• Σχόλιο Αγοράς

    Χαστούκι Πάουελ σε μέταλλα και πετρέλαιο – Σε χαμηλό εβδομάδας ο χρυσός – Βουτιά 3,6% για το WTI

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)


    Η ανησυχία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επέστρεψε για τα καλά πάνω από τo Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά και την κατάθεση του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

    Μιλώντας στην επιτροπή για τις Τράπεζες της Γερουσίας, ο Πάουελ ανέφερε πως είναι έτοιμος να υποστηρίξει ξανά μεγαλύτερες αυξήσεις για τα βασικά επιτόκια της FED, από αυτή των 25 μ.β. της τελευταίας συνεδρίασης του Φεβρουαρίου, αρχής γενομένης από την επικείμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, ανάλογα με τα νέα οικονομικά στοιχεία. Με την αγορά να αναμένει αυτή την εβδομάδα τις ανακοινώσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας και την επόμενη αυτά για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, οι επενδυτές άρχισαν ήδη να στοιχηματίζουν πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της FED θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης, με το τελικό μέσο επιτόκιο φέτος να αυξάνεται πολύ πιο πάνω από το 5,1% που προέβλεπε η FED τον Δεκέμβριο.

    Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και το δολάριο αυξήθηκαν, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα.

    Ειδικότερα, ο χρυσός Απριλίου υποχώρησε κατά 1,9% ή 34,6 δολάρια, για να διαμορφωθεί στα 1.820 δολάρια η ουγγιά στο Comex, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Φεβρουαρίου.

    Το ασήμι Μαϊου έκλεισε με απώλειες 94 cents ή -4,4% στα 20,199 δολάρια η ουγγιά.

    Η πλατίνα Απριλίου υποχώρησε κατά 4,3% στα 936,30 δολάρια η ουγγιά ενώ το παλλάδιο Ιουνίου σημείωσε απώλειες  3,8% στα 1.370,60 δολάρια η ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019.

    Ο χαλκός Απριλίου έκλεισε με απώλειες 2,8% στα 3.975 δολάρια η λίβρα.

    Αντίστοιχη πτώση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάουελ και στην αγορά πετρελαίου, καθώς μια αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει να οδηγήσει σε επιβράδυνση την οικονομία, βυθίζοντας τη ζήτηση.

    Έτσι το West Texas Intermediate Απριλίου έκλεισε με απώλειες 2,88 δολαρίων ή  3.6%, για να διαμορφωθεί στα 77,58 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Ελεύθερη πτώση μετά τις δηλώσεις του Πάουελ – Στο -0,77% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ