επόμενη χρονιά εξαιτίας του πληθωρισμού. Με δεδομένο ότι την ερχόμενη χρονιά το υψηλό ενεργειακό κόστος θα υφίσταται, συμπαρασύροντας ανοδικά το μεταφορικό κόστος και τις τιμές των προϊόντων, Ευρώπη και ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα σπιράλ κρίσης που θα αγγίζει από τις τσέπες των καταναλωτών μέχρι τα χρηματιστήρια.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, η επόμενη περίοδος για το Χ.Α. δεν είναι εύκολη. Οι κινήσεις των ξένων αφορούν πια σε επιλεγμένες μετοχές. Ανεξάρτητα από την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων ενόψει τέλους του χρόνου, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται συστηματικές τοποθετήσεις στον ΟΤΕ, που τον οδηγούν κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων (16,74 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 16,38), ΟΠΑΠ, λόγω του εξασφαλισμένου μερίσματος κατ’ ελάχιστον 1 ευρώ το χρόνο, Εθνική, η οποία σε μία δύσκολη για την αγορά συγκυρία βρέθηκε σε νέα υψηλά χθες, πάνω και από τα 2,90 ευρώ.

    Ωστόσο, νέοι πρωταγωνιστές φαίνεται να αναδεικνύονται. Σήμερα πραγματοποιούνται οι αλλαγές στους δείκτες FTSE. Όπως έχει γράψει το mononews.gr, εξέρχεται η ΕΧΑΕ και μπαίνει η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 636 εκατ. Ευρώ και κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 2,80 ευρώ (2,82 ευρώ τα υψηλά).

    Και όχι μόνο, αλλά η αγορά δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην αναγέννηση σε κάθε επίπεδο των εισηγμένων εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη μετά τα πέτρινα χρόνια της περασμένης 10ετίας. Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς στρέφονται σήμερα στη γενική συνέλευση της Ιντρακάτ, η οποία θα δώσει έγκριση στο Δ.Σ. να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αφού θα εγκρίνει “τον περιορισμό ή την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης”, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί μοντέλο αύξησης σαν κι αυτής των τραπεζών, Πειραιώς και Alpha, ενώ αυτή θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 100 εκατ. Ευρώ.

    Ταυτόχρονα, το deal της Cenergy, που αποκάλυψε χθες το mononews.gr θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips.

    Η CENERGY του ομίλου Βιοχάλκο και ο δανέζικος κολοσσός Ørsted είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν τελικά τη συμφωνία για μεγάλη κοινή επένδυσή τους στις ΗΠΑ.

    Οι συζητήσεις διαρκούν εδώ και μήνες, τα σχέδια είχαν συμφωνηθεί και έμενε η ολοκλήρωση της ανάθεσης ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στην Orsted, με την οποία, θα ήταν αναγκαία και η πραγματοποίηση της επένδυσης.

    Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία σε ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορά τη δημιουργία κοινής εταιρείας στις ΗΠΑ για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Η συνεργασία, όπως είχε τονιστεί πριν λίγους μήνες, ήταν υπό τη διαμόρφωση των όρων της, και υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία – ανάθεση που, όπως ανέφερε τον Οκτώβριο, αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 3,18 ευρώ και με άνοδο πάνω από 4,3% και της μητρικής Βιοχάλκο στα 4,65 ευρώ και κέρδη 5,8% με 283 χιλιάδες κομμάτια.

    Διαβάστε επίσης

    Στήριξη Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Πολύ ισχυρό σήμα η ειδική αναφορά στη χώρα στην ανακοίνωση της ΕΚΤ

    Με άλμα άνω του 1% πανηγύρισαν οι ευρωαγορές για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για την ΕΤΕ – Πάρτι σε Βιοχάλκο, Cenergy μετά την αποκάλυψη του mononews



    ΣΧΟΛΙΑ