• Οικονομία

    FED: Τέλος τον Μάρτιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – Έως τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  (FED) ενέκρινε, όπως αναμενόταν, την επιτάχυνση του tapering, με την μηνιαία μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων να αυξάνεται πλέον στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, με σκοπό το πρόγραμμα να λήξει τον Μάρτιο, αντί για του αρχικού σχεδιασμού για λήξη τον Ιούνιο.

    Ειδικότερα, η Fed θα αγοράζει ομόλογα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, 30 δισ. δολάρια λιγότερο από ό,τι αγόραζε τον Δεκέμβριο.

    Η Fed βλέπει επίσης έως τρεις αυξήσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μέσα στο 2022, αντί τις μιας που προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο. Πιθανό είναι και το σενάριο για δύο αυξήσεις το 2023 και άλλες δύο το 2024. Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι της FED αναμένουν κατά μέσο όρο πως το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα πρέπει να αυξηθεί από το τρέχον 0%-0,25% στο 0,90% έως το τέλος του 2022, στο 1,6% το 2023 και στο 2,1% το 2024.

    Και οι δύο κινήσεις πολιτικής ήρθαν ως απάντηση στην κλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 39 ετών για τις τιμές καταναλωτή. Οι δε τιμές χονδρικής τον Νοέμβριο εκτινάχθηκαν κατά 9,6%.

    Στις νέες προβλέψεις, η FED αύξησε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος στο 2,6% από 2,2%. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται επίσης να επιβραδυνθεί στο 4% το 2022 από το 5,5% που εκτιμάται ότι ήταν το 2021. Tο ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να μειώνεται στο 3,5%.

    Στην ανακοίνωσή της η  Fed απέρριψε τη λέξη «μεταβατικό» για να περιγράψει τον πληθωρισμό, ενώ ανακοίνωσε πως άφησε προς το παρόν τα βασικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια αμετάβλητα κοντά στο μηδέν.

    Οι ανακοινώσεις της FED προκάλεσαν θετική αντίδραση στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να επανέρχονται σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα ο Dow Jones κινείται αυτή την ώρα με άνοδο  0,16%, ο S&P 500 με άνοδο 0,29% ενώ ο Nasdaq με άνοδο 0,22%. Αντίθετα επιδεινώθηκαν οι απώλειες για το συμβόλαιο χρυσού, το οποίο υποχωρεί κατά -0.4%. Πάντως η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον και τη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ που θα ακολουθήσει τα επόμενα λεπτά.

     



    ΣΧΟΛΙΑ