• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με βαριές απώλειες έκλεισε ο Nasdaq μετά τις δηλώσεις Γέλεν – Κράτησε αντιστάσεις ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές στη Wall Street την Τρίτη, με τον Nasdaq να υποχωρεί σημαντικά εν μέσω ανησυχίας για πιθανή ανάγκη αλλαγής στρατηγικής από τη FED πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

    Αντίθετα τις αντιστάσεις του κράτησε ο Dow Jones, o οποίος μάλιστα την τελευταία στιγμή κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος.

    Αιτία της μεγάλης αναστάτωσης ήταν οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Η πρώην επικεφαλής της FED ανέφερε πως ίσως θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των βασικών επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, από την αυξημένη ανάπτυξη που παρατηρείται μετά τα πακέτα τόνωσης.

    Η εκρηκτική ανάπτυξη που έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται στις ΗΠΑ,  την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες κινούνται με πιο βραδείς ρυθμούς, έχει αρχίσει ήδη να προβληματίζει την αγορά καθώ παρατηρείται μια ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα  έφτασε τον Μάρτιο σε επίπεδο νέου ιστορικού ρεκόρ, καθώς αυξήθηκε κατά 5,6% στα 74,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

    Η πιθανότητα αλλαγής της στάσης της FED με πιο σύντομη αύξηση των βασικών επιτοκίων από το αναμενόμενο, προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες βασίζουν την ανάπτυξή τους στον χαμηλό δανεισμό. Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με την Facebook να υποχωρεί κατά 1,31%, την Amazon κατά 2,20%, την Alphabet κατά 1,55%, την Microsoft κατά 1,62% και την Apple (η οποία απασχολεί και για την έναρξη της διερεύνησης της δικαστικής της διαμάχης με την Epic Game) κατά 3,54%.

    Από εκεί και πέρα η αγορά βλέπει μια σειρά από πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα, να αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα καθώς συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Pfizer ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στα 4,88 δισ. δολάρια ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,55-3,65 δολάρια. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως το εμβόλιό της κατά της Covid-19 αναμένεται να λάβει άδεια για χρήση από παιδιά 12-15 ετών στις ΗΠΑ, ενώ ξεκινά και η διαδικασία αξιολόγησης στην Ευρώπη από τον ΕΜΑ για τον ίδιο λόγο. Ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο μόλις 0,3%.

    Η Under Armour ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 77,8 εκατ. δολάρια, με την μετοχή της ωστόσο να κλείνει με απώλειες 1,27%.

    Και η CVS Health Corp. ανακοίνωσε επίσης καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, αναβαθμίζοντας μάλιστα τις προβλέψεις της για το 2021. Η μετοχή της σημείωσε άλμα 4,41%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.133,03 μονάδες, με άνοδο 0,06%, ο S&P 500 στις 4.164,66 μονάδες με απώλειες 0,67% ενώ ο Nasdaq  στις 13.633,50 μονάδες, με πτώση 1.88%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 14 έκλεισαν με άνοδο και 16 με πτώση. Τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφεραν οι μετοχές των Dow (2,59%), Caterpillar (2,30%) και Johnson & Johnson (1,55%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Apple (-3,54%), Salesforce (-2,94%) και Microsoft (-1,62%).



    ΣΧΟΛΙΑ