• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά 1,7% για τον Dow Jones μετά τις προειδοποιήσεις Πάουελ

    (AP Photo/Mark Schiefelbein)


    Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η ανησυχία γύρω από τις κινήσεις της FED και τις επιπτώσεις τους στην αμερικανική οικονομία επέστρεψαν μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στην Γερουσία.

    Ο επικεφαλής της FED ανέφερε πως το τελικό βασικό επιτόκιο μπορεί να κλειδώσει σε  υψηλότερο επίπεδο των προσδοκιών δίνοντας το σήμα, ότι το σενάριο για νέα αύξηση της τάξης του 0,25 δεν έχει κλειδώσει.

    «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο κ. Πάουελ στις δηλώσεις που ετοιμάστηκαν για παράδοση ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. «Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

    «Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», είπε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη».
    «Εστιάζουμε στο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% και να διατηρήσουμε καλά σταθερές τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα. Κατανοούμε ότι οι ενέργειές μας επηρεάζουν τις κοινότητες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ό,τι κάνουμε είναι στην υπηρεσία της δημόσιας αποστολής μας. Εμείς στην Federal Reserve θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε.

    Η ομιλία Πάουελ προκάλεσε πανικό στην αγορά, με το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς κρατικού ομολόγου να βαθαίνει. Την ίδια ώρα τα στοιχήματα για την επόμενη αύξηση της FED έδειχναν προβάδισμα πλέον στην πιθανότητα για μια κίνηση των 50 μονάδων βάσης.

    Σε αυτό το κλίμα, ο  Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,72% στις 32.856,46 μονάδες, ο S&P 500 βυθίστηκε στις 3.986,38 μονάδες με απώλειες -1,53% και ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις  11.530,33 μονάδες με απώλειες -1,25%.

    Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 5,02% ενώ αυτή του 10ετούς τίτλου κινήθηκε γύρω από το 4%.

    Οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τις απώλειες καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η Wells Fargo έχασε 4,7%. Η Bank of America και η JPMorgan Chase έχασαν περίπου 3% η καθεμία. Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν επίσης, με την Apple, την Alphabet και τη Microsoft να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 1% η καθεμία.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο αυτή της Merck κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος (+0,13%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι  Walgreens Boots Alliance (-3,78%), Caterpillar (3,14%) και  Goldman Sachs (-3,09%).

    Αντίθετα με την πτωτική κίνηση της αγοράς κινήθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καθώς μια μήνυση του υπουργείου Δικαιοσύνης για να εμποδίσει την εξαγορά της JetBlue Spirit Airlines μείωσε τους φόβους ορισμένων επενδυτών σχετικά με τον ανταγωνισμό.  Η United Airlines σημείωσε άνοδο 3%. Η Delta και η American κέρδισαν 1,6% και 1,5%, αντίστοιχα.

    Πλέον η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη δεύτερη ημέρα παρουσίας του Πάουελ στο Κογκρέσο, αυτή τη φορά στη Βουλή των αντιπροσώπων, αλλά και την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου το πρωί της Παρασκευής. Μια νέα ένδειξη για μια ανθεκτική αγορά εργασίας θα επηρέαζε την αγορά καθώς θα μπορούσε να επιτρέψει στη FED να συνεχίσει την πολιτική της. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι 225.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones. Η αγορά αναμένει επίσης τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό την ερχόμενη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Χαστούκι Πάουελ σε μέταλλα και πετρέλαιο – Σε χαμηλό εβδομάδας ο χρυσός – Βουτιά 3,6% για το WTI

    Ευρωαγορές: Ελεύθερη πτώση μετά τις δηλώσεις του Πάουελ – Στο -0,77% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ