• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες με την βοήθεια του Μπάιντεν

    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, παρά το άσχημο ξεκίνημα, με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριγμα στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία από την αγορά εργασίας, όπου οι αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας έπεσαν για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο κάτω από τις 500.000.

    Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν συνολικά σε προσαρμοσμένη βάση στις 498.000 για την εβδομάδα έως ην 1η Μαΐου, συγκριτικά με 590.000 μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Μαρτίου του 2020. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα διαμορφωνόταν στις 540.000.

    Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αύξηση του εταιρικού φόρου για την χρηματοδότηση του σχεδίου για τις δημόσιες υποδομές, θέτοντας για πρώτη φορά ένα εύρος το οποίο ξεκινά από το 25% έως το 28%. Το 25% στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν θεωρείται από την αγορά ως ένας αποδεκτός συμβιβασμός, ενώ είναι το ποσοστό που έχει ήδη δεχθεί ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών της Δυτικής Βιρτζίνια Joe Manchin, του οποίου την ψήφο θα χρειαστούν οι Δημοκρατικοί για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία.

    Τα δύο αυτά γεγονότα ήρθαν να απαλύνουν τον προβληματισμό που προκάλεσε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε περιορισμό του ρυθμού αγοράς ομολόγων καθώς η βρετανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει ταχύτερα των προηγούμενων εκτιμήσεων. Η κίνηση προκάλεσε προβληματισμό στη Wall Street, καθώς και η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση υπερθέρμανσης. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας πάντως έσπευσε να δηλώσει πως η κίνησή της δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, με τον κυβερνήτη της Andrew Bailey να δηλώνει πως δεν πρόκειται για tapering.

    Από εκεί και πέρα, η Moderna προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα η Moderna αναμένει ότι στο σύνολο του 2021 τα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου της θα ανέλθουν στα 19,2 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 4,3% σε σχέση με την πρόβλεψή της τον Φεβρουάριο. Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πως στηρίζει το αίτημα για άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19. H μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 7%, κλείνοντας τελικά στο -1,44%

    Η Uber βρέθηκε επίσης στο προσκήνιο σήμερα καθώς η εταιρεία μεταφοράς επιβατών αποκάλυψε μια χρέωση 600 εκατ. δολαρίων για να παρέχει ορισμένα οφέλη στους οδηγούς της, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ακύρωσε έναν κανόνα της κυβέρνησης Τραμπ που διευκόλυνε τις εταιρείες να μην κατατάσσουν τους εργαζόμενους σε ως υπαλλήλους, υποδηλώνοντας ότι το κόστος θα αυξηθεί. H μετοχή έκλεισε στο -8,85%.

    Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla δήλωσε την Πέμπτη ότι αναπτύσσει μια πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην Κίνα που θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που παράγονται από τα οχήματά τους. Η Tesla, η οποία κατασκευάζει σεντάν Model 3 και σπορ οχήματα model Y στο εργοστάσιο της Σαγκάης, σκοπεύει να ξεκινήσει την πλατφόρμα δεδομένων αυτό το έτος, ανέφερε σε δήλωσή της. Η μετοχή, πάντως, υποχωρεί κατά 1,10%.

    Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones έκλεισε στις 34.548,53 μονάδες, με άνοδο 0,93%, ο S&P 500 στις 4.201,62 μονάδες με άνοδο  0,82% ενώ ο Nasdaq στις 13.632,84 μονάδες με άνοδο 0,37%.



    ΣΧΟΛΙΑ