• Business

    Apple: Πρόστιμο-μαμούθ 2 δισ. δολάρια από την ΕΕ

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην διανομή εφαρμογών streaming μουσικής.

    Πρόκειται για το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο από τις Βρυξέλλες στην Apple και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που επιβάλλονται σε εταιρεία τεχνολογίας από την ΕΕ.

    Η Κομισιόν διέταξε επίσης την εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια να σταματήσει να εμποδίζει τις εφαρμογές ροής μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες τους για τυχόν φθηνότερες προσφορές εκτός από το App Store της Apple.

    Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε από μια καταγγελία του Spotify το 2019, με την κατηγορία πως η Apple δημιουργεί ένα αντιανταγωνιστικό περιβάλλον αποτυγχάνοντας να ενημερώσει τους χρήστες iPhone ότι υπάρχουν φθηνότερες, εναλλακτικές εφαρμογές streming μουσικής διαθέσιμες εκτός του App Store.

    Η επικεφαλής για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ., επεσήμανε ότι οι κανόνες της Apple εμπόδισαν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένοι μπορεί να έχουν πληρώσει περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζονταν.

    «Για μια δεκαετία, η Apple έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής μέσω του App Store», δήλωσε.

    «Το έκανε, περιορίζοντας τις εταιρείες να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός του “οικοσυστήματος” της Apple», συνέχισε.

    Από πλευράς της η Apple δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, η οποία πυροδοτεί μια δικαστική διαμάχη που ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.

    Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν «να αποκαλύψουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι δημιουργήθηκε ζημία σε καταναλωτές, ενώ αγνοούν την πραγματικότητα μιας αγοράς ακμάζουσας, ανταγωνιστικής και ταχεία αναπτυσσόμενης».

    Σημειώνεται ότι η Βεστάγκερ, έχει καταστήσει βασική στρατηγική την προσπάθεια “εξάρθρωσης” της κυριαρχίας των Big Tech στο μπλοκ, επιβάλλοντας πρόστιμα και κανονισμούς.

    Πρόσφατα, ένα ισχυρό “ράπισμα”, ήταν αυτό στην Google της Alphabet, στην οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Παράλληλα, η Apple βρίσκεται σε μία δικαστική διαμάχη με την αντιμονοπωλιακή επιτροπή εδώ και επτά χρόνια, απειλούμενη με πρόστιμο 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για φερόμενες άδικες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ιρλανδία.

    Κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση, αφού οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει πολλά λάθη.

    Παρόλο όμως που κέρδισε πρωτόδικα σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέφερε το ζήτημα στο δρόμο της δικαιοσύνης καθώς έκανε λόγο για νομικά λάθη στην προηγούμενη απόφαση.

    Διαβάστε επίσης: 

    TSMC: Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή – Σύμμαχος η τεχνητή νοημοσύνη

    Βρυξέλλες: Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση μόλις λήξει η πενταετής συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας

    Entersoft: Εξαγοράζεται το 53,73% από τον Όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού



    ΣΧΟΛΙΑ