• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή η Τράπεζα Πειραιώς σε παγκόσμιο επίπεδο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO στην Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται πλέον η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αντικαθιστά στη σχετική λίστα την Eurobank (Financials’ Finest List).

    Η Nida Iqbal, αναλύτρια μετοχών της Morgan Stanley, εξηγεί ότι μετά από ένα ράλι που σχεδόν διπλασίασε τις τιμές των μετοχών των τραπεζών τους τελευταίους 12 μήνες, αντικαθιστά τον τίτλο της Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα Financial’s Finest.

    «Συνεχίζουμε να θεωρούμε τη Eurobank ως την καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά προτιμάμε την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της φθηνότερης αποτίμησής της με 0,5 φορές το 2024 σε όρους δείκτη P/BV. Προσθέτοντας την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα, συνεχίζουμε να την προτιμούμε έναντι σε όλες τις ελληνικές τράπεζες», εξηγεί η Iqbal.

    Μεταξύ άλλων λόγων, επισημαίνει τα εξής:

    • Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η καλύτερη τράπεζα για την οποία έχουμε επιλέξει με δείκτη αποτίμηση 0,5x το 2025 σε όρους P/BV και περίπου 11% δείκτη αποδοτικότητας RoTE, διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες
    • Ο στόχος μας για τον δείκτη RoTE το 2025 είναι συντηρητικός, καθώς βρίσκεται κάτω από το 12% που έχει δώσει guidance η τράπεζα, αφήνοντας περιθώριο για ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων,
    • παρά την πορεία των υψηλότερων επιτοκίων προβλέπει ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού με δείκτη προβλέψεων για επισφάλειες (CoR) στις 70 – 99 μονάδες βάσης το 2023-2025,
    • και σταθερή αύξηση των δανείων για το 2023-2025 στο 5-7%.

    «Αναφορικά με την αφαίρεση της Eurobank από λίστα Finest list Financials, αν και συνεχίζουμε να θεωρούμε την Eurobank ως την καλύτερη στην κατηγορία της τράπεζα στην Ελλάδα (στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε να βλέπουμε +35% δυνητικό περιθώριο ανόδου για τη Eurobank), εμείς την αφαιρούμε από τη λίστα μας Financial’s Finest. Ο λόγος γι’ αυτό είναι, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των επιτοκίων, προτιμούμε ονόματα με πιο αμυντική καταθετική βάση», καταλήγει η Iqbal.

    Σε χθεσινό report της η Morgan Stanley έθεσε νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Η κορυφαία επιλογή της με σύσταση υπεραπόδοσης σε σχέση με την αγορά (overweight) είναι η Τράπεζα Πειραιώς για την οποία αυξάνει την τιμή στόχο στα 4,27 ευρώ από 4,041 ευρώ πριν.

    Παράλληλα, αυξάνει τη σύσταση και για την Εθνική Τράπεζα με σύσταση overweight με νέα τιμή-στόχο τα 7,71 ευρώ από 7,05 ευρώ πριν.

    Για τις Alpha Bank και Eurobank οι συστάσεις είναι ίσης απόδοσης με την αγορά (equalweight) και οι νέες τιμές-στόχοι είναι τα 2,11 ευρώ από 1,98 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ για τη Eurobank σταθερή στα 2,10 ευρώ.

    Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, εξήγησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε αύξηση 34% του NII, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι στο 3,5%. Η πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφτασε σε μονοψήφιο δείκτη NPE 6,8% πέρυσι και προβλέπει 5,8% έως το 2023.

    Η βελτίωση των επιπέδων κεφαλαίου είναι επίσης σημαντική, ενώ η σχέση κινδύνου-απόδοσης είναι ελκυστική, δεδομένης της φθηνής αποτίμησης παρά το πρόσφατο ράλι. Στο ευνοϊκό σενάριο η τιμή-στόχος ανέρχεται στα 5,15 ευρώ (ανοδικό περιθώριο 70%) και στο δυσμενές σενάριο στο 1,63 ευρώ (αρνητικό περιθώριο 47%).

    Για την Eurobank, ο ισχυρός ισολογισμός σημαίνει ότι η Eurobank είναι μία από τις πιο ανθεκτικές ελληνικές τράπεζες και με δείκτη κεφαλαίων CET1 της τάξης του 15,5% είναι ικανή να επανεκκινήσει τις πληρωμές μερισμάτων.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει αύξηση του καθαρού εσόδου από τόκους κατά 32% σε ετήσια βάση το 2023, με γνώμονα το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων και την επέκταση των περιθωρίων κέρδους.

    Ο δείκτης NPE το 2022 ήταν 5,3% και θα διαμορφωθεί σε 4,7% έως το 2024. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων (RoTE) το 2023 θα είναι 15,4% και θα μειωθεί σε 12,2% μέχρι το 2025.

    Για τη μετοχή της Eurobank, στο ευνοϊκό σενάριο, η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 2,39 ευρώ (ανοδικό περιθώριο 54%) και στο δυσμενές σενάριο, μειώνεται στο 1 ευρώ (αρνητικό περιθώριο 35%).

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί όλη η αγορά συζητά για Τράπεζα Πειραιώς και ΑΒΑΞ

    Χρηματιστήριο: Πακέτο με το καλημέρα στον Μυτιληναίο – Στις 1.300 ο δείκτης

    Όλα όσα συζήτησαν οι 4 τραπεζίτες με τον Κωστή Χατζηδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ