• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικά οι δείκτες αναμένοντας την κατάθεση Πάουελ – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Αρνητικά ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά, εν αναμονή της κατάθεσης του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, στα δύο σώματα του Κογκρέσου μέσα στην εβδομάδα.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.989,83 μονάδες με απώλειες -0,25%, ο S&P 500 στις 5.130,95  μονάδες με πτώση -0,12%, ενώ ο Nasdaq στις 16.207,51 μονάδες με απώλειες -0,41%.

    Μάλιστα, οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, αν οι τεχνολογικές εταιρείες που έχουν σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν σημείωναν μια εντυπωσιακή επίδοση τη Δευτέρα, με την Nvidia μάλιστα να κλείνει με άνοδο 3,60% και να βλέπει την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται στα 2,13 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, καθώς η αγορά παρακολούθησε το ξέφρενο ράλι του bitcoin – το οποίο οδηγεί το διάσημο κρυπτονόμισμα μια ανάσα από τα υψηλά όλων των εποχών – οι μετοχές που εστιάζουν στα crypto είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, με τη Microstrategy να κλείνει στο +23,59% και την Coinbase στο +11,36%.

    Ωστόσο, οι απώλειες στις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων έπληξαν τελικά τον Nasdaq, με την Apple  να κλείνει στο -2,54%, μετά την επιβολή προστίμου αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ, την Tesla να υποχωρεί κατά 7,16% μετά την ανακοίνωση περισσότερων εκπτώσεων και κινήτρων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και την Alphabet να κλείνει στο -2,81%, με τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν «χάνει» το τρένο της Τεχνητής Νοημοσύνης, μετά τα προβλήματα που παρουσιάζει το Gemini.

    Η προσοχή της αγοράς αυτή την εβδομάδα, πάντως, θα είναι στραμμένη στο Κογκρέσο, με τους επενδυτές να αναζητούν στοιχεία σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, καθώς ο επικεφαλής της FED αναμένεται να δώσει ενημερώσεις για τη νομισματική πολιτική στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο τη Δευτέρα σημείωσαν οι Ιntel (4,08%), IBM (2,58%) και Dow (2,24%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι  Chevron (-2,57%), η Apple (-2,54%), η Nike (-2,3%) και η Merck (-2,29%).

    Από τις μετοχές εκτός του Dow Jones, αυτή που ξεχώρισε ήταν η μετοχή της Super Micro Computers (+18,65%), η οποία εισήλθε στον S&P 500 στη θέση της Whirlpool. H εταιρεία υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq, ήταν μια από τις μεγάλες κερδισμένες του ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης, ξεπερνώντας μάλιστα ακόμα και την εντυπωσιακή άνοδο της Nvidia το 2023.

    Άλμα 13,55% πραγματοποίησε και η Macy’s, καθώς οι Arkhouse Management και Brigade Capital Management αύξησαν κατά 14% την προσφορά τους για την εξαγορά της.

    Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της JetBlue Airways (+4,38%), η οποία ανακοίνωσε πως τερματίζει την προσπάθεια εξαγοράς της Spirit Airlines (-10,84%). Η απόφαση ήρθε έναν μήνα μετά από το μπλόκο του deal των 3,8 δισ. δολαρίων από ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων, ενώ παράλληλα ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn ασκεί πιέσεις για επιστροφή της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τέλος, η μετοχή της Ford έκλεισε στο +2,33%, μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Αντίθετα, απογοήτευσε η μετοχή της Warner Bros Discovery, η οποία έκλεισε στο -6,46%, παρά την εντυπωσιακή πρεμιέρα του Dune 2, το οποίο σημείωσε το μεγαλύτερο άνοιγμα στο box office μέχρι στιγμή το 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ισχυρές απώλειες παρά την παράταση των περικοπών από τον OPEC+

    Ευρωαγορές: Επιφυλακτικό άνοιγμα εβδομάδας ενόψει ΕΚΤ – Οριακές απώλειες για τον Stoxx 600

    Χρυσός: Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά, επιστρέφοντας πάνω από τα 2.100 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ